film
     
W ułamku sekundy
Aus dem Nichts
reż. Fatih Akin / Niemcy, Francja 2017 / 106’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 17 maja 2018.

Obsada

Diane Kruger, Numan Acar, Ulrich Tukur, Johannes Krisch, Jessica McIntyre

Opis filmu

W ułamku sekundy to najnowszy film Fatiha Akina, twórcy Głową w mur, Soul Kitchen i Na krawędzi nieba. W roli głównej: Diane Kruger (Bękarty wojny, Troja, Kopia mistrza), której W ułamku sekundy zawdzięcza emocjonalne napięcie i wiarygodność. Film znalazł się w programie Konkursu Głównego MFF w Cannes 2017. Jury Festiwalu doceniło genialną kreację Diane Kruger, przyznając jej nagrodę w kategorii: Najlepsza Aktorka. Hollywoodzkie Stowarzyszenie Prasy przyznało W ułamku sekundy Złotego Globu w kategorii: Najlepszy Film Nieanglojęzyczny.  

W ułamku sekundy życie Katji (Diane Kruger) eksploduje i rozpada się bezpowrotnie, gdy jej mąż i kilkuletni synek giną w zamachu bombowym. Przyjaciele i rodzina próbują podtrzymać ją na duchu i zapewniają, że sprawcom zostanie wymierzona sprawiedliwość. Z czasem Katja poznaje tożsamość podejrzanych o udział w zamachu. Narasta w niej potrzeba zemsty na ludziach, którzy odebrali jej tych, których kochała. Krytycy filmowi podkreślają precyzję, z jaką została zrealizowana filmowa opowieść. Zgodni są również co do tego, że emocjonalne napięcie i wiarygodność thriller zawdzięcza kreacji odtwórczyni głównej roli. Gra Diane Kruger budzi podziw. Reżyserskie mistrzostwo, doskonałe aktorstwo i wysoki poziom realizacji (zdjęcia, montaż) złożyło się na film wciągający i niezwykle poruszający.

Informacje o reżyserze

Fatih Akin

Urodził się w 1973 roku w Hamburgu, reżyser i scenarzysta. Jego rodzice pochodzą z Turcji. Studiował komunikację wizualną na Hochschule für bildende Künste (HfbK). Zrobił dyplom w 2000 roku. Zadebiutował w 1998 roku filmem krótkometrażowym Kurz und Schmerzlos, który otrzymał liczne nagrody na wielu festiwalach. W 2002 roku nakręcił swój pierwszy film pełnometrażowy Solino. Po sukcesie Głową w mur (Złoty Niedźwiedź, Europejska Nagroda Filmowa) jest uznawany za jednego z najważniejszych europejskich reżyserów. Jego ostatni film Rana (2014) o ludobójstwie Ormian w Imperium Osmańskim wywołał wiele kontrowersji.

Wybrana filmografia

2004 Głową w mur / Gegen die Wand / Head-On

2005 Życie jest muzyką / Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul

2007 Na krawędzi nieba / Auf der anderen Seite / The Edge of Heaven

2009 Soul Kitchen

2014 Rana / The Cut

stopka

reżyseria: Fatih Akin
obsada: Diane Kruger, Numan Acar, Ulrich Tukur, Johannes Krisch, Jessica McIntyre
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Akademia Kina Światowego: Slacker 
Akademia Kina Światowego (2017/2018)
Avengers: Wojna bez granic (2D z napisami) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Katyń – ostatni świadek 
Piotr Szkopiak, Wielka Brytania, Polska 2018
Klub "Wysokich Obcasów": Thelma 
Klub "Wysokich Obcasów"
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Książę i dybuk 
Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski, Polska, Niemcy 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
Kaczki z gęsiej paczki (seans dla szkoły) 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.