film
Nowe Horyzonty dla Seniora: Morderstwo w Orient Expressie
Murder on the Orient Express
reż. Kenneth Branagh / USA 2017 / 90’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 13 grudnia 2017.

Obsada

Johnny Depp, Penélope Cruz, Willem Dafoe

Opis filmu

Ekranizacja klasycznej powieści kryminalnej Agathy Christie, wyreżyserowana przez pięciokrotnie nominowanego do Oscara Kennetha Branagha. On sam gra także słynnego detektywa Herculesa Poirot, rozwiązującego sprawę morderstwa, którego ofiarą w najsłynniejszym pociągu świata pada wpływowy amerykański biznesmen. Luksusowa podróż staje się punktem wyjścia do stylowej, pełnej napięcia i zaskakującej opowieści sensacyjnej, uznawanej za największą zagadkę kryminalną wszech czasów. Trzynaścioro pasażerów zostaje uwięzionych w pułapce, nie wiedząc, co ich czeka. Jeden człowiek musi wskazać mordercę, zanim ten zaatakuje ponownie.

Informacje o reżyserze

Kenneth Branagh

Urodzony w 1960 roku północnoirlandzki reżyser, aktor, scenarzysta i producent, znany przede wszystkim ze współczesnych, lecz wiernych oryginałowi adaptacji dramatów Williama Shakespeare’a. Współzałożyciel (w 1987 roku) Renaissance Theatre Company. W rolach szekspirowskich pojawiał się zarówno na scenie, jak i na ekranie. W 2012 z rąk królowej brytyjskiej otrzymał tytuł szlachecki.  

Wybrana filmografia

1989 Henryk V / Henry V

1991 Umrzeć powtórnie / Dead Again

1992 Przyjaciele Petera / Peter’s Friends

1993 Wiele hałasu o nic / Much Ado About Nothing

1994 Frankenstein / Mary Shelley’s Frankenstein

1995 W środku mroźnej zimy / In the Bleak Midwinter

1996 Hamlet

2000 Stracone zachody miłości / Love’s Labour’s Lost

2006 Jak wam się podoba / As You Like It

2006 Czarodziejski flet / The Magic Flute

2007 Pojedynek / Sleuth

2011 Thor

2015 Kopciuszek / Cinderella

stopka

reżyseria: Kenneth Branagh
obsada: Johnny Depp, Penélope Cruz, Willem Dafoe
polski dystrybutor: Imperial Cinepix
barwa: kolor
41 dni nadziei 
Baltasar Kormákur, USA 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Isabelle i mężczyźni 
Claire Denis, Francja 2017
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.