film
   
Polish Cinema for Beginners: Autor widmo
The Ghost Writer
reż. Roman Polański / Francja, Niemcy 2010 / 128’
Seanse - kup bilet:
07 gru
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams

Opis filmu

Zrealizowany w gwiazdorskiej obsadzie osiemnasty pełnometrażowy film Romana Polańskiego podejmuje ulubiony przez reżysera motyw człowieka w pułapce. Tym razem autor Dziecka Rosemary opowiada historię pisarza (Ewan McGregor), który dostaje zlecenie ułożenia w książkę wspomnień Adama Langa (Pierce Brosnan) - byłego premiera Wielkiej Brytanii, wyraźnie wzorowanego na Tonym Blairze. Okazuje się, że jego poprzednik zginął w niewyjaśnionych okolicznościach, a tytułowy ghost writer pracować musi pod silną presją nie tylko Langa, jego żony (Olivia Williams) i asystentki (Kim Cattrall), ale także prasy i służb specjalnych. Wgląd w mroczne kulisy szczytów władzy sprawia, że praca literata okazuje się coraz bardziej niebezpieczna. Atmosfera gęstnieje, a napięcie - jak na thriller przystało - sięga zenitu. Oparty na książce Roberta Harrisa Autor widmo zdobył sześć Europejskich Nagród Filmowych (w tym za najlepszy film) i przyniósł Polańskiemu Srebrnego Niedźwiedzia dla najlepszego reżysera na festiwalu w Berlinie.


Made with a star cast, Roman Polański's eighteenth feature-length film takes up the director's favorite theme of entrapment. This time, the author of the Rosemary's Baby is telling the story of a writer (Ewan McGregor) who is commissioned to write a book about the memoirs of Adam Lang (Pierce Brosnan), a former British Prime Minister, clearly modelled on Tony Blair. It turns out that his predecessor died in unexplained circumstances, and the eponymous ghost writer has to work under intense pressure of not only Lang, his wife (Olivia Williams) and assistant (Kim Cattrall), but also the press and the secret services. The insight into the dark backdrop of power makes the writer's work increasingly dangerous. The atmosphere becomes dense and the tension, as in a thriller it should, reaches the zenith. Based on Robert Harris's book The Ghost Writer won six European Film Awards (including one for the best film) and brought Polański The Silver Bear award for the best director at the Berlin Film Festival.

Informacje o reżyserze

Roman Polański

Urodzony w 1933 roku w Paryżu polski reżyser, scenarzysta i aktor. Kształcił się w łódzkiej filmówce, gdzie zrealizował m.in. Dwóch ludzi z szafą. Międzynarodowy rozgłos przyniósł mu nominowany do Oscara Nóż w wodzie. Od 1962 roku Polański pracuje za granicą. We Francji i w Wielkiej Brytanii zrealizował m.in. Wstręt i Matnię, a później w Hollywood Dziecko Rosemary oraz Chinatown. W 1978 roku w związku z oskarżeniem o gwałt na nieletniej wrócił do Europy, gdzie pracuje do dziś. Za nakręconego w 2002 roku Pianistę reżyser otrzymał Złotą Palmę w Cannes oraz Oscara. Zrealizowany w 2010 roku Autor widmo przyniósł Polańskiemu Srebrnego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie.

Wybrana filmografia

1962 Nóż w wodzie / Knife in the Water

1968 Dziecko Rosemary / Rosemary’s Baby

1974 Chinatown

1978 Tess

1988 Frantic

2002 Pianista / The Pianist

2010 Autor widmo / The Ghost Writer

stopka

reżyseria: Roman Polański
obsada: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams
barwa: kolor
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Fernando (seans dla szkoły) 
Carlos Saldanha, USA 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
Król rozrywki 
Michael Gracey, USA 2017
Morderstwo w Orient Expressie 
Kenneth Branagh, USA 2017
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Paddington 2 (seans dla szkoły) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wózkownia: Cudowny chłopak 
Wózkownia
Stephen Chbosky, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.