film
     
Films for Food: Uczta
Foodies
reż. Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare / Szwecja 2014 / 94’
Seanse - kup bilet:
10 lut

Opis filmu

Są smaki warte każdych pieniędzy! Witamy w świecie foodies - maniaków dobrej kuchni i najbardziej wpływowych ludzi w kulinarnym biznesie. Ich pasją jest jedzenie, a misją - jadanie w najlepszych restauracjach świata. Grupa blogerów kulinarnych, uroczych i szalonych smakoszy, pokaże nam smak luksusu i świat wielkiej kuchni. Uczta to smakowity dokument o najlepszych restauracjach świata i tych, którzy je odwiedzają, aby za każdym razem doświadczyć prawdziwej rozkoszy dla podniebienia. 

Reżyserzy o filmie:

Chcieliśmy stworzyć portret ekstremalnej klasy wyższej zglobalizowanego społeczeństwa. Opowiedzieć o tych, których nie powstrzymują żadne ekonomiczne granice, którzy bez wahania wsiadają w prywatny samolot, żeby na drugiej półkuli zjeść posiłek złożony z lokalnych organicznych warzyw. Ten film daje widzowi dostęp do świata, który dla większości pozostaje zamknięty: najwyższej klasy światowej gastronomii. Podążamy za piątką bohaterów, największych gwiazd środowiska foodies, szukających najbardziej ekskluzywnych, nowych dań. Dzięki nim i ich reputacji zyskaliśmy dostęp do najwybitniejszych szefów kuchni i restauracji, do których nigdy wcześniej nie zaglądała kamera.

Smakosze:

Luxeat / Aiste Miseviciute - 30 lat, była supermodelka. Dorastała w litewskim Kownie w czasach, gdy zrobienie zakupów spożywczych było codziennym wyzwaniem. Pamięta długie kolejki do sklepów i radość, kiedy pojawiła się plotka o nadchodzącej dostawie bananów. Dziś żyje całkiem innym życiem. Podróżuje między luksusowymi apartamentami w Londynie i Paryżu. Aiste próbuje wszystkiego, ale nie tknie drobiu, ponieważ ma lęk przed ptakami. Nienawidzi w kuchni teatru i tworzenia spektaklu z gotowania, niedawno skrytykowała z tego powodu uznaną kopenhaską restaurację Relae.

Chudy Bib / Perm Paitayawat - Taj studiujący Szekspira w Londynie. Wschodząca gwiazda środowiska kulinarnego. Syn właścicieli firmy złotniczej spod Bangkoku i dziedzic ich fortuny. Ma mieszane, chińsko-tajskie korzenie. Towarzyszymy mu w podróży do znajdującej się w szwedzkim Jämtland restauracji Fäviken (jedna z dziesięciu najlepszych na świecie według rankingu Zagat). Ma obsesję na punkcie znajdowania nowych składników i kombinacji smakowych.

Andy Hayler - legenda środowiska foodies, mieszka w Londynie. Komputerowiec, autor innowacyjnego oprogramowania dla firmy Shell, niegdyś właściciel własnej, odnoszącej sukcesy firmy. Za czasów pracy na kierowniczym stanowisku podróżował po całym świecie, jadając w najdroższych restauracjach. Kiedy sprzedał firmę, postanowił każdego dnia próbować czegoś nowego. Towarzyszymy mu w podróży do Flocon de Sel, położonej w dalekiej alpejskiej wiosce restauracji, 108 miejscu z trzema gwiazdkami Michelina jakie odwiedza w 2012 roku.

Katie Keiko - młoda kobieta z Hongkongu. Nowa twarz w środowisku. Katie opowie, skąd bierze się jej chęć przynależenia do kulinarnego światka i pisania o nim.

Steven Plotnicki - prowadzi stronę Opinionated about dining. Niegdyś szycha w wydawnictwie płytowym, odpowiedzialny za pierwsze sukcesy RUN DMC, Roba Base'a, DJów EZ-Rock i Quik. Otwarcie krytykuje innych blogerów kulinarnych za brak wysublimowania i profesjonalizmu. Z tego powodu nie cieszy się w środowisku popularnością.

Informacje o reżyserze

stopka

reżyseria: Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare
polski dystrybutor: Best Film
barwa: kolor
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.