film
Blade Runner 2049
reż. Denis Villeneuve / Wielka Brytania, Kanada, USA 2017 / 163’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 16 listopada 2017.

Obsada

Ryan Gosling, Harrison Ford, Robin Wright

Opis filmu

Sequel Łowcy androidów Ridleya Scotta z 1982 roku. Oficer policji z Los Angeles trafia na ukrywaną przez lata informację, która może pogrążyć resztki społeczeństwa w chaosie. Odkrycie prowadzi go do Ricka Deckarda (ponownie Harrison Ford), byłego łowcy androidów, który zaginął 30 lat temu.

Futurystyczne miasta zwalają z nóg swoim realizmem. Wielkie neonowe reklamy takich firm jak Atari, Sony czy Coca-Cola wyglądają zjawiskowo. Ulice pełne są podzielonego społeczeństwa, w którym, czy tego chcą czy nie, muszą koegzystować androidy i zwykli ludzie. Ich świat został świetnie ukazany. Zabawa kolorami, mroczne ulice co chwilę rozświetlane przez kolorowe neony, farma z uschłym drzewem położona gdzieś na odludziu, czy opuszczone Las Vegas spowite pomarańczowym pyłem zapierają dech w piersiach. Te obrazki są tak piękne, że mógłbym je oglądać godzinami.

Dawid Muszyński, naekranie.pl

Informacje o reżyserze

Denis Villeneuve

Denis Villeneuve

Urodził się w 1967 r. Po raz pierwszy zwrócił na siebie uwagę projektem Course destination monde - 20 pięciominutowych klipów o podróżach po całym świecie. Jego poruszająca krótkometrażówka REW FFWD była wyświetlana na festiwalach na całym świecie i zdobyła wyróżnienie jury w Locarno. Pełnometrażowy debiut Villeneuve'a, Un 32 août sur terre miał premierę na festiwalu w Cannes. Jego następny obraz, Maëlstrom, zdobył liczne nagrody na festiwalach na całym świecie, m.in. nagrodę FIPRESCI na Berlinale.

Wybrana filmografia:

1994 REW FFWD (dok. / doc., kr.m. / short)

1998 Un 32 août sur terre / August 32nd on Earth

2000 Maelström

2006 120 Seconds to Get Elected (kr.m. / short)

2008 Next Floor (kr.m. / short)

2009 Politechnika / Polytechnique


Denis Villeneuve

Born in 1967. He first captured industry attention during Radio-Canada's Course destination monde (1990-1991), during which he produced twenty five-minute long clips of his around the world travels and won first prize. His striking, point-of-view short film REW FFWD (1994), played at festivals around the world and won a special jury prize at the Locarno IFF. Villeneuve's feature debut, August 32nd on Earth (1998), premiered at the Festival de Cannes. His widely heralded follow-up film was Maëlstrom (2000), won major awards at festivals around the world, including the FIPRESCI Prize at the Berlin IFF.

Selected filmography:

1994 REW FFWD (dok. / doc., kr.m. / short)

1998 Un 32 août sur terre / August 32nd on Earth

2000 Maelström

2006 120 Seconds to Get Elected (kr.m. / short)

2008 Next Floor (kr.m. / short)

2009 Polytechnique

stopka

reżyseria: Denis Villeneuve
obsada: Ryan Gosling, Harrison Ford, Robin Wright
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.