film
     
Łagodna
Krotkaya
reż. Siergiej Łoźnica / Francja 2017 / 143’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 21 listopada 2017.

Obsada

Wasilina Makowcewa

Opis filmu

Spektakularny portret Rosji, który ogląda się z fascynacją i przerażeniem Łagodna, pokazywana w Konkursie Głównym w Cannes 2017 i świetnie przyjęta przez krytyków, to trzeci fabularny film Siergieja Loźnicy (Szczęście ty moje, We mgle). Kobieta o przykuwającej uwagę, spokojnej twarzy (Wasilina Makowcewa), dostaje zwrot listów, które wysyłała do męża przebywającego w więzieniu. Wyrusza w drogę, aby dowiedzieć się o jego losach. Wszelkie informacje, które stara się zdobyć, okazują się jednak „tajemnicą państwową”. Postanawia w końcu pojechać sama do uwięzionego. Loznitsa prowadzi swoją bohaterkę przez kolejne kręgi piekła skorumpowanej na wszystkich poziomach instytucjonalnych i moralnych Rosji, w duchu arcydzieł rosyjskiej kinematografii.

Informacje o reżyserze

Siergiej Łoźnica

Urodzony 5 września 1964 roku w Baranowiczach (Białoruś). Ukraiński reżyser filmowy (nie definiuje swojej narodowości, uważa się za obywatela Europy), który uchodzi za jednego z najważniejszych dokumentalistów Europy Wschodniej. W 1981 roku rozpoczął studia na Narodowym Technicznym Uniwersytecie Ukrainy (Politechnika Kijowska). Po ukończeniu studiów pozostał na uczelni, zajmując się pracą naukową w Instytucie Cybernetyki, gdzie zatrudniony był do 1991 roku. W latach 1991-1997 studiował na Wszechrosyjskim Państwowym Uniwersytecie Kinematografii. Jest autorem ponad 10 filmów dokumentalnych, które wywołały dyskusję zarówno na Ukrainie, jak i w Rosji. Większość z nich poświęcił drażliwym kwestiom społecznym i politycznym. Od 2001 roku mieszka i pracuje w Berlinie.

Filmografia

2008 Rewia / Представлення / Performance (doc.)

2010 Szczęście ty moje / Щастя ти моє / My Joy

2012 We mgle / У тумані / In the Fog

2014 Majdan / Майдан / Maidan (doc.)

2015 Wydarzenie / Подія / Event (doc.)

stopka

reżyseria: Siergiej Łoźnica
obsada: Wasilina Makowcewa
polski dystrybutor: Against Gravity
barwa: kolor
Blask 
Naomi Kawase, Japonia, Francja 2017
Czwarta władza 
Steven Spielberg, USA 2017
Jeszcze nie koniec 
Xavier Legrand, Francja 2017
Kształt wody 
Guillermo del Toro, USA, Kanada 2017
Małpia afera 
Johan Nijenhuis, Holandia 2015
Niemiłość 
Andriej Zwiagincew, Rosja, Francja, Belgia, Niemcy 2017
Plan B 
Kinga Dębska, Polska 2017
Pomiędzy słowami 
Urszula Antoniak, Holandia, Niemcy, Polska 2017
Przy Planty 7/9 
Michał Jaskulski, Lawrence Loewinger, Polska, USA 2016
Szron 
Šarūnas Bartas, Litwa, Francja, Ukraina, Polska 2017
Tamte dni, tamte noce 
Luca Guadagnino, Włochy, Francja, Brazylia, USA 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.