film
Między słowami: Fantastyczna kobieta
Una mujer fantástica
reż. Sebastián Lelio / Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017 / 104’
gość: psychoterapeutka psychoanalityczna Edyta Karolczyk
Seanse - kup bilet:
12 paź

Obsada

Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Amparo Noguera

Opis filmu

Film otwierają ujęcia wodospadu Iguazú – wspólna wycieczka do tego cudu natury ma być prezentem Orlanda (Francisco Reyes) dla znacznie od niego młodszej partnerki Mariny (Daniela Vega). Pretekstem są jej urodziny, które para spędza w Santiago na romantycznej kolacji i tańcach. Po powrocie do mieszkania mężczyzna nieoczekiwanie słabnie. Marina zabiera go do szpitala, gdzie musi skonfrontować się z rodziną Orlanda, a także z wrogo nastawioną służbą zdrowia i policją. Wskutek tragicznych wydarzeń musi zawalczyć o prawo do swojego uczucia, godności, a nawet przeżywania żałoby. Fantastyczna kobieta to kolejny po Glorii portret narysowany wyraźną kreską przez chilijskiego reżysera Sebastiána Lelio, który wykazał się wyczuciem, powierzając główną rolę debiutantce. Film był wydarzeniem tegorocznego Berlinale, gdzie zdobył nagrodę za scenariusz oraz Teddy Award, przyznawaną filmom o tematyce LGBTQ.

Adam Kruk, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Sebastián Lelio

Urodził się w 1974 roku w stolicy Chile. Studiował w Chilijskiej Szkole Filmowej. W 1995 roku wyreżyserował swój pierwszy krótkometrażowy film pt. 4. Dekadę później zadebiutował w długim metrażu. Jego Święta rodzina została wybrana przez publiczność najlepszym filmem 6. edycji Nowych Horyzontów. Niespiesznie rozwijająca się fabuła oraz częste zbliżenia są wspólnymi cechami jego dotychczasowej twórczości. Nie inaczej jest w Roku tygrysa, który tempem przypomina faworyta publiczności sprzed kilku lat. Film ten zdobył nominację do Złotego Lamparta na festiwalu w Locarno w 2011 roku.


Director Sebastián Lelio was born in Santiago de Chile in 1974. He completed his film studies at the Escuela de Cine de Chile. He made his first short film 4 in 1995 and completed his feature debut a decade later – The Holy Family was chosen as the audience favorite at the 6th New Horizons. Calmly paced plotlines and frequent close-ups leave a strong mark on his work, including his latest, The Year of the Tiger, which was nominated for a Golden Leopard at Locarno in 2011.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 4 (short)

2003 Carga Vital (short)

2005 Święta rodzina / La sagrada familia / The Sacred Family

2009 Navidad / Christmas

2011 Rok tygrysa / El año del tigre / The Year of the Tiger

stopka

reżyseria: Sebastián Lelio
obsada: Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Amparo Noguera
barwa: kolor
Bodyguard Zawodowiec 
Patrick Hughes, USA 2017
Bracia Lumière 
Thierry Frémaux, Francja 2016
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kedi - sekretne życie kotów 
Ceyda Torun, Turcja, USA 2017
Konstytucja 
Rajko Grlić, Chorwacja, Czechy, Słowenia, Macedonia 2016
Nowe Horyzonty dla Seniora: Nie ma tego złego… 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Valérie Lemercier, Francja 2017
Podwójny kochanek 
François Ozon, Francja 2017
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
Safari 
Ulrich Seidl, Austria 2016
Tarapaty 
Marta Karwowska, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
To 
Andres Muschietti, USA 2017
Tulipanowa gorączka 
Justin Chadwick, Wielka Brytania, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.