film
Zabicie świętego jelenia
The Killing of a Sacred Deer
reż. Yorgos Lanthimos / USA 2017 / 121’
Najbliższe seanse - kup bilet:
 
18 gru 14:30
19 gru 13:30 16:00 20:30
20 gru 13:30 16:00 20:30
21 gru 13:30 16:00 20:30

Obsada

Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Raffey Cassidy, Sunny Suljic, Bill Camp

Opis filmu

Wykracza poza wszelkie zrozumienie - pisał słynny krytyk Roger Ebert po obejrzeniu Alp Yorgosa Lanthimosa, przy okazji podsumowując całą karierę greckiego reżysera. Pomimo gwiazdorskiej obsady jego drugi film anglojęzyczny nie stanowi wyjątku od tej reguły. Trudno określić, czym właściwie jest Zabicie świętego jelenia. Horrorem, thrillerem, a może raczej wyjątkowo czarną komedią? Bez względu na to od pierwszych minut da się w nim rozpoznać dziwny świat urodzonego w Atenach reżysera, który wraz z Efthymisem Filippou został nagrodzony w Cannes za scenariusz. Zainspirowany Ifigenią w Taurydzie Eurypidesa, Lanthimos tym razem opowiada o poważanym kardiochirurgu Stevenie (Colin Farrell), którego dziwaczna przyjaźń z nastoletnim Martinem okazuje się mieć dramatyczne konsekwencje. Zwłaszcza dla jego idealnej rodziny. Grecka tragedia z muzyką Schuberta? Dlaczego nie - w końcu w filmach Lanthimosa dozwolone jest właściwie wszystko.

Marta Bałaga, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Yorgos Lanthimos

Grecki reżyser i scenarzysta. Jego film Kieł zdobył nagrodę Un Certain Regard na festiwalu w Cannes i był nominowany do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny. Kolejną nominację przyniósł mu Lobster  tym razem za scenariusz napisany z wieloletnim współpracownikiem Efthymisem Filippou. W 2017 roku nagrodzono ich na festiwalu w Cannes za Zabicie świętego jelenia, w którym zagrali m.in. Nicole Kidman i Colin Farrell. Jego twórczość zalicza się do greckiej Nowej Fali.


Yorgos Lanthimos is a Greek director and screenwriter. His film Dogtooth was an award winner in the Un Certain Regard section at the Cannes Film Festival and was nominated for an Oscar for Best Foreign Language Film. The Lobster brought him another nomination, this time for the screenplay, which was written with his longtime collaborator, Efthymis Filippou. In 2017, the duo were awarded at the Cannes Film Festival for The Killing of a Sacred Deer, which stars Nicole Kidman and Colin Farrell. Lanthimos's films are considered part of the Greek New Wave.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Kinetta

2009 Kieł / Kynodontas

2011 Alpy / Alpeis

2015 Lobster / The Lobster

2017 Zabicie świętego jelenia / The Killing of a Sacred Deer

stopka

reżyseria: Yorgos Lanthimos
obsada: Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan, Raffey Cassidy, Sunny Suljic, Bill Camp
polski dystrybutor: Monolith Films
barwa: kolor
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco (dubbing) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Morderstwo w Hotelu Hilton 
Tarik Saleh, Szwecja, Dania, Niemcy 2017
Morderstwo w Orient Expressie 
Kenneth Branagh, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Nie jestem twoim murzynem 
Raoul Peck, Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016
Pierwsza gwiazdka 
Timothy Reckart, USA 2017
Rodzina na sprzedaż 
Diego Lerman, Argentyna, Brazylia, Francja, Polska, Niemcy, Dania 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Wojna płci 
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Wózkownia: Wojna płci 
Wózkownia
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Zimowe przygody Jill i Joy 
Saara Cantell, Finlandia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.