film
Nowe Horyzonty dla Seniora: Blask
Hikari
reż. Naomi Kawase / Japonia, Francja 2017 / 101’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 14 lutego 2018.

Obsada

Tatsuya Fuji, Mantarô Koichi, Ayame Misaki

Opis filmu

Najnowszy film Naomi Kawase, reżyserki m.in. filmu Kwiat wiśni i czerwona fasola. Misako z niekłamaną pasją opisuje przedmioty, uczucia i świat wokół nich. Jest audiodeskryptorką, tworzy napisy do filmów, przekazywane następnie drogą słuchową widzom niewidomym lub słabowidzącym. Podczas jednej z projekcji dziewczyna spotyka słynnego fotografa, Masayę, którego wzrok nieodwracalnie się pogarsza. Połączy ich płomienne uczucie.

Informacje o reżyserze

Naomi Kawase

Urodziła się w 1969 roku w miejscowości Nara w Japonii. Ukończyła Szkołę Fotografii w Osace i przez cztery następne lata pracowała tam jako wykładowca. Za swój debiut fabularny, Suzaku, otrzymała w 1997 roku nagrodę FIPRESCI na festiwalu w Rotterdamie oraz Złotą Kamerę na festiwalu w Cannes, stając się najmłodszą zdobywczynią tego wyróżnienia. Jest także autorką dokumentów, teledysków, pisarką i dziennikarką. Wyreżyserowany przez nią w 2007 roku Las w żałobie, zdobywca Grand Prix na 60. MFF Cannes, był pokazywany na 7. NH.


Naomi Kawase was born in 1969 in the town on Nara in Japan. She graduated from the School of Photography in Osaka and spent four years there as a lecturer. He feature debut, Suzaku, received the 1997 FIPRESCI Prize at the Rotterdam IFF and Golden Camera Award at Cannes IFF becoming its youngest recipient. She has also directed documentaries, music videos, is a writer and journalist. Her The Mourning Forest (2007), winner of the Grand Prix at the 60th Cannes IFF screened at the 7th NH.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Hotaru / Firefly

2003 Sharasojyu

2007 Las w żałobie / Mogari no mori / The Mourning Forest

2008 Nanayomachi

2010 Genpin (doc.)

2011 Hanezu / Hanezu no tsuki / Hanezu

 

 

stopka

reżyseria: Naomi Kawase
obsada: Tatsuya Fuji, Mantarô Koichi, Ayame Misaki
polski dystrybutor: Aurora Films
barwa: kolor
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.