film
Wózkownia: Florida Project
The Florida Project
reż. Sean Baker / USA 2017 / 115’
Seanse - kup bilet:
28 gru
Wózkownia

Obsada

Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Valeria Cotto, Bria Winaite

Opis filmu

Okrzyknięty przez krytykę jednym z najlepszych filmów roku, The Florida Project pewnie zmierza po oscarowe nominacje, a branża przewiduje sukces na miarę zeszłorocznego Moonlight, również ze studia A24. Moonee ma sześć lat i zawadiacki uśmiech, a dni spędza poza domem z paczką przyjaciół. Dom w ich przypadku oznacza motel Magic Castle, z zewnątrz przypominający pałac z bajki. Ale w pokojach, które wynajmuje się na godziny, raczej nie spotka się księżniczki. Mieszkają tu za to rozmaici dziwacy, życiowi przegrani i zarabiające najniższą krajową sprzątaczki. Moonee, nie zważając na okoliczności, niczym odkrywca z przygodowej powieści przemierza okoliczne nieużytki, jakby były najgęstszą dżunglą i wymyśla z kolegami kolejne psikusy. Nieświadoma coraz bardziej ryzykownych kroków, jakie musi podejmować jej mama, by opłacić pokój na kolejny tydzień, Moonee jest najszczęśliwszym dzieckiem na świecie. Całkiem, jakby czerpała energię z wychylającego się zza horyzontu pobliskiego Disneylandu.

Informacje o reżyserze

Sean Baker

Pochodzi z Summit w New Jersey. Studiował w Tisch School of the Arts na Uniwersytecie Nowojorskim. Swoje filmy prezentował na licznych festiwalach amerykańskich i międzynarodowych, m.in. na SXSW, Sundance i w Cannes. Jego poprzedni film, Mandarynka, został w całości nakręcony iPhone'em. Baker jest laureatem ponad 30 wyróżnień, m.in. Independent Spirit Award, a także nagród na festiwalach w Karlowych Warach czy Locarno.


Originally from Summit, New Jersey, Sean Baker studied at the Tisch School of the Arts at New York University. His films have been shown at numerous American and international festivals, including SXSW, Sundance and Cannes. His previous film, Tangerine, was filmed entirely with an iPhone. He has won more than 30 awards and distinctions, including an Independent Spirit Award, as well as awards at the festivals in Karlovy Vary and Locarno.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Four Letter Words

2004 Take Out (co-dir. Shih-Ching Tsou)

2008 Prince of Broadway

2012 Gwiazdeczka / Starlet

2015 Mandarynka / Tangerine

stopka

reżyseria: Sean Baker
obsada: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Valeria Cotto, Bria Winaite
polski dystrybutor: M2 Films
barwa: kolor
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco (dubbing) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Morderstwo w Hotelu Hilton 
Tarik Saleh, Szwecja, Dania, Niemcy 2017
Morderstwo w Orient Expressie 
Kenneth Branagh, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Nie jestem twoim murzynem 
Raoul Peck, Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016
Pierwsza gwiazdka 
Timothy Reckart, USA 2017
Rodzina na sprzedaż 
Diego Lerman, Argentyna, Brazylia, Francja, Polska, Niemcy, Dania 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Wojna płci 
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Wózkownia: Wojna płci 
Wózkownia
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Zimowe przygody Jill i Joy 
Saara Cantell, Finlandia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.