film
Skibet
Hatikvah
reż. Marian Marzyński / Polska 1970-2010 / 60’
Po seansie rozmowa z reżyserem. Spotkanie poprowadzi dr Katarzyna Liszka, Katedra Judaistyki im. Tadeusza Taubego Uniwersytetu Wrocławskiego.
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 5 marca 2018.

Opis filmu

W listopadzie 1969 roku, wśród pięciuset emigrantów marcowych, którzy zamieszkali tymczasowo na statku zakotwiczonym w porcie Kopenhagi, znalazł się polski “celebryta”, autor popularnych programów telewizyjnych lat 60., filmowiec-dokumentalista, Marian Marzyński. Nakręcony przez niego na tym statku film SKIBET/HATIKVAH, jest jedynym istniejacym przekazem wizualnym niepowtarzalnej atmosfery emigracji marcowej w czasie jej dziania się. W drugiej części filmu, młodzi emigranci, których do Danii zabrali rodzice, uczą się żydowskich piosenek, oczekując nowego życia. Swój zespół nazwali po hebrajsku: HATIKVAH, po polsku: nadzieja.

Partnerem pokazu jest Katedra Judaistyki im. Tadeusza Taubego Uniwersytetu Wrocławskiego.

 

 

Informacje o reżyserze

Marian Marzyński

Urodził się w Warszawie w 1937 roku. Pracuje jako producent i reżyser dla amerykańskich sieci telewizyjnych. W latach 60. był znaną postacią Telewizji Polskiej, twórcą popularnych programów. W 1969 roku wyjechał do Danii. W 1972 roku został wykładowcą w Rhode Island School of Design, gdzie od 1977 roku prowadził zajęcia z filmu. W tym czasie wraz ze swoimi uczniami, m.in. Gusem Van Santem i Bobem Richardsonem, zrealizował około dwustu filmów.

Wybrana filmografia

1963 Powrót statku / Return of the Ship

1964 Pożegnanie z ojczyzną / Farawell to Fatherland

1966 Przepraszamy za usterki / We Apologize for All Inconvenience

1969 Ziemia Puławska / Pulavian Land

1981 Powrót do Polski / Return to Poland

1982 Żydowska matka / Jewish Mother

1983 Doniesienia z Warszawy / Doniesienia z Warszawy

1984 Witajcie w Ameryce / Welcome to America

2004 Ja, Gombro / I, Gombro

2005 Anya / Anya In and Out of Focus

2005 Żyd pośród Niemców / A Jew Among the Germans

2007 Life on Marz: wspomnienia nauczyciela filmu / Life on Marz: A Memoire of a Film Teacher

2008 Settlement: dom Kusznerów / Settlement

stopka

reżyseria: Marian Marzyński
barwa: kolor
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Cézanne. Portrety życia 
Wystawy na ekranie 2017/2018
Ella i John 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2017
Films for Food: Mrówki na krewetce 
Films for Food
Maurice Dekkers, Holandia 2015
Kaczki z gęsiej paczki 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Made in Italy 
Luciano Ligabue, Włochy 2018
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wiosna Filmów: Fokstrot 
Wiosna Filmów 2018
Samuel Maoz, Izrael, Niemcy, Francja 2017
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Piotruś Królik 
Will Gluck, Australia, USA, Wielka Brytania 2018
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri (seans dla szkoły) 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.