film
   
mother!
reż. Darren Aronofsky / USA 2017 / 121’
Najbliższe seanse - kup bilet:
 
29 lis 16:00 20:30
30 lis 16:00 20:30

Obsada

Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer, Domhnall Gleeson

Opis filmu

Długo czekaliśmy na nowy film wizjonera współczesnego kina, Darrena Aronofsky'ego! Kontrowersyjna opowieść z przesłaniem i w gwiazdorskiej obsadzie już podzieliła krytyków po premierowych pokazach na festiwalach w Wenecji i Toronto. Jedno jest pewne: obok mother! nie można przejść obojętnie! To historia kobiety (Jennifer Lawrence), która wprowadza się do zbudowanego na odludziu domu, należącego do rodziny jej partnera (Javier Bardem). Okazały budynek przed laty spłonął w ogromnym pożarze. Wspólnymi siłami para remontuje posiadłość. Sielanka trwa do czasu, kiedy pewnego deszczowego wieczoru do drzwi puka Nieznajomy (Ed Harris). Jego obecność wzbudzi niepokój i zamieszanie, jakiego żaden z bohaterów się nie spodziewał. Od tej pory nic nie będzie takie jak wcześniej. Aronofsky wraca z kolejną ze swoich śmiałych, pieczołowicie zaplanowanych i przemyślanych wizji. Bazuje na tajemnicy i niedopowiedzeniu, umiejętnie stopniuje napięcie, doprowadzając do zaskakującego finału. Recenzentka "New York Post" określiła film mianem dzikiej jazdy bez trzymanki, którą bez wątpienia zapamiętamy na długo.

Magdalena Maksimiuk, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Darren Aronofsky

Darren Aronofsky urodził się w 1969 r. w Nowym Jorku, ukończył Harvard University. Od dziecka uwielbiał kino, graffiti i muzykę klasyczną. Jego dyplomowy film, Supermarket Sweet, zebrał szereg nagród. W pełnym metrażu Aronofsky zadebiutował rewelacyjnym niskobudżetowym i niezależnym Pi - opowieścią o szaleństwie matematyka zgłębiającego budowę świata. Kolejne filmy ugruntowały jego niekwestionowaną pozycję w kinie amerykańskim. Ostatnio przywrócił do życia Mickeya Rourke'a w poruszającym dramacie Zapaśnik. Obecnie pracuje nad RoboCopem.

Filmografia:

1991 Supermarket Sweep (kr.m.)

1991 Fortune Cookie (kr.m.)

1993 Protozoa (kr.m.)

1998 Pi

2000 Requiem dla snu / Requiem for a Dream

2006 Źródło / The Fountain

2008 Zapaśnik / The Wrestler


Darren Aronofsky born in 1969 in New York, he graduated from Harvard University. He has loved cinema, graffiti and classical music since his childhood. His graduation film, Supermarket Sweep, won multiple awards. His full-length debut was the wonderful low-budget independent work Pi -a story about the madness of a mathematician who explores the structure of the world. His next films enforced his undeniable place in American cinema. Recently, he brought Mickey Rourke back to life in a poignant drama The Wrestler. He is currently working on RoboCop.

Filmography:

1991 Supermarket Sweep (short film)

1991 Fortune Cookie (short film)

1993 Protozoa (short film)

1998 Pi

2000 Requiem for a Dream

2006 The Fountain

2008 The Wrestler

stopka

reżyseria: Darren Aronofsky
obsada: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer, Domhnall Gleeson
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Tom of Finland 
Dome Karukoski, Finlandia, Szwecja, Dania, Niemcy, USA 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.