film
Polish Cinema for Beginners: Obce niebo
Strange Heaven
reż. Dariusz Gajewski / Polska 2015 / 107’
Seanse - kup bilet:
12 paź
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Agnieszka Grochowska, Bartłomiej Topa, Barbara Kubiak, Jan Englert

Opis filmu

Mieszkające w Szwecji polskie małżeństwo - trener sportowy Marek (Bartłomiej Topa) i pracująca jako masażystka Basia (nagrodzona za tę rolę na festiwalu w Gdyni Agnieszka Grochowska) - przeżywa kryzys. Ich kłótnie mają negatywny wpływ na córeczkę Ulę, której zachowanie niepokoi szkołę, a następnie - opiekę społeczną. Chcąc uchronić dziewczynkę przed przemocą domową, do akcji wkracza opiekunka socjalna Anita (w tej roli Ewa Fröling, pamiętna z Fanny i Aleksander Bergmana), która oddaje Ulę pod opiekę rodziny zastępczej. Rodzice rozpoczynają dramatyczną walkę z biurokracją o własną córkę. Obce niebo wywołało dyskusję o kondycji polskiej rodziny i granicach ingerencji w jej sprawy. Tadeusz Sobolewski w recenzji napisał: "Podczas gdy z obawą mówi się u nas o obcych przybyszach, ten film odwraca perspektywę - ukazuje obcość Polaka emigranta oraz wzajemną obcość samych Europejczyków nie po to, żeby ją demonizować, tylko żeby zrozumieć. Konfrontując ze sobą rodziny polską i szwedzką, które połączyła osoba dziecka, Gajewski nie popada w kompleks polski, ale go przekracza."

gość: Dariusz Gajewski, reżyser


A Polish couple living in Sweden - Marek (Bartłomiej Topa), a sports coach, and Basia (Agnieszka Grochowska, awarded for her role at the festival in Gdynia), a masseuse - are experiencing a crisis. Their arguments have a negative impact on their daughter Ula, whose behaviour becomes worrying for the school and then for social welfare. To protect the girl from domestic violence, a social worker Anita (played by Ewa Fröling, memorable from Fanny and Alexander by Bergman) takes action and transfers Ula to the foster family. The parents are starting a dramatic battle against bureaucracy to get their own daughter back. Strange Heaven provoked discussion about the condition of the Polish family and the limits of interference in their affairs. Tadeusz Sobolewski wrote in his review:"While we are afraid of foreign newcomers, this film reverses the perspective - it shows the strangeness of Polish migrants and the mutual alienation of Europeans, not to demonize it, but to understand it. Confronting the Polish and Swedish families, who have a child in common, Gajewski does not fall into the Polish complex, but he transgresses it."

guest: Dariusz Gajewski, director

Informacje o reżyserze

Dariusz Gajewski

Urodził się w 1964 roku w Częstochowie. Absolwent łódzkiej PWSFTViT (studia ukończył w 1993 roku). Przez pierwsze lata pracy reżyserskiej zajmował się dokumentem. Jego fabularnym debiutem był, zrealizowany własnym sumptem przy użyciu cyfrowej kamery, film AlaRm. Obraz został zaprezentowany i zauważony w konkursie kina niezależnego festiwalu w Gdyni, co umożliwiło Gajewskiemu realizację pełnometrażowego debiutu, Warszawy, który już rok później dostał pięć nagród w głównym konkursie gdyńskiego festiwalu. Reżyser jest laureatem Nagrody im. Andrzeja Munka, przyznawanej PWSFTViT jej absolwentom-debiutantom (2004). Pełni funkcję przewodniczącego Rady Programowej Studia „Młodzi i Film” im. Andrzeja Munka, zajmującego się produkcją filmowych debiutów.


Dariusz Gajewski was born in Częstochowa in 1964. He graduated from the National Film School in Łódź in 1993. His early directorial work was in documentaries. His debut, the mid-length AlaRm (2002), self-funded and filmed on a digital camera, turned heads when it screened at the Gdynia Film Festival. Warsaw, his full-length feature debut, came a year later and walked away with five awards from the Gdynia FF. Gajewski is also the recipient of the National Film School’s Andrzej Munk award, bestowed on outstanding graduates (2004). He is currently President of the Programming Committee for the Andrzej Munk ‘Youth and Film’ Studio, dedicated to the production of young filmmakers’ first films.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1996 Planeta Brulion / Draft Planet (doc., short)

1999 Konwój / Convoy (doc., short)

2000 Cygaro i papierosy / A Cigar and Cigarettes (doc., short)

2002 AlaRm

2003 Warszawa / Warsaw

2006 Tak / Yes (doc., short)

2008 Lekcje pana Kuki / Mr Kuka’s Advice

stopka

reżyseria: Dariusz Gajewski
obsada: Agnieszka Grochowska, Bartłomiej Topa, Barbara Kubiak, Jan Englert
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Borg vs. McEnroe. Między odwagą a szaleństwem 
Janus Metz Pedersen, Dania, Finlandia, Szwecja 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kryptonim HHhH 
Cédric Jimenez, Francja, Wielka Brytania, Belgia, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pięć Smaków: Proste życie 
11. Festiwal Filmowy Pięć Smaków
Ann Hui, Hongkong 2011
Po tamtej stronie 
Aki Kaurismäki, Finlandia, Niemcy 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
Suburbicon 
George Clooney, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.