film
Si, Señor! 2017: Po tamtej stronie
Toivon tuolla puolen
reż. Aki Kaurismäki / Finlandia, Niemcy 2017 / 98’
Seanse - kup bilet:
03 paź

Obsada

Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen

Opis filmu

Kolejny wielki triumf Akiego Kaurismäkiego. Po sukcesie zrealizowanego we Francji Człowieka z Hawru, pełnego nawiązań do tamtejszego kina lat trzydziestych i czterdziestych, fiński mistrz postanowił wrócić do ojczyzny. W nagrodzonym na tegorocznym Berlinale Po tamtej stronie opowiedział historię zblazowanego mieszkańca Helsinek, który postanawia odmienić swoje życie i otworzyć restaurację. Pewnego dnia Wikström przypadkiem natyka się na uciekiniera z Syrii – Khaleda. Choć znajomość między mężczyznami zaczyna się niefortunnie, bohaterowie szybko nawiązują głęboką więź, która zostanie wystawiona na wiele ciężkich prób. W najnowszym filmie Kaurismäki nie pozostaje głuchy na echa wzbierającej na całym świecie fali ksenofobii i nacjonalizmu (w jednej ze scen Khaled opowiada o tym, jak w drodze do Finlandii został pobity przez skinheadów w Gdańsku). Fiński reżyser swoim zwyczajem potrafi jednak przebić się przez warstwę smutku, by zaoferować widzom porcję niełatwego optymizmu i zaraźliwego poczucia humoru.

Piotr Czerkawski, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Aki Kaurismäki

Urodził się w 1957 roku w Ormattili. Uznawany jest za najbardziej wpływowego fińskiego reżysera filmowego swojej generacji. Zaczynał jako pomywacz, listonosz i samorodny krytyk filmowy. W 1983 roku nakręcił swój debiut fabularny, Zbrodnia i kara. W latach 90. zrealizował w Wielkiej Brytanii utwór Wynająłem płatnego mordercę, a we Francji – Życie cyganerii. Jego najbardziej znane filmy to Leningrad Cowboys jadą do Ameryki, dokument Total Bałałajka Show oraz dzieła Człowiek bez przeszłości czy Światła o zmierzchu.


Born in 1957 in Ormattila. He is seen as the most influential Finnish director of his generation. He started his career as a dishwasher, postman and self-taught film critic. In 1983 he made his first feature film, Crime and Punishment. In the 90’s he made I Hired a Contract Killer in the United Kingdom and La Vie de bohème in France. His best known films include Leningrad Cowboys Go America, documentary Total Balalaika Show, as well as works such as The Man Without the Past and Lights in the Dusk.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1983 Zbrodnia i kara / Rikos ja rangaistus / Crime and Punishment

1989 Leningrad Cowboys jadą do Ameryki / Leningrad Cowboys Go America

1990 Wynająłem płatnego mordercę / I Hired a Contract Killer

1992 Życie cyganerii / La Vie de bohème

1994 Total Bałałajka Show / Total Balalaika Show (doc.)

1996 Dryfujące obloki / Kauas pilvet karkaavat / Drifting Clouds

2002 Człowiek bez przeszłości / Mies vailla menneisyyttä / The Man Without the Past

2006 Światła o zmierzchu / Laitakaupungin valot / Lights in the Dusk

2011 Człowiek z Hawru / Le Havre

stopka

reżyseria: Aki Kaurismäki
obsada: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Bodyguard Zawodowiec 
Patrick Hughes, USA 2017
Bracia Lumière 
Thierry Frémaux, Francja 2016
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kedi - sekretne życie kotów 
Ceyda Torun, Turcja, USA 2017
Konstytucja 
Rajko Grlić, Chorwacja, Czechy, Słowenia, Macedonia 2016
Nowe Horyzonty dla Seniora: Nie ma tego złego… 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Valérie Lemercier, Francja 2017
Podwójny kochanek 
François Ozon, Francja 2017
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
Safari 
Ulrich Seidl, Austria 2016
Tarapaty 
Marta Karwowska, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
To 
Andres Muschietti, USA 2017
Tulipanowa gorączka 
Justin Chadwick, Wielka Brytania, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.