film
Tarapaty
reż. Marta Karwowska / Polska 2017 / 85’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 13 listopada 2017.

Obsada

Hanna Hryniewicka, Jakub Janota-Bzowski, Joanna Szczepkowska, Maria Maj, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Roma Gąsiorowska, Piotr Głowacki, Krzysztof Stroiński

Opis filmu

Julka ma 12 lat, chodzi do szkoły z internatem i jeszcze nigdy nie miała prawdziwej przyjaciółki. Gdy nadchodzi lato zamiast do rodziców, do Kanady dziewczynka trafia do ciotki w Warszawie. Zapowiadają się nudne wakacje… Jednak w tej samej kamienicy mieszka sympatyczny, trochę roztrzepany Olek wraz ze swoim pociesznym psem Pulpetem. Pewnego dnia w ręce dzieci trafia plan prowadzący do tajemniczego skarbu. Na jego trop trafia również złodziejska szajka i tajemniczy pożeracz cukierków. Sprawa staje się coraz bardziej pogmatwana tym bardziej, że nikt nie jest tym, za kogo się podaje, a wyścig z czasem trwa. W rolach głównych, obok rewelacyjnych aktorów dziecięcych, wystąpili m.in. Roma Gąsiorowska, Piotr Głowacki, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Maria Maj i Krzysztof Stroiński. Scenariusz do filmu był rozwijany podczas warsztatów Kino Dzieci.Pro organizowanych przez Dział Edukacji Stowarzyszenia Nowe Horyzonty.

Informacje o reżyserze

Marta Karwowska

Studentka reżyserii Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Reżyserka, scenopisarka. Autorka kilkunastu etiud fabularnych i dokumentalnych, a także spektakli dla dzieci oraz spotów społecznych.


A film direction student at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź, she is an active director and screenwriter, the author of over a dozen narrative and documentary short studies, and a creator of children’s shows and public interest videos.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Dwa słowa o muzyce (short, doc.)

2006 Miśka (short, doc.)

2007 Bajka dla niegrzecznych dzieci (short, doc.)

2008 Chcemy cudu (short)

2012 Sowa / Owl (short)

stopka

reżyseria: Marta Karwowska
obsada: Hanna Hryniewicka, Jakub Janota-Bzowski, Joanna Szczepkowska, Maria Maj, Jadwiga Jankowska-Cieślak, Roma Gąsiorowska, Piotr Głowacki, Krzysztof Stroiński
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Films for Food: Głód mięsa 
Films for Food
Marijn Frank, Holandia 2015
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
National Theatre: Kto się boi Virginii Woolf? 
National Theatre Live in HD 2017/2018
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Tom of Finland 
Dome Karukoski, Finlandia, Szwecja, Dania, Niemcy, USA 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.