film
Pięć Smaków: Po nitce do kłębka
Close-Knit / Karera ga honki de amu toki wa
reż. Naoko Ogigami / Japonia 2017 / 127’
Seanse - kup bilet:
19 lis

Obsada

Rinka Kakihara, Toma Ikuta, Kenta Kiritani, Mimura, Eiko Koike, Mugi Kadowaki, Shuji Kashiwabara, Kaito Komie, Lily, Misako Tanaka

Nagrody

MFF w Berlinie 2017 - Teddy Jury Award; The Tel Aviv International LGBT FF 2017 - Jury Prize

Opis filmu

Jedna z bohaterek retrospektywy "Kino japońskich reżyserek" na 9. Pięciu Smakach, której "Okulary" i "Kot do wynajęcia" szturmem podbiły serca publiczności, powraca ze słodkogorzką historią o rodzinie budowanej na nowo. Rezolutna jedenastoletnia Tomo, zaniedbywana przez wiecznie nieobecną mamę, dorasta znacznie szybciej niż rówieśnicy z klasy. Kiedy po raz kolejny zostaje sama na zbyt długo, znajduje schronienie u pracującego w księgarni wujka i mieszkającej z nim Rinko, jego transpłciowej partnerki - pielęgniarki, która otacza dziewczynkę serdeczną opieką.

Ogigami z delikatnością i wyczuciem porusza temat trudny dla japońskiego społeczeństwa, jednak jej film jest nie tyle społecznym dramatem, co baśniową, pełną uroku opowieścią o budowaniu więzi, sztuce okazywania troski i wytrwałym pokonywaniu przeciwności. Reżyserka w charakterystyczny dla siebie sposób opowiada swoją historię między słowami, poprzez detale, małe gesty, zwyczajne czynności, takie jak przygotowywanie bento, pudełek z śniadaniem - w czym Rinko jest prawdziwą mistrzynią. W jej roli wystąpił jeden z szalenie popularnych japońskich celebrytów, filmowy i serialowy aktor Toma Ikuta.

Jagoda Murczyńska

Informacje o reżyserze

Naoko Ogigami

Urodzona w 1972 roku w prefekturze Chiba, w 1994 wyjechała do Stanów Zjednoczonych, gdzie studiowała reżyserię na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. Jej słodko-melancholijne filmy o charakterystycznym wizualnym stylu i niebanalnym poczuciu humoru cieszą się ogromną popularnością wśród widzów i często pojawiają się na międzynarodowych festiwalach.

Filmografia

2003 Barber Yoshino / Yoshino's Barber Shop

2004 Koi wa go-shichi-go! / Love Is Five, Seven, Five!

2005 Kamome shokudo / Kamome Diner

2007 Okulary / Megane / Glasses

2010 Toiretto / Toilet

2012 Kot do wynajęcia / Rentaneko / Rent-a-Cat

2017 Po nitce do kłębka / Karera ga honki de amu toki wa / Close Knit

stopka

reżyseria: Naoko Ogigami
scenariusz: Naoko Ogigami
zdjęcia: Kozo Shibasaki
montaż: Shinichi Fujima
muzyka: Naoko Eto
obsada: Rinka Kakihara, Toma Ikuta, Kenta Kiritani, Mimura, Eiko Koike, Mugi Kadowaki, Shuji Kashiwabara, Kaito Komie, Lily, Misako Tanaka
producent: Yutaka Ishikawa, Julie K. Fujishima, Hajime Inoue, Michinori Mizuno, Shiro Oiwake
produkcja: Suurkiitos, Close-Knit Film Partners
nagrody: MFF w Berlinie 2017 - Teddy Jury Award; The Tel Aviv International LGBT FF 2017 - Jury Prize
język: japoński
barwa: kolor
41 dni nadziei 
Baltasar Kormákur, USA 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Isabelle i mężczyźni 
Claire Denis, Francja 2017
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.