film
 
Nowe Horyzonty dla Seniora: Kobieta z lodu
Baba z ledu
reż. Bohdan Sláma / Czechy, Słowacja, Francja 2017 / 106’
Najbliższe seanse - kup bilet:
28 lut

Obsada

Zuzana Krónerová, Pavel Nový, Daniel Vízek Ivánek

Opis filmu

Po śmierci męża Hana mieszka samotnie w rodzinnym domu. Jej dwaj dorośli już synowie odwiedzają ją wraz ze swoimi żonami i dziećmi, ale te wizyty na ogół kończą się kłótniami, więc atmosfera w rodzinie jest nienajlepsza. Kiedy Hana spotyka Bronę, twardego mężczyznę uzależnionego od pływania w morzu zimą, nagle otwiera się przed nią zupełnie nowy świat. Brona przyjmuje Hanę do swojej grupy morsów, a ona stopniowo uczy się pokonywać strach przed lodowatą wodą. Przede wszystkim jednak na nowo uczy się kochać.

Informacje o reżyserze

Bohdan Sláma

Urodził się w 1967 roku w Opawie. Ukończył słynną praską szkołę filmową FAMU (Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění). W 1992 roku asystował Věrze Chytilovej przy filmie Dědictví aneb Kurvahošigutntag. W pełnym metrażu zadebiutował w 2001 roku filmem Dzikie pszczoły. W 2005 roku za obraz Szczęście otrzymał Złotą Muszlę na festiwalu filmowym w San Sebastián.


Director Bohdan Sláma was born in the town on Opava, in the Czech half of Czechoslovakia in 1967. He is a graduate of Prague’s esteemed FAMU (Film and TV School of the Academy of Performing Arts). In 1992, he began working as an assistant to Věra Chytilova on The Inheritance or Fuckoffguysgoodday. He made his own feature debut in 2001 with The Wild Bees. In 2005, he received the San Sebastián festival’s Golden Shell for Something Like Happiness.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 Akáty bílé

1992 Stvanice (short)

2001 Dzikie pszczoły / Divoké vcely / The Wild Bees

2005 Szczęście / Stestí / Something Like Happiness

2008 Mój nauczyciel / Venkovský ucitel / Country Teacher

2011 Cztery słońca / Čtyřislunce / Four Suns

stopka

reżyseria: Bohdan Sláma
obsada: Zuzana Krónerová, Pavel Nový, Daniel Vízek Ivánek
polski dystrybutor: Aurora Films
barwa: kolor
Blask 
Naomi Kawase, Japonia, Francja 2017
Czwarta władza 
Steven Spielberg, USA 2017
Dusza i ciało 
Ildikó Enyedi, Węgry 2017
Jeszcze nie koniec 
Xavier Legrand, Francja 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kształt wody 
Guillermo del Toro, USA, Kanada 2017
Niemiłość 
Andriej Zwiagincew, Rosja, Francja, Belgia, Niemcy 2017
Plan B 
Kinga Dębska, Polska 2017
Pomiędzy słowami 
Urszula Antoniak, Holandia, Niemcy, Polska 2017
Szron 
Šarūnas Bartas, Litwa, Francja, Ukraina, Polska 2017
Tamte dni, tamte noce 
Luca Guadagnino, Włochy, Francja, Brazylia, USA 2017
The Disaster Artist 
James Franco, USA 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Małpia afera 
Johan Nijenhuis, Holandia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.