film
Wózkownia: Florida Project
The Florida Project
reż. Sean Baker / USA 2017 / 115’
Seanse - kup bilet:
28 gru
Wózkownia

Obsada

Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Valeria Cotto, Bria Winaite

Opis filmu

Okrzyknięty przez krytykę jednym z najlepszych filmów roku, The Florida Project pewnie zmierza po oscarowe nominacje, a branża przewiduje sukces na miarę zeszłorocznego Moonlight, również ze studia A24. Moonee ma sześć lat i zawadiacki uśmiech, a dni spędza poza domem z paczką przyjaciół. Dom w ich przypadku oznacza motel Magic Castle, z zewnątrz przypominający pałac z bajki. Ale w pokojach, które wynajmuje się na godziny, raczej nie spotka się księżniczki. Mieszkają tu za to rozmaici dziwacy, życiowi przegrani i zarabiające najniższą krajową sprzątaczki. Moonee, nie zważając na okoliczności, niczym odkrywca z przygodowej powieści przemierza okoliczne nieużytki, jakby były najgęstszą dżunglą i wymyśla z kolegami kolejne psikusy. Nieświadoma coraz bardziej ryzykownych kroków, jakie musi podejmować jej mama, by opłacić pokój na kolejny tydzień, Moonee jest najszczęśliwszym dzieckiem na świecie. Całkiem, jakby czerpała energię z wychylającego się zza horyzontu pobliskiego Disneylandu.

Informacje o reżyserze

Sean Baker

Pochodzi z Summit w New Jersey. Studiował w Tisch School of the Arts na Uniwersytecie Nowojorskim. Swoje filmy prezentował na licznych festiwalach amerykańskich i międzynarodowych, m.in. na SXSW, Sundance i w Cannes. Jego poprzedni film, Mandarynka, został w całości nakręcony iPhone'em. Baker jest laureatem ponad 30 wyróżnień, m.in. Independent Spirit Award, a także nagród na festiwalach w Karlowych Warach czy Locarno.


Originally from Summit, New Jersey, Sean Baker studied at the Tisch School of the Arts at New York University. His films have been shown at numerous American and international festivals, including SXSW, Sundance and Cannes. His previous film, Tangerine, was filmed entirely with an iPhone. He has won more than 30 awards and distinctions, including an Independent Spirit Award, as well as awards at the festivals in Karlovy Vary and Locarno.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Four Letter Words

2004 Take Out (co-dir. Shih-Ching Tsou)

2008 Prince of Broadway

2012 Gwiazdeczka / Starlet

2015 Mandarynka / Tangerine

stopka

reżyseria: Sean Baker
obsada: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Valeria Cotto, Bria Winaite
polski dystrybutor: M2 Films
barwa: kolor
Blask 
Naomi Kawase, Japonia, Francja 2017
Czwarta władza 
Steven Spielberg, USA 2017
Jeszcze nie koniec 
Xavier Legrand, Francja 2017
Kształt wody 
Guillermo del Toro, USA, Kanada 2017
Małpia afera 
Johan Nijenhuis, Holandia 2015
Niemiłość 
Andriej Zwiagincew, Rosja, Francja, Belgia, Niemcy 2017
Plan B 
Kinga Dębska, Polska 2017
Pomiędzy słowami 
Urszula Antoniak, Holandia, Niemcy, Polska 2017
Przy Planty 7/9 
Michał Jaskulski, Lawrence Loewinger, Polska, USA 2016
Szron 
Šarūnas Bartas, Litwa, Francja, Ukraina, Polska 2017
Tamte dni, tamte noce 
Luca Guadagnino, Włochy, Francja, Brazylia, USA 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.