film
Kobieta, która odeszła
Ang babaeng humayo
reż. Lav Diaz / Filipiny 2016 / 229’
W repertuarze od 10 listopada 2017
Pokazy przedpremierowe - kup bilet:
12 paź

Obsada

Charo Santos-Concio, John Lloyd Cruz, Michael De Mesa, Nonie Buencamino, Shamaine Buencamino, Mae Paner, Mayen Estanero, Marjorie Lorico, Lao Rodriguez, Jean Judith Javier

Nagrody

MFF w Wenecji 2016 – Najlepszy Film (Złoty Lew); Jameson Dublin International Film Festival 2017 – Najlepszy Reżyser; Dublin Film Critics Circle Awards - Najlepszy Reżyser

Opis filmu

Filmy Lava Diaza (Century Birthing i Florentina Hubaldo, CTE, 12. NH; Norte, koniec historii, 13. NH; Z tego, co było, po tym, co było, 15. NH; Kołysanka do bolesnej tajemnicy, 16. NH), jednego z tuzów kina azjatyckiego, czołowego przedstawiciela slow cinema, od dawna stanowią istotny punkt w programie kolejnych edycji MFF T-Mobile Nowe Horyzonty we Wrocławiu. Bohaterką jego najnowszego dzieła jest Horacia, kobieta niesłusznie wtrącona do więzienia na 30 lat. Tuż przed wyjściem z zakładu dowiaduje się, kto faktycznie popełnił zarzucaną jej zbrodnię. Przez trzy dekady świat zdążył zmienić się na gorsze, jednak Horacia ze stoickim spokojem obmyśla plan zemsty na byłym kochanku. Diaz wrzuca swoją bohaterkę w dziki i nieznany świat Filipin końca lat 90., w którym bezwzględna przemoc i ciągłe porwania obywateli są na porządku dziennym. Brutalna rzeczywistość zmusza Horacię i wielu jej podobnych do zakładania masek, bycia kimś innym. Reżyser bezustannie każe bohaterom analizować wybory moralne i brać udział w niekończącej się walce o własne dusze. Najnowszy film Lava Diaza został nagrodzony Złotym Lwem na festiwalu w Wenecji.To nagroda dla mojego kraju, dla Filipińczyków. Za nasze trudy, za trudy ludzkości - powiedział Diaz, dziękując jurorom weneckiego festiwalu.Zainspirowało mnie opowiadanie Tołstoja. Przeczytałem je dawno temu, uleciały mi z głowy fabuła i imiona bohaterów. Ale zostało poczucie, że tak naprawdę nie rozumiemy naszego życia. To podstawowa prawda naszej egzystencji.

Informacje o reżyserze

Lav Diaz

Właściwie: Lavrente Indico Diaz. Urodził się w 1958 roku na Filipinach, studiował w Mowelfund Film Institute. Reżyser, scenarzysta, producent, dyrektor artystyczny i autor zdjęć, zajmuje się także tworzeniem muzyki, poezji i aktorstwem. Jego specjalnością są monumentalne, kilkugodzinne filmy: uważa, że długie ujęcia nie tylko dodają scenom głębi, ale też są odbiciem cech jego kultury, w której czas nie jest najważniejszy. Porównywany z twórcami pokroju Béli Tarra, Theo Angelopoulosa czy Jonasa Mekasa, bywa nazywany duchowym ojcem nowego kina filipińskiego i następcą Lina Brocki, jednego z najważniejszych twórców tej kinematografii.


Director, screenwriter, producer, artistic director and cinematographer Lavrente Indico Diaz was born in the city of Datu Paglas in the southern Philippines, in 1958. He studied film at the Mowelfund Film Institute. In addition to his other credits, Diaz also composes music, writes poetry and acts. He specializes in truly monumental, multiple-hour films, believing that extended takes not only provide his scenes with added depth, but also reflect the roots of his culture, in which time is not a commodity. Frequently mentioned alongside such filmmakers as Béla Tarr, Theo Angelopulos and Jonas Mekas, Diaz has been called the spiritual father of Philippine New Wave cinema and a successor to genre-founding figure Lino Brocka.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2001 Batang West Side

2002 Hesus, rebolusyunaryo / Hesus the Revolutionary

2007 Kagadanan sa banwaan ning mga Engkanto / Death in the Land of Encantos 

2008 Melancholia

2011 Century of Birthing / Siglo ng Pagluluwal / Century of Birthing

2012 Florentina Hubaldo, CTE

stopka

reżyseria: Lav Diaz
obsada: Charo Santos-Concio, John Lloyd Cruz, Michael De Mesa, Nonie Buencamino, Shamaine Buencamino, Mae Paner, Mayen Estanero, Marjorie Lorico, Lao Rodriguez, Jean Judith Javier
polski dystrybutor: Stowarzyszenie Nowe Horyzonty
nagrody: MFF w Wenecji 2016 – Najlepszy Film (Złoty Lew); Jameson Dublin International Film Festival 2017 – Najlepszy Reżyser; Dublin Film Critics Circle Awards - Najlepszy Reżyser
barwa: cz.-b.
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Czeskie dokumenty proszę!: Magiczny głos buntowniczki 
Czeskie dokumenty proszę! 2017
Olga Sommerová, Czechy 2014
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polskie napisy) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
Bodyguard Zawodowiec 
Patrick Hughes, USA 2017
Dziecko Apokalipsy 
Mario Cornejo, Filipiny 2016
Goodbye Berlin 
Fatih Akin, Niemcy 2016
Jestem Rosa 
Lais Bodanzky, Brazylia 2017
Maudie 
Aisling Walshn, Irlandia, Kanada 2016
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.