film
Skibet
Hatikvah
reż. Marian Marzyński / Polska 1970-2010 / 60’
po seansie spotkanie z reżyserem
Najbliższe seanse - kup bilet:
05 mar

Opis filmu

W listopadzie 1969 roku, wsród pięciuset emigrantów marcowych, którzy zamieszkali tymczasowo na statku zakotwiczonym w porcie Kopenhagi, znalazł się polski “celebryta”, autor popularnych programów telewizyjnych lat 60, filmowiec-dokumentalista, Marian Marzyński. Nakręcony przez niego na tym statku film SKIBET/HATIKVAH, jest jedynym istniejacym przekazem wizualnym niepowtarzalnej atmosfery emigracji marcowej w czasie jej dziania się. W drugiej części filmu, młodzi emigranci, których do Danii zabrali rodzice, ucza sie żydowskich piosenek, oczekujac nowego życia. Swój zespół nazwali po hebrajsku: HATIKVAH, po polsku: nadzieja.

Informacje o reżyserze

Marian Marzyński

Urodził się w Warszawie w 1937 roku. Pracuje jako producent i reżyser dla amerykańskich sieci telewizyjnych. W latach 60. był znaną postacią Telewizji Polskiej, twórcą popularnych programów. W 1969 roku wyjechał do Danii. W 1972 roku został wykładowcą w Rhode Island School of Design, gdzie od 1977 roku prowadził zajęcia z filmu. W tym czasie wraz ze swoimi uczniami, m.in. Gusem Van Santem i Bobem Richardsonem, zrealizował około dwustu filmów.

Wybrana filmografia

1963 Powrót statku / Return of the Ship

1964 Pożegnanie z ojczyzną / Farawell to Fatherland

1966 Przepraszamy za usterki / We Apologize for All Inconvenience

1969 Ziemia Puławska / Pulavian Land

1981 Powrót do Polski / Return to Poland

1982 Żydowska matka / Jewish Mother

1983 Doniesienia z Warszawy / Doniesienia z Warszawy

1984 Witajcie w Ameryce / Welcome to America

2004 Ja, Gombro / I, Gombro

2005 Anya / Anya In and Out of Focus

2005 Żyd pośród Niemców / A Jew Among the Germans

2007 Life on Marz: wspomnienia nauczyciela filmu / Life on Marz: A Memoire of a Film Teacher

2008 Settlement: dom Kusznerów / Settlement

stopka

reżyseria: Marian Marzyński
barwa: kolor
Blask 
Naomi Kawase, Japonia, Francja 2017
Czwarta władza 
Steven Spielberg, USA 2017
Dusza i ciało 
Ildikó Enyedi, Węgry 2017
Jeszcze nie koniec 
Xavier Legrand, Francja 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kształt wody 
Guillermo del Toro, USA, Kanada 2017
Niemiłość 
Andriej Zwiagincew, Rosja, Francja, Belgia, Niemcy 2017
Plan B 
Kinga Dębska, Polska 2017
Pomiędzy słowami 
Urszula Antoniak, Holandia, Niemcy, Polska 2017
Szron 
Šarūnas Bartas, Litwa, Francja, Ukraina, Polska 2017
Tamte dni, tamte noce 
Luca Guadagnino, Włochy, Francja, Brazylia, USA 2017
The Disaster Artist 
James Franco, USA 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Małpia afera 
Johan Nijenhuis, Holandia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.