film
 
Tydzień Filmu Niemieckiego: Kaminski i ja
Ich und Kaminski
reż. Wolfgang Becker / Niemcy, Belgia 2016 / 118’
Seanse - kup bilet:
08 lis

Obsada

Daniel Brühl, Jesper Christensen, Amira Casar, Geraldine Chaplin

Opis filmu

Sebastian Zöllner jest młodym i ambitnym dziennikarzem piszącym o sztuce. Ponieważ do tej pory nie udało mu się ani zabłysnąć, ani zdobyć sławy, której bardzo pragnie, postanawia napisać biografię legendarnego, pop-artowego malarza Manuela Kaminskiego. Ten dawny uczeń Matisse'a i przyjaciel Picassa przed laty wycofał się ze świata sztuki i żyje samotnie w szwajcarskich Alpach. Artysta jest niewidomy, nie tworzy już obrazów, a jedynym łącznikiem ze światem zewnętrznym, ale też strażnikiem chroniącym go przed niepożądanymi przybyszami, jest jego córka. Zöllner uważa, że utrata wzroku, to mistyfikacja, która ma podtrzymać legendę oraz rynkową atrakcyjność prac Kaminskiego. Tę tajemnicę właśnie zamierza ujawnić i opisać w swojej książce. Umawia się na wywiad i po raz pierwszy dzwoni do drzwi posiadłości malarza.

Oparty na bestsellerowej powieści Daniela Kehlmanna pod tym samym tytułem film, w ironiczny sposób opowiada o współczesnych konfliktach: pomiędzy generacjami, światem krytyki i sztuki czy artystą i jego medialnym wizerunkiem. Ale pokazuje też, jak pomiędzy Sebastianem Zöllnerem i Manuelem Kaminskim, których na początku ich znajomości dzieli prawie wszystko, rodzi się wyjątkowa relacja, szczególnie dla młodego dziennikarza.

Obrazem Kaminski i ja na ekrany powraca świetny filmowy duet: Wolfgang Becker, jako reżyser i Daniel Brühl, jako odtwórca głównej roli. Obaj twórcy znani są doskonale także polskiej publiczności z obsypanego nagrodami przeboju Good bye, Lenin!.

Informacje o reżyserze

Wolfgang Becker

Urodził się w 1954 roku w Hemer w zachodniej części Niemiec. Studiował germanistykę, historię i amerykanistykę na Wolnym Uniwersytecie Berlina. Później zaczął uczyć się na Niemieckiej Akademii Filmowo-Telewizyjnej w Berlinie. W międzyczasie pracował jako operator-freelancer. Za dyplomowe Motyle otrzymał Złotego Lamparta na festiwalu w Locarno i studenckiego Oscara. Jego najbardziej znanym i cenionym filmem jest Good Bye, Lenin!

Wybrana filmografia

1988 Motyle / Schmetterlinge (kr.m.)

1992 Dziecięce zabawy / Kinderspiele / Child's Play

1997 Życie to plac budowy / Das Leben ist eine Baustelle / Life is All You Get

2003 Good Bye, Lenin!

2015 Ich und Kaminski

stopka

reżyseria: Wolfgang Becker
obsada: Daniel Brühl, Jesper Christensen, Amira Casar, Geraldine Chaplin
barwa: kolor
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Czeskie dokumenty proszę!: Magiczny głos buntowniczki 
Czeskie dokumenty proszę! 2017
Olga Sommerová, Czechy 2014
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polskie napisy) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
Bodyguard Zawodowiec 
Patrick Hughes, USA 2017
Dziecko Apokalipsy 
Mario Cornejo, Filipiny 2016
Goodbye Berlin 
Fatih Akin, Niemcy 2016
Jestem Rosa 
Lais Bodanzky, Brazylia 2017
Maudie 
Aisling Walshn, Irlandia, Kanada 2016
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.