film
Tamte dni, tamte noce
Call Me by Your Name
reż. Luca Guadagnino / Włochy, Francja, Brazylia, USA 2017 / 132’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 5 kwietnia 2018.

Obsada

Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel

Opis filmu

Wystarczy obejrzeć kilka pierwszych scen Tamtych dni, by zrozumieć, dlaczego jego reżyser w gronie swoich największych mistrzów wymienia Bernardo Bertolucciego. Podobnie jak twórca Ukrytych pragnień, Luca Guadagnino urasta do rangi specjalisty w tworzeniu filmów przesiąkniętych zmysłowością. Tym razem Włoch cofa się do początku lat 80., a miejscem akcji czyni piękną lombardzką prowincję. W położonej tam posiadłości mieszka rodzina amerykańskiego profesora, której członkowie spędzają czas na prowadzeniu intelektualnych dyskusji i celebrowaniu drobnych, codziennych przyjemności. Spokojny rytm życia bohaterów ulega zakłóceniu, gdy w ich willi pojawia się pewien student. Przystojny i przebojowy Oliver budzi zainteresowanie wszystkich domowników, ale jeden z nich zaczyna czuć coś więcej niż zwykłą ciekawość. Prowokacyjny punkt wyjścia prowadzi Guadagnino do opowiedzenia historii o jednocześnie konstruktywnej i destrukcyjnej sile pożądania.

Piotr Czerkawski, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Luca Guadagnino

Urodzony w 1971 roku w Palermo. Pierwsze lata życia spędził w Etiopii, gdzie jego ojciec uczył historii i języka włoskiego. Studiował na rzymskim uniwersytecie La Sapienza, gdzie ukończył dwa fakultety: historię i krytykę filmową (pracę magisterską poświęcił twórczości Jonathana Demme'a). Jako reżyser po raz pierwszy zyskał rozgłos w 2005 roku za sprawą filmu Melissa P. Zrealizowane przez niego cztery lata później Jestem miłością otrzymało nominację do Oscara za najlepsze kostiumy i do Złotego Globu za najlepszy film nieanglojęzyczny.


Born in 1971 in Palermo, Luca Guadagino spent the early years of his life in Ethiopia, where his father taught history and Italian. He studied in Rome at the University of La Sapienza, where he graduated from two faculties - History and Film Critique (his dissertation is devoted to Jonathan Demme's work). As a director, he gained early renown in 2005 with his adaptation of Melissa Panarello's scandalous novel, Melissa P. Four years later, his I Am Love garnered Oscar nominations for best costumes and a Golden Globe for best foreign film.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1999 The Protagonists

2005 Melissa P.

2009 Jestem miłością / Io sono l'amore / I Am Love

2013 Bertolucci on Bertolucci (co-dir., doc.)

2015 Nienasyceni / A Bigger Splash

stopka

reżyseria: Luca Guadagnino
obsada: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Momo 
Vincent Lobelle, Sébastien Thiéry, Francja 2016
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Paryż i dziewczyna 
Léonor Serraille, Francja 2017
Przygoda Nelly 
Dominik Wessely, Niemcy 2016
Sweet Country 
Warwick Thornton, Australia 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Twój Simon 
Greg Berlanti, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Zimna wojna (seans dla szkoły) 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.