film
Pięć Smaków: Po nitce do kłębka
Close-Knit / Karera ga honki de amu toki wa
reż. Naoko Ogigami / Japonia 2017 / 127’
Seanse - kup bilet:
19 lis

Obsada

Rinka Kakihara, Toma Ikuta, Kenta Kiritani, Mimura, Eiko Koike, Mugi Kadowaki, Shuji Kashiwabara, Kaito Komie, Lily, Misako Tanaka

Nagrody

MFF w Berlinie 2017 - Teddy Jury Award; The Tel Aviv International LGBT FF 2017 - Jury Prize

Opis filmu

Jedna z bohaterek retrospektywy "Kino japońskich reżyserek" na 9. Pięciu Smakach, której "Okulary" i "Kot do wynajęcia" szturmem podbiły serca publiczności, powraca ze słodkogorzką historią o rodzinie budowanej na nowo. Rezolutna jedenastoletnia Tomo, zaniedbywana przez wiecznie nieobecną mamę, dorasta znacznie szybciej niż rówieśnicy z klasy. Kiedy po raz kolejny zostaje sama na zbyt długo, znajduje schronienie u pracującego w księgarni wujka i mieszkającej z nim Rinko, jego transpłciowej partnerki - pielęgniarki, która otacza dziewczynkę serdeczną opieką.

Ogigami z delikatnością i wyczuciem porusza temat trudny dla japońskiego społeczeństwa, jednak jej film jest nie tyle społecznym dramatem, co baśniową, pełną uroku opowieścią o budowaniu więzi, sztuce okazywania troski i wytrwałym pokonywaniu przeciwności. Reżyserka w charakterystyczny dla siebie sposób opowiada swoją historię między słowami, poprzez detale, małe gesty, zwyczajne czynności, takie jak przygotowywanie bento, pudełek z śniadaniem - w czym Rinko jest prawdziwą mistrzynią. W jej roli wystąpił jeden z szalenie popularnych japońskich celebrytów, filmowy i serialowy aktor Toma Ikuta.

Jagoda Murczyńska

Informacje o reżyserze

Naoko Ogigami

Urodzona w 1972 roku w prefekturze Chiba, w 1994 wyjechała do Stanów Zjednoczonych, gdzie studiowała reżyserię na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. Jej słodko-melancholijne filmy o charakterystycznym wizualnym stylu i niebanalnym poczuciu humoru cieszą się ogromną popularnością wśród widzów i często pojawiają się na międzynarodowych festiwalach.

Filmografia

2003 Barber Yoshino / Yoshino's Barber Shop

2004 Koi wa go-shichi-go! / Love Is Five, Seven, Five!

2005 Kamome shokudo / Kamome Diner

2007 Okulary / Megane / Glasses

2010 Toiretto / Toilet

2012 Kot do wynajęcia / Rentaneko / Rent-a-Cat

2017 Po nitce do kłębka / Karera ga honki de amu toki wa / Close Knit

stopka

reżyseria: Naoko Ogigami
scenariusz: Naoko Ogigami
zdjęcia: Kozo Shibasaki
montaż: Shinichi Fujima
muzyka: Naoko Eto
obsada: Rinka Kakihara, Toma Ikuta, Kenta Kiritani, Mimura, Eiko Koike, Mugi Kadowaki, Shuji Kashiwabara, Kaito Komie, Lily, Misako Tanaka
producent: Yutaka Ishikawa, Julie K. Fujishima, Hajime Inoue, Michinori Mizuno, Shiro Oiwake
produkcja: Suurkiitos, Close-Knit Film Partners
nagrody: MFF w Berlinie 2017 - Teddy Jury Award; The Tel Aviv International LGBT FF 2017 - Jury Prize
język: japoński
barwa: kolor
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Ferie 2018: Zimowe przygody Jill i Joy 
Ferie 2018
Saara Cantell, Finlandia 2015
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Florida Project 
Sean Baker, USA 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Król rozrywki 
Michael Gracey, USA 2017
Morderstwo w Orient Expressie 
Kenneth Branagh, USA 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: I tak cię kocham 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Michael Showalter, USA 2017
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.