film
Między słowami: Wielkie piękno
La grande bellezza
reż. Paolo Sorrentino / Francja, Włochy 2013 / 142’
gość: Ewa Pisarska, psychoterapeutka psychoanalityczna
Seanse - kup bilet:
08 mar

Obsada

Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli

Opis filmu

Jep Gambardella zabawie poświęcił życie. Od momentu wydania swojej pierwszej i jedynej powieści obracał się wśród włoskiej socjety kulturalnej, bawiąc się do białego rana. W jego 65. urodziny wszystko się zmienia. Jep popada w melancholijny nastrój, naznaczony refleksją o przeszłości. Dokonuje bolesnego rozliczenia, analizuje wszystko to, co zrobił i do czego nakłonili go przyjaciele, by ostatecznie cieszyć się nadal ponadczasowym krajobrazem absurdalnego, obezwładniająco pięknego Rzymu.

Takich filmów już się dzisiaj nie kręci, bo takie rzeczy robili wielcy z Fellinim na czele. Zresztą Sorrentino nie boi się cytowania mistrza – „La grande bellezza” nawiązuje do kilku filmów Felliniego: najbardziej do „Słodkiego życia”, ale też do „8 i pół”, „Rzymu”, czy „Armacord”. Z typowo włoskim wdziękiem, humorem i nostalgią Sorrentino za sprawą znakomicie granego przez Toniego Servillo pisarza z wyższych sfer, Jepa, puentuje dostatnie i niespełnione życie rodzimej inteligencji, prowadzącej wystawną, ale pustą i dość fasadową egzystencję.

Katarzyna Wolanin, filmaster.pl

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Paolo Sorrentino urodził się w Neapolu w 1970 roku. Pierwszy film według jego scenariusza, Polvere di Napoli, miał premierę w 1998 roku. Następnie Sorrentino wyreżyserował kilka filmów krótkometrażowych, m.in. L'amore non ha confini w 1998 roku i La notte lunga w 2001 roku. Jego pełnometrażowym debiutem był O jednego więcej. Międzynarodową sławę Sorrentino zyskał w 2004 roku, dzięki swojemu stylowemu thrillerowi pt. Skutki miłości.

Filmografia:

1998 L'amore non ha configi (kr.m. / short film)

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2001 La notte lunga (kr.m. / short film)

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2005 Sabato, domenica e luendi (TV)

2006 L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Il Divo


Paolo Sorrentino was born in Naples in 1970. Sorrentino's first film as screenwriter, Polvere di Napoli, was released in 1998. He began directing several short movies, like L'amore non ha confini, in 1998, and La notte lunga, in 2001. His debut with a long feature is L'uomo in più, He achieved international recognition in 2004 for his stylish thriller, Le conseguenze dell'amore.

Filmography:

1998 L'amore non ha configi (kr.m. / short film)

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2001 La notte lunga (kr.m. / short film)

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2005 Sabato, domenica e luendi (TV)

2006 L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Il Divo

stopka

reżyseria: Paolo Sorrentino
obsada: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli
polski dystrybutor: Film Point Group
barwa: kolor
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Przy Planty 7/9 
Michał Jaskulski, Lawrence Loewinger, Polska, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.