film
Kino Dzieci: Skarby
Tesoros
reż. María Novaro / Meksyk 2017 / 95’
kategoria wiekowa: 6+; sekcja Odkrycia
Seanse - kup bilet:
24 wrz
Kino Dzieci 2017

Obsada

Jacinta Chávez, Dylan Sutton Chávez, Andrea Sutton Chávez, Lucas Barroso Tillinger

Opis filmu

Przed seansem krótka lekcja angielskiego: odkrywamy świat z Empik school. Zajęcia poprowadzi lektorka Elmelda Mashingo.

Jakie skarby skrywają tropikalne brzegi Meksyku? 7-letni Dylan, jego rodzeństwo i nowi przyjaciele próbują zgłębić tajemnice, które skrywają piaszczyste plaże Pacyfiku. Jak zakończy się ich eskapada? Przed czterystu laty angielski odkrywca Francis Drake zostawił na brzegach Pacyfiku ukryte kosztowności. Gdy 7-letni Dylan wraz z rodziną przybywa do Meksyku, marzy o odkryciu ukrytych w miasteczku Barra de Potosí skarbów. Chłopiec i jego rodzeństwo, mimo początkowych problemów, szybko aklimatyzują się w nowej szkole, poznają rówieśników i odkrywają, jak wspaniałe jest życie w mieście. Mali przyjaciele wspólnie wyruszą na eskapadę i odkryją prawdziwe skarby, które skrywają piaszczyste plaże Meksyku: liczne gatunki wspaniałych roślin i zwierząt, które zamieszkują wybrzeża Pacyfiku.

Informacje o reżyserze

María Novaro

Właściwie: María Luisa Novaro Peñaloza. Urodziła się w 1951 roku w Meksyku. Najbardziej znana meksykańska reżyserka. Studiowała socjologię na National Autonomous University of Mexico (UNAM) i produkcję filmową na University Center of Film Studies (CUEC). Zaczynała karierę w 1984 roku jako asystentka reżysera na planie Amor a la vuelta de la esquina (Love Around The Corner, 1986) Alberto Cortésa. Zrealizowała wiele własnych filmów krótkometrażowych na taśmach ośmio- i szesnastomilimetrowych. Zadebiutowała w 1989 roku długometrażowym filmem pt. Lola. Zielarka jest jej szesnastą produkcją. Krytycy w twórczości Maríi Novaro chętnie widzą wpływy ekspresjonizmu ze względu na istotne znaczenie barw.


Born in 1951 in Mexico City. The most successful woman director of Mexican cinema studied Sociology at the National Autonomous University of Mexico (UNAM) and Film Production at the University Center of Film Studies (CUEC) in Mexico City. She began her career as assistant director of Alberto Cortés in 1986 at Love Around The Corner’s set. After a while she directed some live-action shorts made in Super 8 and 16 mm. Lola (1989) was her first feature film, The Good Herbs is her sixteenth film. Novaro has been considered an expressionist director because of the importance of colors in her films.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1982 Conmigo la pasaras muy bien (co-dir., short)

1989 Lola

1991 Danzón

1994 El jardín del Edén / The Garden of Eden

1998 Cuando comenzamos a hablar (segment in Enredando sombras / Entangling Shadows)

2000 Bez śladu / Sin dejar huella / Leaving No Trace

2010 Zielarka / Las buenas hierbas / The Good Herbs

stopka

reżyseria: María Novaro
obsada: Jacinta Chávez, Dylan Sutton Chávez, Andrea Sutton Chávez, Lucas Barroso Tillinger
barwa: kolor
Bodyguard Zawodowiec 
Patrick Hughes, USA 2017
Bracia Lumière 
Thierry Frémaux, Francja 2016
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kedi - sekretne życie kotów 
Ceyda Torun, Turcja, USA 2017
Konstytucja 
Rajko Grlić, Chorwacja, Czechy, Słowenia, Macedonia 2016
Nowe Horyzonty dla Seniora: Nie ma tego złego… 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Valérie Lemercier, Francja 2017
Podwójny kochanek 
François Ozon, Francja 2017
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
Safari 
Ulrich Seidl, Austria 2016
Tarapaty 
Marta Karwowska, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
To 
Andres Muschietti, USA 2017
Tulipanowa gorączka 
Justin Chadwick, Wielka Brytania, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.