film
   
Borg vs. McEnroe. Między odwagą a szaleństwem
Borg vs. McEnroe
reż. Janus Metz Pedersen / Dania, Finlandia, Szwecja 2017 / 100’
Najbliższe seanse - kup bilet:
27 lis

Obsada

Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård, David Bamber

Opis filmu

Wimbledon 1980. Cały świat wstrzymuje oddech – rozpoczyna się finałowy mecz. Björn Borg, najlepszy tenisista na świecie, będzie bronił po raz piąty tytułu mistrza. Chłodny, opanowany i skuteczny – jest ulubieńcem publiczności. Nikt jednak nie wie o dramacie rozgrywającym się poza kortem: niespełna 24-letni tenisista jest fizycznym i psychicznym wrakiem, wyniszczonym przez mordercze treningi, które rujnują także jego życie prywatne. Przeciwnik Borga to 20-letni John McEnroe, porywczy i wybuchowy, zdeterminowany, by zająć miejsce swojego dotychczasowego idola. Jaką cenę może mieć sukces?

Informacje o reżyserze

Janus Metz Pedersen

Duński reżyser filmowy i dokumentalista. Skończył komunikację na Uniwersytecie Roskilde. Po studiach pracował jako researcher. Potem przeniósł się do RPA, gdzie zaczął pracę nad serialem telewizyjnym Soul City. Swój debiutancki dokument, Township Boys, zrealizował w 2006 roku. W 2010 roku zdobył nagrodę Critics Week na festiwalu w Cannes za Armadillo. Jego filmy były prezentowane na licznych festiwalach na całym świecie, m.in. na słynnym CPH.DOX, w Londynie, Zurychu czy Miami.


Janus Metz Pedersen is a Danish film director and documentary filmmaker. He studied Communication at Roskilde University. After graduation, he worked as a researcher before moving to South Africa, where he began working on the television series Soul City. His made his first documentary, Township Boys, in 2006. In 2010, he won a Critics Week award at the Cannes Film Festival for Armadillo. His films have been shown at numerous festivals around the world, including at the famous CPH.DOX, as well as in London, Zurich and Miami.

Filmografia/ Filmography

2006 Township Boys (doc. short)

2010 Armadillo - wojna jest w nas / Armadillo (doc.)

2011 Rupture (short)

2015 Detektyw / True Detective season 2 (series, 1 episode)

2017 Borg / McEnroe. Między odwagą a szaleństwem / Borg McEnroe





stopka

reżyseria: Janus Metz Pedersen
obsada: Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård, David Bamber
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Tom of Finland 
Dome Karukoski, Finlandia, Szwecja, Dania, Niemcy, USA 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.