film
Między słowami: Fantastyczna kobieta
Una mujer fantástica
reż. Sebastián Lelio / Chile, Hiszpania, USA, Niemcy 2017 / 104’
gość: psychoterapeutka psychoanalityczna Edyta Karolczyk
Seanse - kup bilet:
12 paź

Obsada

Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Amparo Noguera

Opis filmu

Film otwierają ujęcia wodospadu Iguazú – wspólna wycieczka do tego cudu natury ma być prezentem Orlanda (Francisco Reyes) dla znacznie od niego młodszej partnerki Mariny (Daniela Vega). Pretekstem są jej urodziny, które para spędza w Santiago na romantycznej kolacji i tańcach. Po powrocie do mieszkania mężczyzna nieoczekiwanie słabnie. Marina zabiera go do szpitala, gdzie musi skonfrontować się z rodziną Orlanda, a także z wrogo nastawioną służbą zdrowia i policją. Wskutek tragicznych wydarzeń musi zawalczyć o prawo do swojego uczucia, godności, a nawet przeżywania żałoby. Fantastyczna kobieta to kolejny po Glorii portret narysowany wyraźną kreską przez chilijskiego reżysera Sebastiána Lelio, który wykazał się wyczuciem, powierzając główną rolę debiutantce. Film był wydarzeniem tegorocznego Berlinale, gdzie zdobył nagrodę za scenariusz oraz Teddy Award, przyznawaną filmom o tematyce LGBTQ.

Adam Kruk, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Sebastián Lelio

Urodził się w 1974 roku w stolicy Chile. Studiował w Chilijskiej Szkole Filmowej. W 1995 roku wyreżyserował swój pierwszy krótkometrażowy film pt. 4. Dekadę później zadebiutował w długim metrażu. Jego Święta rodzina została wybrana przez publiczność najlepszym filmem 6. edycji Nowych Horyzontów. Niespiesznie rozwijająca się fabuła oraz częste zbliżenia są wspólnymi cechami jego dotychczasowej twórczości. Nie inaczej jest w Roku tygrysa, który tempem przypomina faworyta publiczności sprzed kilku lat. Film ten zdobył nominację do Złotego Lamparta na festiwalu w Locarno w 2011 roku.


Director Sebastián Lelio was born in Santiago de Chile in 1974. He completed his film studies at the Escuela de Cine de Chile. He made his first short film 4 in 1995 and completed his feature debut a decade later – The Holy Family was chosen as the audience favorite at the 6th New Horizons. Calmly paced plotlines and frequent close-ups leave a strong mark on his work, including his latest, The Year of the Tiger, which was nominated for a Golden Leopard at Locarno in 2011.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 4 (short)

2003 Carga Vital (short)

2005 Święta rodzina / La sagrada familia / The Sacred Family

2009 Navidad / Christmas

2011 Rok tygrysa / El año del tigre / The Year of the Tiger

stopka

reżyseria: Sebastián Lelio
obsada: Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco, Aline Küppenheim, Amparo Noguera
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Borg vs. McEnroe. Między odwagą a szaleństwem 
Janus Metz Pedersen, Dania, Finlandia, Szwecja 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kryptonim HHhH 
Cédric Jimenez, Francja, Wielka Brytania, Belgia, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Pięć Smaków: Proste życie 
11. Festiwal Filmowy Pięć Smaków
Ann Hui, Hongkong 2011
Po tamtej stronie 
Aki Kaurismäki, Finlandia, Niemcy 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
Suburbicon 
George Clooney, USA, Wielka Brytania 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.