film
   
Mizogini
The Misogynists
reż. Onur Tukel / USA 2017 / 85’
międzynarodowa premiera
Seanse - kup bilet:
27 paź
29 paź

Obsada

Dylan Baker, Ivana Milicevic, Trieste Kelly Dunn, Matt Walton, Karl Jacob

Opis filmu

Przywrócono patriarchat! Mężczyźni rządzą, a kobiety gotują mięso! – krzyczy w Mizoginach grany przez Dylana Barkera biznesmen. W swoim najnowszym filmie Onur Tukel wreszcie robi to, o czym myślało już wielu: opowiada o listopadowych wyborach prezydenckich, w wyniku których Donald Trump zamieszkał w Białym Domu. Amerykański reżyser rozpoczyna odważną dyskusję na temat polityki, rasy i nierówności płci. Przysłuchuje się różnym postaciom: świętującym w pokoju hotelowym zwolennikom Trumpa, rozważającej zmianę zawodu call girl, która jest załamana porażką Hillary Clinton, i kobiecie usiłującej dowiedzieć się, na kogo tak naprawdę głosował jej mąż. Uzupełniając wszystko dużą dawką czarnego humoru, Tukel ani na chwilę nie zapomina o tym, że konsekwencje decyzji wyborców odczuwane są każdego dnia. Mamo, myślisz, że kiedyś będę mogła zostać prezydentem? – pyta mała dziewczynka na chwilę przed ogłoszeniem ostatecznych wyników. Chyba jednak nie – słyszy w odpowiedzi. I nagle przestaje być śmiesznie.

Marta Bałaga


The patriarchate has been restored! Men rule and women cook meat! screams a businessman (Dylan Barker) in The Misogynists. In his latest film, Onur Tukel finally does what many only pondered; he takes stock of a presidential election in which Donald Trump won the White House. By listening to Trump's supporters celebrate in their hotel room, a call-girl who considering a change in her professional life and is distraught by Hillary Clinton's loss, and a woman trying to figure out who her husband really voted for, the director takes up a bold discussion of politics, race and gender inequality. Complementing everything with a large dose of black humor, he does not forget for a moment that the consequences of that vote resound every day. Mom, do you think that one day I can become president? asks a little girl, just before the final results are announced. I don't think so, she hears in reply. And suddenly it stops being funny.

Marta Bałaga

Informacje o reżyserze

Onur Tukel

Amerykański aktor i reżyser o tureckich korzeniach urodzony w 1972 roku. Często gra w swoich filmach, pojawił się też w Red Right Return George'a Manatosa i Red Flag Alexa Karpovsky'ego. Za scenariusz do kultowego Ślubu Ryśka został nagrodzony na festiwalu filmowym w Sarasocie, a Na kwaśne jabłko, którego premiera odbyła się na festiwalu Tribeca, wyróżniono w Little Rock. Autor książek dla dzieci Little Friends i Rainstack!


Onur Tukel (b. 1972) is an American actor and director of Turkish descent. He often stars in his films, and has also played in George Manatos's Red Right Return and Alex Karpovsky's Red Flag. Tukel's screenplay for Richard's Wedding was awarded at the Sarasota Film Festival and his Applesauce, which premiered at the prestigious Tribeca Film Festival, received an award at the Little Rock FF. Tukel also authored the children's books Little Friends and Rainstack!

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1997 House of Pancakes

2012 Ślub Ryśka / Richard's Wedding

2014 Krew nocy letniej / Summer of Blood

2015 Na kwaśne jabłko / Applesauce

2017 Mizogini / The Misogynists

stopka

reżyseria: Onur Tukel
scenariusz: Onur Tukel
zdjęcia: Zoe White
montaż: Onur Tukel, Martin James
obsada: Dylan Baker, Ivana Milicevic, Trieste Kelly Dunn, Matt Walton, Karl Jacob
producent: Gigi Graff
produkcja: Anjuna Pictures, Kjax
właściciel praw: Kjax
język: angielski
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco (dubbing) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Films For Food: Boginie jedzenia 
Films for Food
Vérane Frédiani, Francja 2016
Komunia 
Anna Zamecka, Polska 2016
Louise nad morzem 
Jean-François Laguionie, Belgia, Francja 2016
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Nie jestem twoim murzynem 
Raoul Peck, Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Pierwsza gwiazdka 
Timothy Reckart, USA 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wojna płci 
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Zimowe przygody Jill i Joy 
Saara Cantell, Finlandia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.