film
     
Klub "Wysokich Obcasów": W ułamku sekundy
Aus dem Nichts
reż. Fatih Akin / Niemcy, Francja 2017 / 106’
Seanse - kup bilet:
21 lut

Obsada

Diane Kruger, Numan Acar, Ulrich Tukur, Johannes Krisch, Jessica McIntyre

Opis filmu

W ułamku sekundy to najnowszy film Fatiha Akina, twórcy Głową w mur, Soul Kitchen i Na krawędzi nieba. W roli głównej: Diane Kruger (Bękarty wojny, Troja, Kopia mistrza), której W ułamku sekundy zawdzięcza emocjonalne napięcie i wiarygodność. Film znalazł się w programie Konkursu Głównego MFF w Cannes 2017. Jury Festiwalu doceniło genialną kreację Diane Kruger, przyznając jej nagrodę w kategorii: Najlepsza Aktorka. Hollywoodzkie Stowarzyszenie Prasy przyznało W ułamku sekundy Złotego Globa w kategorii: Najlepszy Film Nieanglojęzyczny.  

W ułamku sekundy życie Katji (Diane Kruger) eksploduje i rozpada się bezpowrotnie, gdy jej mąż i kilkuletni synek giną w zamachu bombowym. Przyjaciele i rodzina próbują podtrzymać ją na duchu i zapewniają, że sprawcom zostanie wymierzona sprawiedliwość. Z czasem Katja poznaje tożsamość podejrzanych o udział w zamachu. Narasta w niej potrzeba zemsty na ludziach, którzy odebrali jej tych, których kochała. Krytycy filmowi podkreślają precyzję, z jaką została zrealizowana filmowa opowieść. Zgodni są również co do tego, że emocjonalne napięcie i wiarygodność thriller zawdzięcza kreacji odtwórczyni głównej roli. Gra Diane Kruger budzi podziw. Reżyserskie mistrzostwo, doskonałe aktorstwo i wysoki poziom realizacji (zdjęcia, montaż) złożyło się na film wciągający i niezwykle poruszający.

Informacje o reżyserze

Fatih Akin

Urodził się w 1973 roku w Hamburgu, reżyser i scenarzysta. Jego rodzice pochodzą z Turcji. Studiował komunikację wizualną na Hochschule für bildende Künste (HfbK). Zrobił dyplom w 2000 roku. Zadebiutował w 1998 roku filmem krótkometrażowym Kurz und Schmerzlos, który otrzymał liczne nagrody na wielu festiwalach. W 2002 roku nakręcił swój pierwszy film pełnometrażowy Solino. Po sukcesie Głową w mur (Złoty Niedźwiedź, Europejska Nagroda Filmowa) jest uznawany za jednego z najważniejszych europejskich reżyserów. Jego ostatni film Rana (2014) o ludobójstwie Ormian w Imperium Osmańskim wywołał wiele kontrowersji.

Wybrana filmografia

2004 Głową w mur / Gegen die Wand / Head-On

2005 Życie jest muzyką / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul

2007 Na krawędzi nieba / Auf der anderen Seite / The Edge of Heaven

2009 Soul Kitchen

2014 Rana / The Cut

stopka

reżyseria: Fatih Akin
obsada: Diane Kruger, Numan Acar, Ulrich Tukur, Johannes Krisch, Jessica McIntyre
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Blask 
Naomi Kawase, Japonia, Francja 2017
Czwarta władza 
Steven Spielberg, USA 2017
Dusza i ciało 
Ildikó Enyedi, Węgry 2017
Jeszcze nie koniec 
Xavier Legrand, Francja 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kształt wody 
Guillermo del Toro, USA, Kanada 2017
Niemiłość 
Andriej Zwiagincew, Rosja, Francja, Belgia, Niemcy 2017
Plan B 
Kinga Dębska, Polska 2017
Pomiędzy słowami 
Urszula Antoniak, Holandia, Niemcy, Polska 2017
Szron 
Šarūnas Bartas, Litwa, Francja, Ukraina, Polska 2017
Tamte dni, tamte noce 
Luca Guadagnino, Włochy, Francja, Brazylia, USA 2017
The Disaster Artist 
James Franco, USA 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Małpia afera 
Johan Nijenhuis, Holandia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.