film
 
Kobieta z lodu
Baba z ledu
reż. Bohdan Sláma / Czechy, Słowacja, Francja 2017 / 106’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 4 stycznia 2018.

Obsada

Zuzana Krónerová, Pavel Nový, Daniel Vízek Ivánek

Opis filmu

Po śmierci męża Hana mieszka samotnie w rodzinnym domu. Jej dwaj dorośli już synowie odwiedzają ją wraz ze swoimi żonami i dziećmi, ale te wizyty na ogół kończą się kłótniami, więc atmosfera w rodzinie jest nienajlepsza. Kiedy Hana spotyka Bronę, twardego mężczyznę uzależnionego od pływania w morzu zimą, nagle otwiera się przed nią zupełnie nowy świat. Brona przyjmuje Hanę do swojej grupy morsów, a ona stopniowo uczy się pokonywać strach przed lodowatą wodą. Przede wszystkim jednak na nowo uczy się kochać.

Informacje o reżyserze

Bohdan Sláma

Urodził się w 1967 roku w Opawie. Ukończył słynną praską szkołę filmową FAMU (Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění). W 1992 roku asystował Věrze Chytilovej przy filmie Dědictví aneb Kurvahošigutntag. W pełnym metrażu zadebiutował w 2001 roku filmem Dzikie pszczoły. W 2005 roku za obraz Szczęście otrzymał Złotą Muszlę na festiwalu filmowym w San Sebastián.


Director Bohdan Sláma was born in the town on Opava, in the Czech half of Czechoslovakia in 1967. He is a graduate of Prague’s esteemed FAMU (Film and TV School of the Academy of Performing Arts). In 1992, he began working as an assistant to Věra Chytilova on The Inheritance or Fuckoffguysgoodday. He made his own feature debut in 2001 with The Wild Bees. In 2005, he received the San Sebastián festival’s Golden Shell for Something Like Happiness.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 Akáty bílé

1992 Stvanice (short)

2001 Dzikie pszczoły / Divoké vcely / The Wild Bees

2005 Szczęście / Stestí / Something Like Happiness

2008 Mój nauczyciel / Venkovský ucitel / Country Teacher

2011 Cztery słońca / Čtyřislunce / Four Suns

stopka

reżyseria: Bohdan Sláma
obsada: Zuzana Krónerová, Pavel Nový, Daniel Vízek Ivánek
polski dystrybutor: Aurora Films
barwa: kolor
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Akademia Kina Światowego: Kieł 
Akademia Kina Światowego (2017/2018)
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Chasing the Breath 
Adrian Dmoch, Polska 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Madame 
Amanda Sthers, Francja 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.