film
Pięć Smaków: Bahubali: Początek
Baahubali: The Beginning
reż. S.S. Rajamouli / Indie 2015 / 137’
Seanse - kup bilet:
17 lis

Obsada

Prabhas, Rana Daggubati, Anushka Shetty, Tamannaah Bhatia, Ramya Krishnan, Nasser Sudeep, Satyaraj, Tanikella Bharani

Opis filmu

Półnagi heros o muskułach jak głazy, który z piosenką na ustach wspina się po kilometrowym wodospadzie, jednym ruchem miecza odbija setki strzał, z odłamka skały tworzy sanie, by uratować ukochaną przed monstrualną lawiną? Skromny strój zbuntowanej wojowniczki, który pod jego dotknięciem rozwija się w purpurowe jedwabie? Setki żołnierzy, słonie i miotacze ognia w spektakularnych scenach bitewnych? To możliwe tylko w indyjskim kinie. A tym razem twórcy naprawdę nie przebierali w środkach: najdroższa superprodukcja w historii Indii zapiera dech w piersiach. "Bahubali: Początek" jeszcze przed premierą pobił kilka rekordów frekwencyjnych, po sprzedawane z wyprzedzeniem bilety ustawiały się kilkugodzinne kolejki. Zrealizowany w języku telugu, w kinach pojawił się równocześnie z dubbingiem tamilskim i hindi, miażdżąc box office w poszczególnych regionach Indii i na świecie. To największy w historii sukces Tollywoodu – kina Indii Południowych, które stawia wyzwanie produkowanym w Mumbaju filmom bollywoodzkim i podważa ich monopol na zachodnich rynkach.

Produkcja dwóch części epickiej opowieści trwała ponad 3 lata i kosztowała 40 milionów dolarów (sam sprzęt treningowy, na którym supergwiazdor Prabhas rzeźbił swoją boską sylwetkę, pochłonął podobno dwieście tysięcy). W realizacji wzięło udział ponad dwa tysiące statystów i kaskaderów, przy zbudowanej na pustyni scenografii pracowało tysiąc osób dziennie, a cyfrowe efekty specjalne przygotowało sześciuset specjalistów w szesnastu studiach graficznych.

Produkcyjny rozmach to jednak nie wszystko. "Bahubali" to wciągająca, epicka saga, zakorzeniona w literackiej tradycji telugu i Mahabharacie, ale nawiązująca też do uniwersalnych legend o przeznaczeniu, męstwie i rodzinnych więziach – od greckich mitów o Herkulesie i biblijnej historii Mojżesza po walkę z siłami zła rodem z "Władcy Pierścieni". Imponująca wizualna wyobraźnia S. S. Rajamouliego (hojnie wspomagana efektami CGI) pozwala nam podróżować przez indyjskie pustynie, mgliste lasy i olśniewające przepychem starożytne miasto – a dynamiczna fabuła prowadzi równolegle przez pełne spektrum wrażeń: od patosu po komizm, od zaskoczenia po wzniosłość.

Jagoda Murczyńska

Informacje o reżyserze

S.S. Rajamouli

Urodzony w 1973. Wychował się w filmowej rodzinie, jako syn reżysera, K. V. Vijayendry Prasada, ukończył jednak studia inżynierskie. Karierę filmową rozpoczął w 2001 roku. Wszystkie jego filmy były kasowymi hitami, kilka doczekało się remake’ów w języku hindi. Ceniony jest za poszerzanie granic tollywoodzkiego kina – błyskotliwe stosowanie nowych technologii, wprowadzanie świeżych tematów, realizacyjny rozmach i imponującą wizualną wyobraźnię. Jego eksperymentalny film fantastyczny "Eega" zdobył ponad 30 nagród na różnych festiwalach. 

Wybrana filmografia

2001 Student No. 1

2003 Simhadri

2006 Vikramarkudu

2007 Yamadonga

2012 Eega

2015 Bahubali: Początek / Baahubali: The Beginning

2017 Bahubali: Finał / Baahubali: The Conclusion

stopka

reżyseria: S.S. Rajamouli
scenariusz: S. S. Rajamouli, V. Vijayendra Prasad
zdjęcia: K. K. Senthil Kumar
montaż: Kotagiri Venkateswara Rao, Vincent Tabaillon
muzyka: M. M. Keeravani
obsada: Prabhas, Rana Daggubati, Anushka Shetty, Tamannaah Bhatia, Ramya Krishnan, Nasser Sudeep, Satyaraj, Tanikella Bharani
producent: K. Raghavendra Rao, Shobu Yarlagadda, Prasad Devineni
produkcja: Arka Media Works
język: telugu
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Tom of Finland 
Dome Karukoski, Finlandia, Szwecja, Dania, Niemcy, USA 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.