film
   
Nie jestem twoim murzynem
I Am Not Your Negro
reż. Raoul Peck / Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016 / 93’
Najbliższe seanse - kup bilet:
14 gru
16 gru
17 gru
18 gru

Obsada

Samuel L. Jackson, James Baldwin, Harry Belafonte

Opis filmu

Nominowany do Oscara dokument Raoula Pecka jest czymś w rodzaju adaptacji nigdy nieukończonej książki Jamesa Baldwina Remember This House. Punkt wyjścia dla Nie jestem twoim murzynem stanowią losy trzech zasłużonych afroamerykańskich działaczy – Medgara Eversa, Malcolma X i Martina Luthera Kinga – ale ambicje filmu są bardziej eseistyczne niż biograficzne. To szeroko zakrojona opowieść o tym, jak głęboko w kulturze USA zakorzeniony jest rasizm. Przytaczane fragmenty literackiego pierwowzoru są niezwykle emocjonalne, a przy tym pozbawione egzaltacji. Jeszcze większej ekspresji dodaje im to, że czyta je Samuel L. Jackson, będący posiadaczem jednego z najpotężniejszych głosów pośród czarnoskórych aktorów. Narrację ilustrują nie tylko materiały archiwalne, ale także współczesne nagrania, co ma podkreślić, że Stany Zjednoczone wciąż są dalekie od bycia utopią.

Piotr Mirski, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Raoul Peck

Urodził się w 1953 roku na Haiti. Studiował na Niemieckiej Akademii Filmowej i Telewizyjnej w Berlinie. Założył firmę producencką Velvet Film, która wspomagała kolejne jego twórcze przedsięwzięcia. Wyreżyserowany przez niego L'Homme sur les quais był pierwszym haitańskim filmem, jaki pokazywano w amerykańskich kinach. Międzynarodową sławę zyskał dzięki Lumumbie. Był ministrem kultury Haiti. Obecnie kieruje francuską szkołą filmową La Fémis.


Raoul Peck was born in Haiti in 1953. He studied at the German Film and Television Academy in Berlin. He founded the Velvet Film production company, which helped further his creative endeavors. His The Man on the Shore was the first Haitian film screened in American cinemas, while Lumumba brought him international renown. He is a former culture minister of Haiti and is currently the director of the French film school La Fémis.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1987 Haitian Corner

1993 L'homme sur les quais / The Man on the Shore

2000 Lumumba

2005 Czasem w kwietniu / Sometimes in April (TV)

2013 Assistance mortelle / Fatal Assistance (doc.)

2016 Nie jestem twoim murzynem / I Am Not Your Negro (doc.)

stopka

reżyseria: Raoul Peck
obsada: Samuel L. Jackson, James Baldwin, Harry Belafonte
polski dystrybutor: Against Gravity
barwa: kolor
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco (dubbing) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Morderstwo w Hotelu Hilton 
Tarik Saleh, Szwecja, Dania, Niemcy 2017
Morderstwo w Orient Expressie 
Kenneth Branagh, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Nie jestem twoim murzynem 
Raoul Peck, Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016
Pierwsza gwiazdka 
Timothy Reckart, USA 2017
Rodzina na sprzedaż 
Diego Lerman, Argentyna, Brazylia, Francja, Polska, Niemcy, Dania 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Wojna płci 
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Wózkownia: Wojna płci 
Wózkownia
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Zimowe przygody Jill i Joy 
Saara Cantell, Finlandia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.