film
   
The Disaster Artist
reż. James Franco / USA 2017 / 104’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 22 lutego 2018.

Obsada

James Franco, Dave Franco, Ari Graynor

Opis filmu

W 2003 roku niejaki Tommy Wiseau, początkujący aktor i utracjusz, zabiera się z kumplem (Dave Franco) do Los Angeles, by spróbować swoich sił w aktorstwie. Skąd Tommy pochodzi i skąd ma pieniądze – nie wiadomo. Jest jednak pasjonatem kina i nie spocznie, dopóki świat nie dowie się o jego geniuszu. Ponieważ chwilowo jest raczej uważany za dziwaka niż prawdziwego artystę, postanawia zrobić film sam, bez udziału żadnych wielkich studiów. Zatrudnia całą ekipę, pisze scenariusz wiekopomnego dzieła, nadaje mu tytuł The Room… i wydaje na produkcję sześć milionów dolarów. Reszta to historia. Tommy i jego film na stałe weszły do kanonu kina bardzo złego, od którego jednak nie sposób odwrócić wzroku. Podobnie jak nie sposób odwrócić wzroku od Jamesa Franco, który w The Disaster Artist genialnie wciela się w rolę samego Wiseau. Recenzent „Variety” napisał, że to najbardziej fascynujący film w niezwykle ekscentrycznej filmografii Jamesa Franco.

Magdalena Maksimiuk, American Film Festival

Informacje o reżyserze

James Franco

Urodził się w 1978 roku w Palo Alto. Jako aktor jest zdobywcą m.in. Independent Spirit Award oraz Złotego Globu. Był też nominowany do Oscara za 127 godzin Danny’ego Boyle’a. Filmy przez niego reżyserowane pokazywano na festiwalach SXSW, na Sundance czy w Wenecji. Jeden z najbardziej płodnych reżyserów działających obecnie.  


James Franco (b. 1978,in Palo Alto, CA) is currently one of America’s most prolific directors. As an actor, he has received the Independent Spirit Award,Golden Globe and an Oscar nomination for Danny Boyle’s 127 Hours. Films directed by Franco have screened at SXSW, Sundance and Venice film festivals.   

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2007 Fool’s Gold

2010 Saturday Night (doc.)

2010 The Clerks Tale (short)

2013 Interior. Leather Bar (doc.)

2013 Kiedy umieram / As I Lay Dying

2013 Dziecię boże / Child of God

2015 The Sound and the Fury

2016 In Dubious Battle

2017 The Disaster Artist

stopka

reżyseria: James Franco
obsada: James Franco, Dave Franco, Ari Graynor
polski dystrybutor: Warner Bros. Poland
barwa: kolor
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Cienie nad Valleby 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Sekret rodziny Von Brom 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2013
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Iniemamocni 2 
Brad Bird, USA 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Neapol spowity tajemnicą 
Ferzan Özpetek, Włochy 2017
Nieposłuszne 
Sebastián Lelio, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Whitney 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.