film
Zabicie świętego jelenia
The Killing of a Sacred Deer
reż. Yorgos Lanthimos / USA 2017 / 121’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 11 stycznia 2018.

Obsada

Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Raffey Cassidy, Sunny Suljic, Bill Camp

Opis filmu

Wykracza poza wszelkie zrozumienie - pisał słynny krytyk Roger Ebert po obejrzeniu Alp Yorgosa Lanthimosa, przy okazji podsumowując całą karierę greckiego reżysera. Pomimo gwiazdorskiej obsady jego drugi film anglojęzyczny nie stanowi wyjątku od tej reguły. Trudno określić, czym właściwie jest Zabicie świętego jelenia. Horrorem, thrillerem, a może raczej wyjątkowo czarną komedią? Bez względu na to od pierwszych minut da się w nim rozpoznać dziwny świat urodzonego w Atenach reżysera, który wraz z Efthymisem Filippou został nagrodzony w Cannes za scenariusz. Zainspirowany Ifigenią w Taurydzie Eurypidesa, Lanthimos tym razem opowiada o poważanym kardiochirurgu Stevenie (Colin Farrell), którego dziwaczna przyjaźń z nastoletnim Martinem okazuje się mieć dramatyczne konsekwencje. Zwłaszcza dla jego idealnej rodziny. Grecka tragedia z muzyką Schuberta? Dlaczego nie - w końcu w filmach Lanthimosa dozwolone jest właściwie wszystko.

Marta Bałaga, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Yorgos Lanthimos

Grecki reżyser i scenarzysta. Jego film Kieł zdobył nagrodę Un Certain Regard na festiwalu w Cannes i był nominowany do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny. Kolejną nominację przyniósł mu Lobster  tym razem za scenariusz napisany z wieloletnim współpracownikiem Efthymisem Filippou. W 2017 roku nagrodzono ich na festiwalu w Cannes za Zabicie świętego jelenia, w którym zagrali m.in. Nicole Kidman i Colin Farrell. Jego twórczość zalicza się do greckiej Nowej Fali.


Yorgos Lanthimos is a Greek director and screenwriter. His film Dogtooth was an award winner in the Un Certain Regard section at the Cannes Film Festival and was nominated for an Oscar for Best Foreign Language Film. The Lobster brought him another nomination, this time for the screenplay, which was written with his longtime collaborator, Efthymis Filippou. In 2017, the duo were awarded at the Cannes Film Festival for The Killing of a Sacred Deer, which stars Nicole Kidman and Colin Farrell. Lanthimos's films are considered part of the Greek New Wave.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Kinetta

2009 Kieł / Kynodontas

2011 Alpy / Alpeis

2015 Lobster / The Lobster

2017 Zabicie świętego jelenia / The Killing of a Sacred Deer

stopka

reżyseria: Yorgos Lanthimos
obsada: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Raffey Cassidy, Sunny Suljic, Bill Camp
polski dystrybutor: Monolith Films
barwa: kolor
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.