film
Kaboom
reż. Gregg Araki / USA, Francja 2010 / 86’
Seanse - kup bilet:
26 paź
29 paź

Obsada

Thomas Dekker, Haley Bennett, Juno Temple, James Duval, Chris Zylka, Andy Fischer-Price, Kelly Lynch, Brennan Mejia, Carlo Mendez

Nagrody

Cannes IFF 2010 – Queer Palm

Opis filmu

Halucynogenna kombinacja filmu SF oraz college’owego porno w wersji hetero- i homoseksualnej, wzbogacona elementami magicznymi i surrealistycznymi, a wszystko okraszone spiskową teorią dziejów i cudownie sztucznymi dialogami, jakie słyszy się tylko w niskobudżetowym kinie. Oto Kaboom Gregga Arakiego. Cieszący się dwuznaczną sławą klasyk New Queer Cinema powraca w wielkim stylu fabułą eksplodującą na ekranie z siłą bomby atomowej. Historia jest zarazem prosta i skomplikowana: oglądamy perypetie 19-letniego studenta, który w rzeczywistości i w swojej wyobraźni odziera z ubrań i zahamowań ślicznych kolegów i urokliwe koleżanki. W tle dzieją się niezwykłe rzeczy, giną ciała, szaleją mordercy w gumowych maskach zwierząt, wikanki terroryzują swoje eksdziewczyny – słowem, deliryczna, a zarazem seksownie oldschoolowa estetyka nadmiaru. Kaboom to hit festiwalu Cannes, określany jako karkołomna mieszanka BuffyTwin Peaks i Donniego Darko.

Ewa Szabłowska

 

Retrospektywa filmów Gregga Arakiego odbywa się z okazji premiery książki A jak Araki Natalii Gruenpeter, jej organizatorem jest Instytucja Filmowa Silesia Film w Katowicach.

A jak Araki to zbiór szkiców poświęconych wybranym motywom twórczości Gregga Arakiego, niezależnego amerykańskiego filmowca, jednego z czołowych twórców New Queer Cinema. Na książkę składają się 24 krótkie teksty inspirowane słowami kluczami ułożonymi w alfabetycznej kolejności. Idea jest przewrotna – choć sugerować może porządek, w istocie ma w sobie coś anarchistycznego. Ekscentryczna formuła książki uniemożliwia całościowe ujęcie twórczości kalifornijskiego filmowca, wprowadzając do refleksji element gry.

Książka została wydana nakładem Instytucji Filmowej Silesia Film w Katowicach. Instytucja Filmowa Silesia Film w Katowicach jest instytucją kultury Samorządu Województwa Śląskiego. Zajmuje się wspieraniem produkcji filmów (Silesia Film Commission, Śląski Fundusz Filmowy), ich popularyzacją poprzez m.in. prowadzenie pięciu kin w województwie śląskim (Kino Kosmos, Kino Światowid, Kinoteatr Rialto, Kino Janosik, Kino Bałtyk) oraz archiwizacją (Filmoteka Śląska).


Kaboom, the production from Gregg Araki, is a hallucinogenic combination of sci-fi with elements of magic, college gay and straight porn, a touch of surrealism, served on a bed of conspiracy theory with a side of fabulously artificial dialogues that only low-budget flicks can offer. The New Queer Cinema classic director returns with a feature that blows readers minds like an atom bong. The story is both simple and complex in presenting the trials of a 19-year-old student who undresses (with his eyes and hands) beautiful boys and tempting girls, while unusual things go on in the background: bodies disappear, murderers abound with animal masks, and wiccans terrorize their ex-girlfriends in a delirious and sexy old school festival of excess. Kaboom is the hit of Cannes Festival, reviewed as a break-neck mix of BuffyTwin Peaksand Donni Darko.

Ewa Szabłowaska

Informacje o reżyserze

Gregg Araki

Urodzony w 1959 roku w Kalifornii niezależny reżyser, centralna postać ruchu New Queer Cinema. W 1987 roku Araki nakręcił za 5 tysięcy dolarów swój pierwszy film, Three Bewildered People in the Night, opowiadający o romansie między artystą, jego dziewczyną i ich przyjacielem gejem. Najsłynniejszym jego przedsięwzięciem jest Teenage Apocalypse Trilogy, na którą składają się filmy: Totally F***ed Up, Doom Generation – stracone pokolenie oraz Donikąd – nazywane przez reżysera Beverly Hills 90210 na kwasie. Najbardziej cenionym przez krytyków filmem Arakiego jest Zły dotyk, adaptacja prozy Scotta Heima w nietypowy sposób opowiadająca o pedofilii i jej skutkach.


Born in 1959 in California, independent director and central figure of new queer cinema. In 1987, Araki shot his debut, Three Bewildered People in the Night, for $5000, about a romance between an artist, his girlfriend and their gay friend. His is renowned for the Teenage Apocalypse Trilogy, consisting of Totally F***ed Up, The Doom Generation and Nowhere – called by its director Beverly Hills, 90210 episode on acid. Araki’s most critically acclaimed and serious film is Mysterious Skin, an adaptation of Scott Heim’s novel, which embraces the difficult topic of pedophilia and its effects on adult life in a non-standard way.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1987 Three Bewildered People in the Night

1993 Totally F***ed Up

1995 Doom Generation – stracone pokolenie / The Doom Generation

1997 Donikąd / Nowhere

2000 This Is How the World Ends (TV)

2004 Zły dotyk / Mysterious Skin

2007 Ciastko z niespodzianką / Smiley Face

2010 Kaboom

stopka

reżyseria: Gregg Araki
scenariusz: Gregg Araki
zdjęcia: Sandra Valde-Hansen
montaż: Alex Blatt
muzyka: Vivek Maddala
obsada: Thomas Dekker, Haley Bennett, Juno Temple, James Duval, Chris Zylka, Andy Fischer-Price, Kelly Lynch, Brennan Mejia, Carlo Mendez
producent: Gregg Araki, Sebastien Lemercier, Andrea Sperling, Pavlina Hatoupis
produkcja: Crispy Films, Desperate Pictures, Graveyard Machine, The Next World, Why Not Productions
właściciel praw: Why Not Productions
nagrody: Cannes IFF 2010 – Queer Palm
język: angielski
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco (dubbing) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Films For Food: Boginie jedzenia 
Films for Food
Vérane Frédiani, Francja 2016
Komunia 
Anna Zamecka, Polska 2016
Louise nad morzem 
Jean-François Laguionie, Belgia, Francja 2016
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Nie jestem twoim murzynem 
Raoul Peck, Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Pierwsza gwiazdka 
Timothy Reckart, USA 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wojna płci 
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Zimowe przygody Jill i Joy 
Saara Cantell, Finlandia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.