film
McImperium
The Founder
reż. John Lee Hancock / USA 2016 / 115’
Seanse - kup bilet:
26 paź

Obsada

Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch

Opis filmu

Ameryka lat 50. Ray Kroc (znakomity Michael Keaton) to niemłody biznesmen bezskutecznie próbujący ubić interes życia. Pewnego dnia mężczyzna trafia do kalifornijskiej restauracji braci McDonald, którzy wyróżniają się umiejętnością przygotowania posiłku w 30 sekund od złożenia zamówienia. Zafascynowany tą ideą Kroc namawia restauratorów do nawiązania współpracy i rozszerzenia działalności na cały kraj. Wbrew pozorom McImperium nie okazuje się jeszcze jedną krzepiącą narracją spod znaku "od zera do milionera". Film Johna Lee Hancocka w stylu kojarzącym się trochę z The Social Network Finchera opisuje przemianę Kroca z sympatycznego poczciwca w cynika ogarniętego obsesją sukcesu. Jednostkowa historia staje się dla reżysera pretekstem do dokonania rozrachunku z amerykańskimi mitami. McImperium przekonuje choćby, że hasło "Chciwość jest dobra" inspirowało mieszkańców USA na długo przed tym, nim w latach 80. podchwycili je maklerzy z Wall Street.

Piotr Czerkawski


America in the 1950s. Ray Kroc (the wonderful Michael Keaton) is a businessman of advancing age who has been unsuccessfully trying to make the deal of a lifetime. One day, he ends up at a restaurant in California owed by the McDonald brothers, whose claim to fame is that they are able to prepare meals in 30 seconds from when they're ordered. Fascinated by this idea, Kroc encourages the restaurateurs to go into business with him and to expand their operations throughout the country. Contrary to appearances, The Founder is not yet another inspiring "rags to riches" story. John Lee Hancock's film, in a style somewhat similar to that of Fincher's The Social Network, depicts Kroc's transformation from a likeable guy into a cynic obsessed with success. This singular story provides the director with a pretext for coming to terms with America's myths. The Founder convincingly suggests that Americans started finding inspiration in the slogan "greed is good" long before Wall Street brokers latched onto it in the 1980s.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

John Lee Hancock

Urodzony w 1956 roku w Longview w Teksasie. Zanim zaistniał w świecie kina, przez cztery lata pracował jako prawnik. W 1991 roku zrealizował swój pierwszy film – komedię romantyczną Hard Time Romance. W początkach kariery większe sukcesy odnosił jednak jako scenarzysta dzieł Clinta Eastwooda – Doskonałego świata i Północy w ogrodzie dobra i zła. Za jego pierwszy triumf reżyserski uważa się dramat sportowy Debiutant z 2002 roku.


John Lee Hancock was born in 1956 in Longview, Texas. Before getting involved in the world of cinema, he spent four years working as a lawyer. He made his first film 1991, the romantic comedy Hard Time Romance. At the beginning of his career, he had more success, however, as a screenwriter (Clint Eastwood's A Perfect World and Midnight in the Garden of Good and Evil). His first directorial triumph came in 2002 with the sports drama The Rookie.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1991 Hard Time Romance

2002 Debiutant / The Rookie

2004 Alamo / The Alamo

2009 Wielki Mike. The Blind Side / The Blind Side

2013 Ratując pana Banksa / Saving Mr. Banks

stopka

reżyseria: John Lee Hancock
scenariusz: Robert D. Siegel
zdjęcia: John Schwartzman
montaż: Robert Frazen
muzyka: Carter Burwell
obsada: Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch
producent: Don Handfield, Jeremy Renner, Aaron Ryder
produkcja: The Combine, Speedie Distribution
polski dystrybutor: Forum Film Poland
język: angielski
barwa: kolor
Blask 
Naomi Kawase, Japonia, Francja 2017
Czwarta władza 
Steven Spielberg, USA 2017
Dusza i ciało 
Ildikó Enyedi, Węgry 2017
Jeszcze nie koniec 
Xavier Legrand, Francja 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kształt wody 
Guillermo del Toro, USA, Kanada 2017
Małpia afera 
Johan Nijenhuis, Holandia 2015
Niemiłość 
Andriej Zwiagincew, Rosja, Francja, Belgia, Niemcy 2017
Plan B 
Kinga Dębska, Polska 2017
Pomiędzy słowami 
Urszula Antoniak, Holandia, Niemcy, Polska 2017
Szron 
Šarūnas Bartas, Litwa, Francja, Ukraina, Polska 2017
Tamte dni, tamte noce 
Luca Guadagnino, Włochy, Francja, Brazylia, USA 2017
The Disaster Artist 
James Franco, USA 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.