film
     
Łagodna
Krotkaya
reż. Siergiej Łoźnica / Francja 2017 / 143’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 21 listopada 2017.

Obsada

Wasilina Makowcewa

Opis filmu

Spektakularny portret Rosji, który ogląda się z fascynacją i przerażeniem Łagodna, pokazywana w Konkursie Głównym w Cannes 2017 i świetnie przyjęta przez krytyków, to trzeci fabularny film Siergieja Loźnicy (Szczęście ty moje, We mgle). Kobieta o przykuwającej uwagę, spokojnej twarzy (Wasilina Makowcewa), dostaje zwrot listów, które wysyłała do męża przebywającego w więzieniu. Wyrusza w drogę, aby dowiedzieć się o jego losach. Wszelkie informacje, które stara się zdobyć, okazują się jednak „tajemnicą państwową”. Postanawia w końcu pojechać sama do uwięzionego. Loznitsa prowadzi swoją bohaterkę przez kolejne kręgi piekła skorumpowanej na wszystkich poziomach instytucjonalnych i moralnych Rosji, w duchu arcydzieł rosyjskiej kinematografii.

Informacje o reżyserze

Siergiej Łoźnica

Urodzony 5 września 1964 roku w Baranowiczach (Białoruś). Ukraiński reżyser filmowy (nie definiuje swojej narodowości, uważa się za obywatela Europy), który uchodzi za jednego z najważniejszych dokumentalistów Europy Wschodniej. W 1981 roku rozpoczął studia na Narodowym Technicznym Uniwersytecie Ukrainy (Politechnika Kijowska). Po ukończeniu studiów pozostał na uczelni, zajmując się pracą naukową w Instytucie Cybernetyki, gdzie zatrudniony był do 1991 roku. W latach 1991-1997 studiował na Wszechrosyjskim Państwowym Uniwersytecie Kinematografii. Jest autorem ponad 10 filmów dokumentalnych, które wywołały dyskusję zarówno na Ukrainie, jak i w Rosji. Większość z nich poświęcił drażliwym kwestiom społecznym i politycznym. Od 2001 roku mieszka i pracuje w Berlinie.

Filmografia

2008 Rewia / Представлення / Performance (doc.)

2010 Szczęście ty moje / Щастя ти моє / My Joy

2012 We mgle / У тумані / In the Fog

2014 Majdan / Майдан / Maidan (doc.)

2015 Wydarzenie / Подія / Event (doc.)

stopka

reżyseria: Siergiej Łoźnica
obsada: Wasilina Makowcewa
polski dystrybutor: Against Gravity
barwa: kolor
303. Bitwa o Anglię 
David Blair, Polska, Wielka Brytania 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Cienie nad Valleby 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Sekret rodziny Von Brom 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2013
Człowiek delfin 
Lefteris Charitos, Grecja, Francja, Japonia 2017
Człowiek, który zabił Don Kichota 
Terry Gilliam, Hiszpania, Portugalia, Wielka Brytania 2018
Do zobaczenia w zaświatach 
Albert Dupontel, Francja, Kanada 2017
Iniemamocni 2 
Brad Bird, USA 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Miss Impossible 
Emilie Deleuze, Francja 2016
Neapol spowity tajemnicą 
Ferzan Özpetek, Włochy 2017
Nieposłuszne 
Sebastián Lelio, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.