film
Tarapaty
reż. Marta Karwowska / Polska 2017 / 85’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 13 listopada 2017.

Obsada

Hanna Hryniewicka, Jakub Janota-Bzowski, Joanna Szczepkowska, Maria Maj, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Roma Gąsiorowska, Piotr Głowacki, Krzysztof Stroiński

Opis filmu

Julka ma 12 lat, chodzi do szkoły z internatem i jeszcze nigdy nie miała prawdziwej przyjaciółki. Gdy nadchodzi lato zamiast do rodziców, do Kanady dziewczynka trafia do ciotki w Warszawie. Zapowiadają się nudne wakacje… Jednak w tej samej kamienicy mieszka sympatyczny, trochę roztrzepany Olek wraz ze swoim pociesznym psem Pulpetem. Pewnego dnia w ręce dzieci trafia plan prowadzący do tajemniczego skarbu. Na jego trop trafia również złodziejska szajka i tajemniczy pożeracz cukierków. Sprawa staje się coraz bardziej pogmatwana tym bardziej, że nikt nie jest tym, za kogo się podaje, a wyścig z czasem trwa. W rolach głównych, obok rewelacyjnych aktorów dziecięcych, wystąpili m.in. Roma Gąsiorowska, Piotr Głowacki, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Maria Maj i Krzysztof Stroiński. Scenariusz do filmu był rozwijany podczas warsztatów Kino Dzieci.Pro organizowanych przez Dział Edukacji Stowarzyszenia Nowe Horyzonty.

Informacje o reżyserze

Marta Karwowska

Studentka reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Reżyserka, scenopisarka. Autorka kilkunastu etiud fabularnych i dokumentalnych, a także spektakli dla dzieci oraz spotów społecznych.


A film direction student at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź, she is an active director and screenwriter, the author of over a dozen narrative and documentary short studies, and a creator of children’s shows and public interest videos.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Dwa słowa o muzyce (short, doc.)

2006 Miśka (short, doc.)

2007 Bajka dla niegrzecznych dzieci (short, doc.)

2008 Chcemy cudu (short)

2012 Sowa / Owl (short)

stopka

reżyseria: Marta Karwowska
obsada: Hanna Hryniewicka, Jakub Janota-Bzowski, Joanna Szczepkowska, Maria Maj, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Roma Gąsiorowska, Piotr Głowacki, Krzysztof Stroiński
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Fernando (seans dla szkoły) 
Carlos Saldanha, USA 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
Król rozrywki 
Michael Gracey, USA 2017
Morderstwo w Orient Expressie 
Kenneth Branagh, USA 2017
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Paddington 2 (seans dla szkoły) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wózkownia: Cudowny chłopak 
Wózkownia
Stephen Chbosky, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.