film
Między słowami: Wielkie piękno
La grande bellezza
reż. Paolo Sorrentino / Francja, Włochy 2013 / 142’
gość: Ewa Pisarska, psychoterapeutka psychoanalityczna
Seanse - kup bilet:
08 mar

Obsada

Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli

Opis filmu

Jep Gambardella zabawie poświęcił życie. Od momentu wydania swojej pierwszej i jedynej powieści obracał się wśród włoskiej socjety kulturalnej, bawiąc się do białego rana. W jego 65. urodziny wszystko się zmienia. Jep popada w melancholijny nastrój, naznaczony refleksją o przeszłości. Dokonuje bolesnego rozliczenia, analizuje wszystko to, co zrobił i do czego nakłonili go przyjaciele, by ostatecznie cieszyć się nadal ponadczasowym krajobrazem absurdalnego, obezwładniająco pięknego Rzymu.

Takich filmów już się dzisiaj nie kręci, bo takie rzeczy robili wielcy z Fellinim na czele. Zresztą Sorrentino nie boi się cytowania mistrza – „La grande bellezza” nawiązuje do kilku filmów Felliniego: najbardziej do „Słodkiego życia”, ale też do „8 i pół”, „Rzymu”, czy „Armacord”. Z typowo włoskim wdziękiem, humorem i nostalgią Sorrentino za sprawą znakomicie granego przez Toniego Servillo pisarza z wyższych sfer, Jepa, puentuje dostatnie i niespełnione życie rodzimej inteligencji, prowadzącej wystawną, ale pustą i dość fasadową egzystencję.

Katarzyna Wolanin, filmaster.pl

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Paolo Sorrentino urodził się w Neapolu w 1970 roku. Pierwszy film według jego scenariusza, Polvere di Napoli, miał premierę w 1998 roku. Następnie Sorrentino wyreżyserował kilka filmów krótkometrażowych, m.in. L'amore non ha confini w 1998 roku i La notte lunga w 2001 roku. Jego pełnometrażowym debiutem był O jednego więcej. Międzynarodową sławę Sorrentino zyskał w 2004 roku, dzięki swojemu stylowemu thrillerowi pt. Skutki miłości.

Filmografia:

1998 L'amore non ha configi (kr.m. / short film)

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2001 La notte lunga (kr.m. / short film)

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2005 Sabato, domenica e luendi (TV)

2006 L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Il Divo


Paolo Sorrentino was born in Naples in 1970. Sorrentino's first film as screenwriter, Polvere di Napoli, was released in 1998. He began directing several short movies, like L'amore non ha confini, in 1998, and La notte lunga, in 2001. His debut with a long feature is L'uomo in più, He achieved international recognition in 2004 for his stylish thriller, Le conseguenze dell'amore.

Filmography:

1998 L'amore non ha configi (kr.m. / short film)

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2001 La notte lunga (kr.m. / short film)

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2005 Sabato, domenica e luendi (TV)

2006 L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Il Divo

stopka

reżyseria: Paolo Sorrentino
obsada: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli
polski dystrybutor: Film Point Group
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Bliskość 
Kantemir Bałagow, Rosja 2017
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Happy End 
Michael Haneke, Francja, Austria, Niemcy 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
LGBT Film Festival: Kto uratuje róże? 
LGBT Film Festival 2018
Cesare Furesi, Włochy 2017
LGBT Film Festival: Sidney i przyjaciele 
LGBT Film Festival 2018
Tristan Aitchison, Wielka Brytania 2018
Madame 
Amanda Sthers, Francja 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.