film
Dyskusyjny Klub Filmowy "Wysokich Obcasów": Fantastyczna kobieta
Una mujer fantástica
reż. Sebastián Lelio / Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017 / 104’
Seanse - kup bilet:
04 paź

Obsada

Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Amparo Noguera

Opis filmu

Film otwierają ujęcia wodospadu Iguazú – wspólna wycieczka do tego cudu natury ma być prezentem Orlanda (Francisco Reyes) dla znacznie od niego młodszej partnerki Mariny (Daniela Vega). Pretekstem są jej urodziny, które para spędza w Santiago na romantycznej kolacji i tańcach. Po powrocie do mieszkania mężczyzna nieoczekiwanie słabnie. Marina zabiera go do szpitala, gdzie musi skonfrontować się z rodziną Orlanda, a także z wrogo nastawioną służbą zdrowia i policją. Wskutek tragicznych wydarzeń musi zawalczyć o prawo do swojego uczucia, godności, a nawet przeżywania żałoby. Fantastyczna kobieta to kolejny po Glorii portret narysowany wyraźną kreską przez chilijskiego reżysera Sebastiána Lelio, który wykazał się wyczuciem, powierzając główną rolę debiutantce. Film był wydarzeniem tegorocznego Berlinale, gdzie zdobył nagrodę za scenariusz oraz Teddy Award, przyznawaną filmom o tematyce LGBTQ.

Adam Kruk, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Cena biletów:

Normalny - 20 zł
Ulgowy - 17 zł
Klubowy - 15 zł
Zniżkowy z Gazetą "Wysokie Obcasy" nr 39 (951) z 30 września - 15 zł

Informacje o reżyserze

Sebastián Lelio

Urodził się w 1974 roku w stolicy Chile. Studiował w Chilijskiej Szkole Filmowej. W 1995 roku wyreżyserował swój pierwszy krótkometrażowy film pt. 4. Dekadę później zadebiutował w długim metrażu. Jego Święta rodzina została wybrana przez publiczność najlepszym filmem 6. edycji Nowych Horyzontów. Niespiesznie rozwijająca się fabuła oraz częste zbliżenia są wspólnymi cechami jego dotychczasowej twórczości. Nie inaczej jest w Roku tygrysa, który tempem przypomina faworyta publiczności sprzed kilku lat. Film ten zdobył nominację do Złotego Lamparta na festiwalu w Locarno w 2011 roku.


Director Sebastián Lelio was born in Santiago de Chile in 1974. He completed his film studies at the Escuela de Cine de Chile. He made his first short film 4 in 1995 and completed his feature debut a decade later – The Holy Family was chosen as the audience favorite at the 6th New Horizons. Calmly paced plotlines and frequent close-ups leave a strong mark on his work, including his latest, The Year of the Tiger, which was nominated for a Golden Leopard at Locarno in 2011.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 4 (short)

2003 Carga Vital (short)

2005 Święta rodzina / La sagrada familia / The Sacred Family

2009 Navidad / Christmas

2011 Rok tygrysa / El año del tigre / The Year of the Tiger

stopka

reżyseria: Sebastián Lelio
obsada: Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Amparo Noguera
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Florida Project 
Sean Baker, USA 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Paddington 2 (seans dla szkoły) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.