film
Sylvio
reż. Albert Birney, Kentucker Audley / USA 2017 / 80’
polska premiera
Seanse - kup bilet:
26 paź
27 paź

Obsada

Albert Birney, Kentucker Audley, Tallie Medel, Meghan Doherty

Opis filmu

Sylvio Bernardi (Albert Birney) nienawidzi swojej pracy. Jego życie opiera się na rutynie: siedząc za biurkiem w firmie windykacyjnej, układa godzinami pasjansa, a po powrocie do domu zjada odgrzewany obiad przed telewizorem. Brzmi znajomo? Jednak jeden fakt odróżnia go od tysięcy ludzi, którzy w podobny sposób spędzają życie. Sylvio jest bowiem gorylem. Albert Birney – tym razem z pomocą współreżysera Kentuckera Audleya oraz funduszy z Kickstartera – wreszcie wraca do nieco zapomnianego bohatera, dzięki któremu kilka lat temu zdobył popularność w internecie. Choć Sylvio wciąż jest tylko przebranym mężczyzną w gumowej masce, na widok której Cezar z Planety małp złapałby się za głowę, w poświęconym mu filmie odsłania nieznane wcześniej pokłady wrażliwości. Bawiąc się pacynką o imieniu Herbert Herpels, która na pewno spodobałaby się Wesowi Andersonowi, udowadnia, że nie warto oceniać nikogo pochopnie. W końcu małpa też człowiek.

Marta Bałaga


Sylvio Bernardi (Albert Birney) hates his job. His life is a routine: he sits behind a desk at a debt-collection company playing solitaire for hours before returning home to heat up dinner and eat it in front of the television. Sound familiar? Of course, it does. Unlike the thousands of people who spend their days in exactly the same manner, however, Sylvio is a gorilla. Albert Birney-this time with the help of co-director Kentucker Audley and financing from a Kickstarter campaign-finally returns to the somewhat forgotten character who earned him Internet fame several years ago. Although Sylvio is still just a man in a rubber mask-a vision that would make Caesar from Planet of the Apes grab his head in despair-this film reveals previously unknown layers of sensitivity. Playing with his favorite puppet, named Herbert Herpels, which would undoubtedly appeal to Wes Anderson, proves that you can't judge anyone by appearances. Ultimately, apes are kinda human.

Marta Bałaga

Informacje o reżyserach

Albert Birney

Amerykański aktor i reżyser zamieszkały w Baltimore. W 2010 roku współreżyserował The Beast Pageant z Jonem Mosesem. Wraz z Kentuckerem Audleyem, z którym wyreżyserował swój drugi film Sylvio, w 2015 roku zagrał natomiast w prezentowanym na festiwalu SXSW Króliczku Alison Bagnall. Autor komiksów i rysunków, w których często nawiązuje do historii kina.


Albert Birney is an American actor and director based in Baltimore. In 2010, he co-directed The Beast Pageant with Jon Moses. He appeared in Alison Bagnall's 2015 film Funny Bunny, which was screened at the SXSW Festival, together with Kentucker Audley, with whom he directed his second film, Sylvio. He is the author of comics and drawings that often make reference to the history of cinema.

Filmografia/ Filmography

2010 The Beast Pageant

2017 Sylvio 

Kentucker Audley

Amerykański aktor i reżyser. Magazyn „Paste” określił go mianem jednej z najważniejszych postaci amerykańskiego kina niezależnego. Zagrał m.in. w Wydarzyło się w Teksasie Davida Lowery'ego i Królowej Ziemi Alexa Rossa Perry’ego. Za swój film Open Five został nagrodzony na Memphis Indie Film Festival. Jego najnowszy film wyreżyserowany wraz z Albertem Birney’em, Sylvio, miał swoją premierę na festiwalu SXSW.


Kentucker Audley is an American actor and director. Paste magazine named him one of the most important figures in American independent cinema. He has a number of acting credits, including in David Lowery's Ain't Them Bodies Saints and Alex Ross Perry's Queen of Earth. His film Open Five was an award winner at the Memphis Indie Film Festival. His latest film, Sylvio, co-directed with Albert Birney, premiered at SXSW.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2009 Family Tree (short)

2010 Open Five

2010 Holy Land

2012 Open Five 2

2017 Sylvio

stopka

reżyseria: Albert Birney, Kentucker Audley
scenariusz: Albert Birney, Kentucker Audley, Meghan Doherty
zdjęcia: Eric Laplante
montaż: Albert Birney, Kentucker Audley
muzyka: Thomas Hughes, Gretchen Lohse
obsada: Albert Birney, Kentucker Audley, Tallie Medel, Meghan Doherty
producent: Meghan Doherty
produkcja: Dogfish Pictures, Privateer Entertainment
właściciel praw: Dogfish Pictures
język: angielski
barwa: kolor
Blask 
Naomi Kawase, Japonia, Francja 2017
Czwarta władza 
Steven Spielberg, USA 2017
Dusza i ciało 
Ildikó Enyedi, Węgry 2017
Jeszcze nie koniec 
Xavier Legrand, Francja 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kształt wody 
Guillermo del Toro, USA, Kanada 2017
Małpia afera 
Johan Nijenhuis, Holandia 2015
Niemiłość 
Andriej Zwiagincew, Rosja, Francja, Belgia, Niemcy 2017
Plan B 
Kinga Dębska, Polska 2017
Pomiędzy słowami 
Urszula Antoniak, Holandia, Niemcy, Polska 2017
Szron 
Šarūnas Bartas, Litwa, Francja, Ukraina, Polska 2017
Tamte dni, tamte noce 
Luca Guadagnino, Włochy, Francja, Brazylia, USA 2017
The Disaster Artist 
James Franco, USA 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.