film
The Reagan Show
reż. Pacho Velez, Sierra Pettengill / USA 2017 / 74’
polska premiera
Seanse - kup bilet:
26 paź
28 paź

Nagrody

Montclair Film Festival 2017 - David Carr Award for Truth in Non-Fiction Filmmaking

Opis filmu

Prezydentura jest trudniejsza od aktorstwa – mówi w The Reagan Show 40. prezydent Stanów Zjednoczonych. Nie tylko musisz dostać rolę, ale potem trzeba jeszcze napisać scenariusz. W dokumencie złożonym w całości z materiałów archiwalnych lub fragmentów filmów, w których Reagan wystąpił przed objęciem urzędu, Pacho Velez i Sierra Pettengill przyglądają się politykowi, który jako pierwszy w pełni zrozumiał siłę telewizji. Bez względu na to, czy chodziło o uściśnięcie dłoni samemu Mr. T., oprowadzanie Michaela Jacksona po Białym Domu, czy o spotkanie z wyjątkowo energicznym indykiem, obywatele zyskali nagle bezprecedensowy wgląd w codzienne zajęcia prezydenta. Było to możliwe głównie dzięki materiałom nagrywanym przez jego własny zespół specjalistów, którzy starali się nawiązać do kinowego wizerunku amerykańskiego bohatera. Jednak gdy rozpoczął się konflikt zwany "Gwiezdnymi wojnami" zaczęto od nich oczekiwać czegoś więcej niż tylko regularnie dostarczanej rozrywki.

Marta Bałaga


Being president is not a lot different than being an actor, says the 40th president of the United States in The Reagan Show. except I get to write the script, too. In a documentary made up entirely of archival footage and fragments from films in which Reagan appeared before taking office, Pacho Velez and Sierra Pettengill take a look at the first politician to fully understand the power of television, thus paving the way for his successors. Whether it was a handshake with Mr. T, giving Michael Jackson a tour of the White House or meeting with an exceptionally energetic turkey, citizens were suddenly given an unprecedented look at the president's daily activities, mainly through footage recorded by his own team that made reference to his film image as an American hero. With the beginning of the Star Wars conflict, however, people started expecting more from him than just regular entertainment.

Marta Bałaga

Informacje o reżyserach

Pacho Velez

Reżyser filmów dokumentalnych. Wykładał m.in. na Uniwersytecie Princeton oraz na Harvardzie. Jego film Manakamana, opowiadający o grupie pielgrzymów podróżujących do Nepalu i zrealizowany wspólnie ze Stephanie Spray, został nagrodzony na wielu festiwalach, w tym w Locarno. Jego najnowszy dokument The Reagan Show, poświęcony życiu 40. prezydenta Stanów Zjednoczonych, zaprezentowano m.in. na festiwalu filmowym Tribeca.


Pacho Velez is a documentary filmmaker who has taught at Princeton and Harvard, among other places. His film Manakamana, about a group of pilgrims traveling to Nepal, co-directed by Stephanie Spray, was an award winner at numerous festivals, including Locarno, where it won the Golden Leopard. His latest documentary, The Reagan Show, about the 40th president of the United States, was screened at the Tribeca Film Festival, among others.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2003 Orphans of Mathare

2010 Bastards of Utopia

2013 Manakamana

2015 Dragstrip (short)

2017The Reagan Show

Sierra Pettengill

Producentka i reżyserka zamieszkała na Brooklynie, mająca na swoim koncie świetnie przyjęte dokumenty Piękna i bokser oraz Światło północy. Współpracowała przy Gimme Danger Jima Jarmuscha, Kate gra Christine Roberta Greene'a, a także 20th Century Women Mike'a Millsa. Jej drugi po Town Hall dokument, zatytułowany The Reagan Show i współreżyserowany z Pacho Velezem, został zaprezentowany na wielu festiwalach filmowych.


Sierra Pettengill is a film and television producer, film director, and researcher.

Filmografia/ Filmography

2013 Town Hall

2014 New York Part 1 (short)

2017 The Reagan Show

stopka

reżyseria: Pacho Velez, Sierra Pettengill
scenariusz: Josh Alexander, Pacho Velez, Francisco Bello
montaż: Francisco Bello, Daniel Garber, David Barker
muzyka: Laura Karpman
producent: Sierra Pettengill
właściciel praw: Dogwoof Global
nagrody: Montclair Film Festival 2017 - David Carr Award for Truth in Non-Fiction Filmmaking
język: angielski
barwa: kolor
Ana, mon amour 
Cãlin Peter Netzer, Rumunia, Niemcy, Francja 2016
Blade Runner 2049 
Denis Villeneuve, Wielka Brytania, Kanada, USA 2017
Fantastyczna kobieta 
Sebastián Lelio, Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017
Goodbye Berlin 
Fatih Akin, Niemcy 2016
MIASTOmovie#5: Barbicania 
MIASTOmovie#5
Ila Bêka, Louise Lemoine, Wielka Brytania 2014
Nasz najlepszy rok 
Cédric Klapisch, Francja 2017
Patti Cake$ 
Geremy Jasper, USA 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pierwszy śnieg 
Tomas Alfredson, Wielka Brytania 2017
Pomiędzy nami góry 
Hany Abu-Assad, USA 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Villads 
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Zgoda 
Maciej Sobieszczański, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.