film
 
Suburbicon
reż. George Clooney / USA, Wielka Brytania 2017 / 104’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 23 listopada 2017.

Obsada

Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac, Glenn Fleshler

Opis filmu

Suburbicon to miasteczko idealne, prosto z grafik Normana Rockwella. Czas akcji: chwilę przed historyczną walką o równe prawa dla wszystkich, chociaż już czuć, że coś wisi w powietrzu; atomowa Ameryka w rozkwicie. W takim oto zwyczajnym miasteczku mieszka Gardner Lodge (Matt Damon) z rodziną. Pewnej nocy do ich domu włamują się złodzieje, ale Gardner zachowuje podejrzanie zimną krew. Z czasem atmosfera tylko gęstnieje, a na trop afery kryminalnej (jak kiedyś w Fargo Coenów grana przez Frances McDormand Marge) wpada wymuskany detektyw  z wąsikiem a la Clark Gable i okularami w rogowej oprawie (świetny Oscar Isaac). Pytań jest jednak wciąż więcej niż odpowiedzi, a że historię napisali bracia Coen, można spodziewać się absolutnie wszystkiego! "Variety" określił Suburbicon mianem młodszego kuzyna Fargo, z Mattem Damonem jako łotrzykiem z amerykańskiego przedmieścia.

Magdalena Maksimiuk, American Film Festival

Informacje o reżyserze

George Clooney

Aktor, reżyser, producent i aktywista pochodzący z Lexington w Kentucky. Karierę rozpoczął w produkcjach telewizyjnych, z Ostrym dyżurem i Roseanne na czele. Przełomem była rola w Od zmierzchu do świtu Roberta Rodrigueza oraz Batmanie i Robinie. Clooney jest laureatem dwóch Oscarów (za rolę drugoplanową w Syrianie i za produkcję Operacji Argo, 3. AFF), nominowany był już ośmiokrotnie. Jest także zdobywcą czterech Złotych Globów i niezliczonej liczby innych wyróżnień. Angażuje się politycznie i charytatywnie.


George Clooney is an actor, director, producer and activist from Lexington, Kentucky. He began his career in television, including roles in ER and Roseanne. His breakthrough came in Robert Rodriguez's From Dusk Till Dawn and in Batman & Robin. He has won two Oscars (for his supporting role in Syriana and as a producer for Argo (third AFF), and he has also been nominated eight other times. He has also won four Golden Globes and countless other awards. He is involved in political issues and charitable causes.

Filmografia/ Filmography

2002 Niebezpieczny umysł / Confessions of a Dangerous Mind

2005 Good Night, and Good Luck

2008 Miłosne gierki / Leatherheads

2011 Idy marcowe / The Ides of March

2014 Obrońcy skarbów / The Monuments Men

2017 Suburbicon

stopka

reżyseria: George Clooney
obsada: Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac, Glenn Fleshler
polski dystrybutor: Monolith Films
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Tom of Finland 
Dome Karukoski, Finlandia, Szwecja, Dania, Niemcy, USA 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.