film
   
Polish Cinema for Beginners: Autor widmo
The Ghost Writer
reż. Roman Polański / Francja, Niemcy 2010 / 128’
Seanse - kup bilet:
07 gru
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams

Opis filmu

Zrealizowany w gwiazdorskiej obsadzie osiemnasty pełnometrażowy film Romana Polańskiego podejmuje ulubiony przez reżysera motyw człowieka w pułapce. Tym razem autor Dziecka Rosemary opowiada historię pisarza (Ewan McGregor), który dostaje zlecenie ułożenia w książkę wspomnień Adama Langa (Pierce Brosnan) - byłego premiera Wielkiej Brytanii, wyraźnie wzorowanego na Tonym Blairze. Okazuje się, że jego poprzednik zginął w niewyjaśnionych okolicznościach, a tytułowy ghost writer pracować musi pod silną presją nie tylko Langa, jego żony (Olivia Williams) i asystentki (Kim Cattrall), ale także prasy i służb specjalnych. Wgląd w mroczne kulisy szczytów władzy sprawia, że praca literata okazuje się coraz bardziej niebezpieczna. Atmosfera gęstnieje, a napięcie - jak na thriller przystało - sięga zenitu. Oparty na książce Roberta Harrisa Autor widmo zdobył sześć Europejskich Nagród Filmowych (w tym za najlepszy film) i przyniósł Polańskiemu Srebrnego Niedźwiedzia dla najlepszego reżysera na festiwalu w Berlinie.


Made with a star cast, Roman Polański's eighteenth feature-length film takes up the director's favorite theme of entrapment. This time, the author of the Rosemary's Baby is telling the story of a writer (Ewan McGregor) who is commissioned to write a book about the memoirs of Adam Lang (Pierce Brosnan), a former British Prime Minister, clearly modelled on Tony Blair. It turns out that his predecessor died in unexplained circumstances, and the eponymous ghost writer has to work under intense pressure of not only Lang, his wife (Olivia Williams) and assistant (Kim Cattrall), but also the press and the secret services. The insight into the dark backdrop of power makes the writer's work increasingly dangerous. The atmosphere becomes dense and the tension, as in a thriller it should, reaches the zenith. Based on Robert Harris's book The Ghost Writer won six European Film Awards (including one for the best film) and brought Polański The Silver Bear award for the best director at the Berlin Film Festival.

Informacje o reżyserze

Roman Polański

Urodzony w 1933 roku w Paryżu polski reżyser, scenarzysta i aktor. Kształcił się w łódzkiej filmówce, gdzie zrealizował m.in. Dwóch ludzi z szafą. Międzynarodowy rozgłos przyniósł mu nominowany do Oscara Nóż w wodzie. Od 1962 roku Polański pracuje za granicą. We Francji i w Wielkiej Brytanii zrealizował m.in. Wstręt i Matnię, a później w Hollywood Dziecko Rosemary oraz Chinatown. W 1978 roku w związku z oskarżeniem o gwałt na nieletniej wrócił do Europy, gdzie pracuje do dziś. Za nakręconego w 2002 roku Pianistę reżyser otrzymał Złotą Palmę w Cannes oraz Oscara. Zrealizowany w 2010 roku Autor widmo przyniósł Polańskiemu Srebrnego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie.

Wybrana filmografia

1962 Nóż w wodzie / Knife in the Water

1968 Dziecko Rosemary / Rosemary’s Baby

1974 Chinatown

1978 Tess

1988 Frantic

2002 Pianista / The Pianist

2010 Autor widmo / The Ghost Writer

stopka

reżyseria: Roman Polański
obsada: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Films for Food: Głód mięsa 
Films for Food
Marijn Frank, Holandia 2015
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
National Theatre: Kto się boi Virginii Woolf? 
National Theatre Live in HD 2017/2018
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Tom of Finland 
Dome Karukoski, Finlandia, Szwecja, Dania, Niemcy, USA 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.