film
Między słowami: Debiutanci
Beginners
reż. Mike Mills / USA 2010 / 104’
gość: Aleksandra Lisińska-Jarża, psychoterapeutka psychoanalityczna
Seanse - kup bilet:
12 kwi

Obsada

Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent, Goran Visnjic

Nagrody

Oscar i BAFTA dla Christophera Plummera, najlepszego aktora drugoplanowego

Opis filmu

W miłości każdy jest debiutantem. Debiutanci to oparty na autentycznej historii, entuzjastycznie przyjęty przez światową krytykę komediodramat z Ewanem McGregorem (Autor widmo) w roli głównej. Partneruje mu nowa gwiazda francuskiego kina Melanie Laurent (Bękarty wojny) oraz Christopher Plummer (Parnassus). Główny bohater, Oliver, kilka miesięcy po śmierci ojca, przypadkowo poznaje i zakochuje się w nieprzewidywalnej, pełnej ekscentrycznych pomysłów Annie. Ich związek - zgodnie z życiową filozofią ojca Olivera - udowadnia, że życie zawsze potrafi nas zaskoczyć i okazać się zabawne nawet w najbardziej poważnych momentach. Debiutanci to film o uczuciach i związkach - zarówno tych, które rodzą się zupełnie przypadkowo, jak i tych, które towarzyszą nam całe życie, choć często dorastamy do nich dopiero po wielu latach.

Chciałem, żeby powstał film pełen emocji, przeznaczony dla szerokiej publiczności, oryginalny i nowatorski; podobnie jak mój ojciec, z całych sił pragnąłem znaleźć wspólny język z innymi ludźmi.

Mike Mills, reżyser

Informacje o reżyserze

Mike Mills

Urodził się w 1966 roku w Berkley w stanie Kalifornia. W 1989 roku został absolwentem nowojorskiego college’u Cooper Union (The Cooper Union for the Advancement of Science and Art). Jest nie tylko reżyserem, ale również grafikiem, który zasłynął między innymi stworzeniem okładek do płyt Beastie Boys, Becka czy Sonic Youth. W ramach swojej kariery filmowej zajmował się tworzeniem teledysków, dokumentów i filmów krótkometrażowych. W 2005 roku zadebiutował pełnometrażową Rodzinką, która została zaprezentowana w konkursie głównym na festiwalu w Berlinie.


Mike Mills was born in Berkeley, California in 1966. He graduated from Cooper Union, a merit-based, private New York college, in 1989. Mills is an accomplished graphic artist, whose best known works include album covers for The Beastie Boys, Beck and Sonic Youth. As a director, he has worked on music videos, documentaries and short films. In 2005, he released his feature-length debut, Thumbsucker, which screened as part of the Berlin Film Festival’s main competition.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Architecture of Reassurance (kr. m. / short)

2001 Paperboys (dok., kr. m. / doc., short.)

2002 Pulp Anthology (współreż., wideo / co-dir., video)

2005 Rodzinka / Thumbsucker

2010 Debiutanci / Beginners

stopka

reżyseria: Mike Mills
obsada: Ewan McGregor, Christopher Plummer, Mélanie Laurent, Goran Visnjic
nagrody: Oscar i BAFTA dla Christophera Plummera, najlepszego aktora drugoplanowego
barwa: kolor
Blask 
Naomi Kawase, Japonia, Francja 2017
Czwarta władza 
Steven Spielberg, USA 2017
Jeszcze nie koniec 
Xavier Legrand, Francja 2017
Kształt wody 
Guillermo del Toro, USA, Kanada 2017
Małpia afera 
Johan Nijenhuis, Holandia 2015
Niemiłość 
Andriej Zwiagincew, Rosja, Francja, Belgia, Niemcy 2017
Plan B 
Kinga Dębska, Polska 2017
Pomiędzy słowami 
Urszula Antoniak, Holandia, Niemcy, Polska 2017
Przy Planty 7/9 
Michał Jaskulski, Lawrence Loewinger, Polska, USA 2016
Szron 
Šarūnas Bartas, Litwa, Francja, Ukraina, Polska 2017
Tamte dni, tamte noce 
Luca Guadagnino, Włochy, Francja, Brazylia, USA 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.