film
Pięć Smaków: Bahubali: Finał
Baahubali: The Conclusion
reż. S.S. Rajamouli / Indie 2017 / 167’
Seanse - kup bilet:
17 lis

Obsada

Prabhas, Rana Daggubati, Anushka Shetty, Tamannaah Bhatia, Ramya Krishnan, Nasser Sudeep, Satyaraj, Tanikella Bharani

Opis filmu

Pierwsza część sagi kończy się otwartym pytaniem: na rozwiązanie zagadki fani musieli czekać dwa lata, mnożąc domysły, przypuszczenia i wyjaśniające teorie. Finał wreszcie trafił do kin - i jest imponujący.

Baahubali odkrywa godną eposu historię swojej rodziny i poznaje burzliwą przeszłość królestwa Mahishmati: dzieje rywalizacji skłóconych dziedziców tronu i złowieszczych intryg, które zakłóciły spokój kraju, ale też pełną zwrotów akcji historię miłości jego rodziców. Nie zabraknie popisowych walk na łuki i miecze, szumu jedwabnych sari na pałacowych korytarzach, a nawet podróży żaglowcem w kształcie łabędzia. Wykorzystane z rozmachem i kreatywnością efekty specjalne pozwalają widzom całkowicie oderwać się od rzeczywistości - a fabuła, podobnie jak w pierwszej części, prowadzi widza przez najbardziej intensywne emocjonalne doznania.

Po imponującym sukcesie pierwszej części sagi, oczekujących na finał widzów ogarnęło prawdziwe szaleństwo: do kinowych kas ustawiały się długie kolejki, a jeden z indyjskich portali biletowych chwalił się, że na premierowe pokazy sprzedaje 12 biletów na sekudę. Film został wprowadzony na rekordową liczbę ponad 7 tysięcy ekranów (w całych Indiach jest ich 10 tysięcy), a niektóre kina grały nawet 10 seansów dziennie, ciesząc się rekordowo wysokim zapełnieniem sal. W ciągu pierwszego tygodnia obecności w kinach film zdobył pierwsze miejsce box office'u w Indiach, stając się najlepiej zarabiającym indyjskim filmem w historii z wynikiem ponad 140 milionów dolarów. Przebojem okazał się także w Stanach, trafiając na trzecie miejsce box offie'u z weekendowym wynikiem ponad 10 milionów USD na koncie (to trzy razy więcej niż osiągnęła część pierwsza).

Saga stała się swego rodzaju fenomenem społecznym i godnym rywalem bollywoodzkich hitów, obrastając kultem porównywalnym z globalnym fenomenem "Władcy Pierścieni" czy "Gwiezdnych wojen". Historia doczekała się bestsellerowych wersji książkowych i komiksowych, powstał rozgrywający się w Mahishmati serial animowany i doświadczenie VR. Liczne klony tytułowego wojownika i jego partnerki pojawiają się na konwentach fantasy, na religijnych festiwalach pojawiają się tymczasowe świątynie wzorowane na filmowych pałacach, a zagorzali fani tatuują sobie wizerunki aktorów na własnych ciałach.

Jagoda Murczyńska

Informacje o reżyserze

S.S. Rajamouli

Urodzony w 1973. Wychował się w filmowej rodzinie, jako syn reżysera, K. V. Vijayendry Prasada, ukończył jednak studia inżynierskie. Karierę filmową rozpoczął w 2001 roku. Wszystkie jego filmy były kasowymi hitami, kilka doczekało się remake’ów w języku hindi. Ceniony jest za poszerzanie granic tollywoodzkiego kina – błyskotliwe stosowanie nowych technologii, wprowadzanie świeżych tematów, realizacyjny rozmach i imponującą wizualną wyobraźnię. Jego eksperymentalny film fantastyczny "Eega" zdobył ponad 30 nagród na różnych festiwalach. 

Wybrana filmografia

2001 Student No. 1

2003 Simhadri

2006 Vikramarkudu

2007 Yamadonga

2012 Eega

2015 Bahubali: Początek / Baahubali: The Beginning

2017 Bahubali: Finał / Baahubali: The Conclusion

stopka

reżyseria: S.S. Rajamouli
scenariusz: S. S. Rajamouli, V. Vijayendra Prasad
zdjęcia: K. K. Senthil Kumar
obsada: Prabhas, Rana Daggubati, Anushka Shetty, Tamannaah Bhatia, Ramya Krishnan, Nasser Sudeep, Satyaraj, Tanikella Bharani
produkcja: Arka Media Works
język: telugu
barwa: kolor
41 dni nadziei 
Baltasar Kormákur, USA 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Isabelle i mężczyźni 
Claire Denis, Francja 2017
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.