film
Między słowami: Debiutanci
Beginners
reż. Mike Mills / USA 2010 / 104’
gość: Aleksandra Lisińska-Jarża, psychoterapeutka psychoanalityczna
Seanse - kup bilet:
12 kwi

Obsada

Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent, Goran Visnjic

Nagrody

Oscar i BAFTA dla Christophera Plummera, najlepszego aktora drugoplanowego

Opis filmu

W miłości każdy jest debiutantem. Debiutanci to oparty na autentycznej historii, entuzjastycznie przyjęty przez światową krytykę komediodramat z Ewanem McGregorem (Autor widmo) w roli głównej. Partneruje mu nowa gwiazda francuskiego kina Melanie Laurent (Bękarty wojny) oraz Christopher Plummer (Parnassus). Główny bohater, Oliver, kilka miesięcy po śmierci ojca, przypadkowo poznaje i zakochuje się w nieprzewidywalnej, pełnej ekscentrycznych pomysłów Annie. Ich związek - zgodnie z życiową filozofią ojca Olivera - udowadnia, że życie zawsze potrafi nas zaskoczyć i okazać się zabawne nawet w najbardziej poważnych momentach. Debiutanci to film o uczuciach i związkach - zarówno tych, które rodzą się zupełnie przypadkowo, jak i tych, które towarzyszą nam całe życie, choć często dorastamy do nich dopiero po wielu latach.

Chciałem, żeby powstał film pełen emocji, przeznaczony dla szerokiej publiczności, oryginalny i nowatorski; podobnie jak mój ojciec, z całych sił pragnąłem znaleźć wspólny język z innymi ludźmi.

Mike Mills, reżyser

Informacje o reżyserze

Mike Mills

Urodził się w 1966 roku w Berkley w stanie Kalifornia. W 1989 roku został absolwentem nowojorskiego college’u Cooper Union (The Cooper Union for the Advancement of Science and Art). Jest nie tylko reżyserem, ale również grafikiem, który zasłynął między innymi stworzeniem okładek do płyt Beastie Boys, Becka czy Sonic Youth. W ramach swojej kariery filmowej zajmował się tworzeniem teledysków, dokumentów i filmów krótkometrażowych. W 2005 roku zadebiutował pełnometrażową Rodzinką, która została zaprezentowana w konkursie głównym na festiwalu w Berlinie.


Mike Mills was born in Berkeley, California in 1966. He graduated from Cooper Union, a merit-based, private New York college, in 1989. Mills is an accomplished graphic artist, whose best known works include album covers for The Beastie Boys, Beck and Sonic Youth. As a director, he has worked on music videos, documentaries and short films. In 2005, he released his feature-length debut, Thumbsucker, which screened as part of the Berlin Film Festival’s main competition.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Architecture of Reassurance (kr. m. / short)

2001 Paperboys (dok., kr. m. / doc., short.)

2002 Pulp Anthology (współreż., wideo / co-dir., video)

2005 Rodzinka / Thumbsucker

2010 Debiutanci / Beginners

stopka

reżyseria: Mike Mills
obsada: Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent, Goran Visnjic
nagrody: Oscar i BAFTA dla Christophera Plummera, najlepszego aktora drugoplanowego
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Twój Vincent (dubbing) 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Paddington 2 (seans dla szkoły) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Ferie 2018: Storm. Opowieść o odwadze 
Ferie 2018
Dennis Bots, Holandia 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.