film
   
Nowe Horyzonty dla Seniora: The Disaster Artist
reż. James Franco / USA 2017 / 104’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 21 lutego 2018.

Obsada

James Franco, Dave Franco, Ari Graynor

Opis filmu

W 2003 roku niejaki Tommy Wiseau, początkujący aktor i utracjusz, zabiera się z kumplem (Dave Franco) do Los Angeles, by spróbować swoich sił w aktorstwie. Skąd Tommy pochodzi i skąd ma pieniądze – nie wiadomo. Jest jednak pasjonatem kina i nie spocznie, dopóki świat nie dowie się o jego geniuszu. Ponieważ chwilowo jest raczej uważany za dziwaka niż prawdziwego artystę, postanawia zrobić film sam, bez udziału żadnych wielkich studiów. Zatrudnia całą ekipę, pisze scenariusz wiekopomnego dzieła, nadaje mu tytuł The Room… i wydaje na produkcję sześć milionów dolarów. Reszta to historia. Tommy i jego film na stałe weszły do kanonu kina bardzo złego, od którego jednak nie sposób odwrócić wzroku. Podobnie jak nie sposób odwrócić wzroku od Jamesa Franco, który w The Disaster Artist genialnie wciela się w rolę samego Wiseau. Recenzent „Variety” napisał, że to najbardziej fascynujący film w niezwykle ekscentrycznej filmografii Jamesa Franco.

Magdalena Maksimiuk, American Film Festival

Informacje o reżyserze

James Franco

Urodził się w 1978 roku w Palo Alto. Jako aktor jest zdobywcą m.in. Independent Spirit Award oraz Złotego Globu. Był też nominowany do Oscara za 127 godzin Danny’ego Boyle’a. Filmy przez niego reżyserowane pokazywano na festiwalach SXSW, na Sundance czy w Wenecji. Jeden z najbardziej płodnych reżyserów działających obecnie.  


James Franco (b. 1978,in Palo Alto, CA) is currently one of America’s most prolific directors. As an actor, he has received the Independent Spirit Award,Golden Globe and an Oscar nomination for Danny Boyle’s 127 Hours. Films directed by Franco have screened at SXSW, Sundance and Venice film festivals.   

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2007 Fool’s Gold

2010 Saturday Night (doc.)

2010 The Clerks Tale (short)

2013 Interior. Leather Bar (doc.)

2013 Kiedy umieram / As I Lay Dying

2013 Dziecię boże / Child of God

2015 The Sound and the Fury

2016 In Dubious Battle

2017 The Disaster Artist

stopka

reżyseria: James Franco
obsada: James Franco, Dave Franco, Ari Graynor
polski dystrybutor: Warner Bros. Poland
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Bliskość 
Kantemir Bałagow, Rosja 2017
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Happy End 
Michael Haneke, Francja, Austria, Niemcy 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
LGBT Film Festival: Kto uratuje róże? 
LGBT Film Festival 2018
Cesare Furesi, Włochy 2017
LGBT Film Festival: Sidney i przyjaciele 
LGBT Film Festival 2018
Tristan Aitchison, Wielka Brytania 2018
Madame 
Amanda Sthers, Francja 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.