film
Zły dotyk
Mysterious Skin
reż. Gregg Araki / USA, Holandia 2004 / 105’
Seanse - kup bilet:
26 paź
29 paź

Obsada

Brady Corbet, Joseph Gordon-Levitt, Elisabeth Shue

Nagrody

Bergen IFF 2004 - Jury Award; Brisbane IFF 2005 - Interfaith Award; Rotterdam IFF 2005 - MovieZone Award; Seattle IFF 2005 - Best Director, Best Actor

Opis filmu

Brian, kiedy był dzieckiem, został porwany przez kosmitów. Jest o tym święcie przekonany, choć wcale tego nie pamięta. Ma lukę w pamięci i niejasne wspomnienie popołudnia zakończonego krwawieniem z nosa. Teraz, u progu dorosłości, pragnie za wszelką cenę dowiedzieć się, co wydarzyło się tamtego feralnego dnia. Co kosmici mają wspólnego z Neilem, kolegą z dziecięcej drużyny bejsbolowej i dlaczego wszystkie ofiary kosmitów mają na ciele tajemnicze blizny? Podczas gdy Brian błądzi we mgle złudzeń i nie może przypomnieć sobie, co się wydarzyło, Neil – obecnie pracujący jako męska prostytutka – pamięta aż za dobrze, co działo się pod okiem czarującego trenera. Podobnie jak wcześniejsze filmy Gregga Arakiego, tak i ten został uznany za szokujący, szczególnie ze względu na sceny przemocy seksualnej wobec nieletnich. Zły dotyk pokazuje życie po traumie, tu stracone jest nie tyle całe pokolenie, ile ofiary – zagubione, skażone złem i pozbawione złudzeń.

Ewa Szabłowska

Premiera książki A jak Araki Natalii Gruenpeter

Po pokazie filmu Zły dotyk Gregga Arakiego rozmowę z autorką książki i Piotrem Kletowskim poprowadzi Adriana Prodeus. Spotkanie przygotowane we współpracy z Instytucją Filmową Silesia-Film. (tylko w języku polskim)

26.10, KNH 5, 18:00

A jak Araki to zbiór szkiców poświęconych wybranym motywom twórczości Gregga Arakiego, niezależnego amerykańskiego filmowca, jednego z czołowych twórców New Queer Cinema. Na książkę składają się 24 krótkie teksty inspirowane słowami kluczami ułożonymi w alfabetycznej kolejności. Idea jest przewrotna – choć sugerować może porządek, w istocie ma w sobie coś anarchistycznego. Ekscentryczna formuła książki uniemożliwia całościowe ujęcie twórczości kalifornijskiego filmowca, wprowadzając do refleksji element gry.

Książka została wydana nakładem Instytucji Filmowej Silesia Film w Katowicach. Instytucja Filmowa Silesia Film w Katowicach jest instytucją kultury Samorządu Województwa Śląskiego. Zajmuje się wspieraniem produkcji filmów (Silesia Film Commission, Śląski Fundusz Filmowy), ich popularyzacją poprzez m.in. prowadzenie pięciu kin w województwie śląskim (Kino Kosmos, Kino Światowid, Kinoteatr Rialto, Kino Janosik, Kino Bałtyk) oraz archiwizacją (Filmoteka Śląska).


When Brian was a child, he was abducted by aliens. He is convinced of this, though he cannot remember anything about it. He has a gap in his memory and a vague recollection of an afternoon ending with a nosebleed. Now, on the cusp of adulthood, he wants to find out what happened on that ill-fated day. What do the aliens have to do with Neil, his friend from Little League, and why do all the aliens' victims have mysterious scars on their bodies? While Brian wanders around in a fog of delusion and cannot remember anything that happened, Neil, now a male prostitute, remembers all too well what transpired under the watchful eye of their charming coach. Like Gregg Araki's earlier films, this one may be seen as shocking especially because of its explicit scenes of sexual violence against minors. Mysterious Skin shows life following trauma, where not so much an entire generation was doomed, but rather the victims of pedophilia, who are left confused, tainted and deprived of illusions.

Ewa Szabłowska

Informacje o reżyserze

Gregg Araki

Urodzony w 1959 roku w Kalifornii niezależny reżyser, centralna postać ruchu New Queer Cinema. W 1987 roku Araki nakręcił za 5 tysięcy dolarów swój pierwszy film, Three Bewildered People in the Night, opowiadający o romansie między artystą, jego dziewczyną i ich przyjacielem gejem. Najsłynniejszym jego przedsięwzięciem jest Teenage Apocalypse Trilogy, na którą składają się filmy: Totally F***ed Up, Doom Generation – stracone pokolenie oraz Donikąd – nazywane przez reżysera Beverly Hills 90210 na kwasie. Najbardziej cenionym przez krytyków filmem Arakiego jest Zły dotyk, adaptacja prozy Scotta Heima w nietypowy sposób opowiadająca o pedofilii i jej skutkach.


Born in 1959 in California, independent director and central figure of new queer cinema. In 1987, Araki shot his debut, Three Bewildered People in the Night, for $5000, about a romance between an artist, his girlfriend and their gay friend. His is renowned for the Teenage Apocalypse Trilogy, consisting of Totally F***ed Up, The Doom Generation and Nowhere – called by its director Beverly Hills, 90210 episode on acid. Araki’s most critically acclaimed and serious film is Mysterious Skin, an adaptation of Scott Heim’s novel, which embraces the difficult topic of pedophilia and its effects on adult life in a non-standard way.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1987 Three Bewildered People in the Night

1993 Totally F***ed Up

1995 Doom Generation – stracone pokolenie / The Doom Generation

1997 Donikąd / Nowhere

2000 This Is How the World Ends (TV)

2004 Zły dotyk / Mysterious Skin

2007 Ciastko z niespodzianką / Smiley Face

2010 Kaboom

stopka

reżyseria: Gregg Araki
scenariusz: Greg Araki, based on the novel by Scott Heims
zdjęcia: Steve Gainer
montaż: Gregg Araki
muzyka: Harold Budd, Robin Guthrie
obsada: Brady Corbet, Joseph Gordon-Levitt, Elisabeth Shue
producent: Gregg Araki, Nicole Arbib, Pascale Caucheteux
produkcja: Antidote Films, Desperate Pictures
właściciel praw: mk2 Films
nagrody: Bergen IFF 2004 - Jury Award; Brisbane IFF 2005 - Interfaith Award; Rotterdam IFF 2005 - MovieZone Award; Seattle IFF 2005 - Best Director, Best Actor
język: angielski
barwa: kolor
Ana, mon amour 
Cãlin Peter Netzer, Rumunia, Niemcy, Francja 2016
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
Goodbye Berlin 
Fatih Akin, Niemcy 2016
MIASTOmovie#5: Barbicania 
MIASTOmovie#5
Ila Bêka, Louise Lemoine, Wielka Brytania 2014
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Patti Cake$ 
Geremy Jasper, USA 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Pomiędzy nami góry 
Hany Abu-Assad, USA 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.