film
Doom Generation - Stracone pokolenie
The Doom Generation
reż. Gregg Araki / USA, Francja 1995 / 83’
Seanse - kup bilet:
26 paź
29 paź

Obsada

James Duval, Rose McGowan, Johnathon Schaech

Opis filmu

Środkowa część Teenage Apocalypse Trilogy Arakiego, zapowiadana jako pierwsza heteroseksualna produkcja twórcy ruchu New Queer Cinema, jest wariacją na temat kina drogi i historii o seryjnych mordercach. Film otwiera intensywna sekwencja klubowa, w której stroboskopy miesza się dudniącym kawałkiem Nine Inch Nails. Na imprezie poznajemy Amy Blue i Jordana White'a, parę młodych ludzi poszukujących mocnych wrażeń. Wkrótce dołącza do nich tajemniczy, wytatuowany Xavier Red, z którym bohaterowie nawiążą burzliwą erotyczną relację. Stracone pokolenie było najbardziej kontrowersyjnym filmem Arakiego, wzbudzającym skrajne reakcje widzów i krytyków, od świętego oburzenia po obwołanie reżysera nowym Pasolinim. Z perspektywy dwóch dekad Stracone pokolenie wydaje się kwintesencją filmów indie lat 90.: wystylizowane dialogi, ultrafiolet i dekadencko piękni bohaterowie, których ulubionym zajęciem jest chodzenie do sklepu, nadużywanie substancji psychoaktywnych i eksplorowanie własnej seksualności.

Ewa Szabłowska

Retrospektywa filmów Gregga Arakiego odbywa się z okazji premiery książki A jak Araki Natalii Gruenpeter, jej organizatorem jest Instytucja Filmowa Silesia Film w Katowicach.

A jak Araki to zbiór szkiców poświęconych wybranym motywom twórczości Gregga Arakiego, niezależnego amerykańskiego filmowca, jednego z czołowych twórców New Queer Cinema. Na książkę składają się 24 krótkie teksty inspirowane słowami kluczami ułożonymi w alfabetycznej kolejności. Idea jest przewrotna – choć sugerować może porządek, w istocie ma w sobie coś anarchistycznego. Ekscentryczna formuła książki uniemożliwia całościowe ujęcie twórczości kalifornijskiego filmowca, wprowadzając do refleksji element gry.

Książka została wydana nakładem Instytucji Filmowej Silesia Film w Katowicach. Instytucja Filmowa Silesia Film w Katowicach jest instytucją kultury Samorządu Województwa Śląskiego. Zajmuje się wspieraniem produkcji filmów (Silesia Film Commission, Śląski Fundusz Filmowy), ich popularyzacją poprzez m.in. prowadzenie pięciu kin w województwie śląskim (Kino Kosmos, Kino Światowid, Kinoteatr Rialto, Kino Janosik, Kino Bałtyk) oraz archiwizacją (Filmoteka Śląska).


The second part of Araki's Teenage Apocalypse Trilogy, advertised as the first heterosexual film by the founder of New Queer Cinema, is a variation on the theme of serial killers and road movies. The film opens with an intense club scene, where the strobe lights mix with a blaring number by Nine Inch Nails. We are introduced there to the characters of Amy Blue and Jordan Red, a couple of young people looking for thrills. When they are joined by the mysterious, tattooed Xavier Red, the result is an erotic threesome that we get to see in all its possible carnal configurations in a series of meetings at hotels. The Doom Generation is Araki's most controversial film, provoking extreme reactions from both viewers and critics, ranging from righteous indignation to calling the director the next coming of Pasolini. Two decades later, The Doom Generation appears to be the quintessence of indie films of the 1990s, with stylized dialogues, ultraviolet light and decadently beautiful protagonists whose favorite pastimes include going to the mall, taking drugs and exploring their sexuality.

Ewa Szabłowska

Informacje o reżyserze

Gregg Araki

Urodzony w 1959 roku w Kalifornii niezależny reżyser, centralna postać ruchu New Queer Cinema. W 1987 roku Araki nakręcił za 5 tysięcy dolarów swój pierwszy film, Three Bewildered People in the Night, opowiadający o romansie między artystą, jego dziewczyną i ich przyjacielem gejem. Najsłynniejszym jego przedsięwzięciem jest Teenage Apocalypse Trilogy, na którą składają się filmy: Totally F***ed Up, Doom Generation – stracone pokolenie oraz Donikąd – nazywane przez reżysera Beverly Hills 90210 na kwasie. Najbardziej cenionym przez krytyków filmem Arakiego jest Zły dotyk, adaptacja prozy Scotta Heima w nietypowy sposób opowiadająca o pedofilii i jej skutkach.


Born in 1959 in California, independent director and central figure of new queer cinema. In 1987, Araki shot his debut, Three Bewildered People in the Night, for $5000, about a romance between an artist, his girlfriend and their gay friend. His is renowned for the Teenage Apocalypse Trilogy, consisting of Totally F***ed Up, The Doom Generation and Nowhere – called by its director Beverly Hills, 90210 episode on acid. Araki’s most critically acclaimed and serious film is Mysterious Skin, an adaptation of Scott Heim’s novel, which embraces the difficult topic of pedophilia and its effects on adult life in a non-standard way.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1987 Three Bewildered People in the Night

1993 Totally F***ed Up

1995 Doom Generation – stracone pokolenie / The Doom Generation

1997 Donikąd / Nowhere

2000 This Is How the World Ends (TV)

2004 Zły dotyk / Mysterious Skin

2007 Ciastko z niespodzianką / Smiley Face

2010 Kaboom

stopka

reżyseria: Gregg Araki
scenariusz: Greg Araki
zdjęcia: Jim Fealy
montaż: Gregg Araki, Kate McGowan
muzyka: Dan Gatto
obsada: James Duval, Rose McGowan, Johnathon Schaech
producent: Gregg Araki, Nicole Arbib, Pascale Caucheteux
produkcja: Why Not Productions
właściciel praw: Why Not Productions
język: angielski
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco (dubbing) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Films For Food: Boginie jedzenia 
Films for Food
Vérane Frédiani, Francja 2016
Komunia 
Anna Zamecka, Polska 2016
Louise nad morzem 
Jean-François Laguionie, Belgia, Francja 2016
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Nie jestem twoim murzynem 
Raoul Peck, Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Pierwsza gwiazdka 
Timothy Reckart, USA 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wojna płci 
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Zimowe przygody Jill i Joy 
Saara Cantell, Finlandia 2015
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.