film
 
Wózkownia: Na pokuszenie
The Beguiled
reż. Sofia Coppola / USA 2017 / 94’
Seanse - kup bilet:
21 wrz
Wózkownia

Obsada

Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Colin Farrell, Angourie Rice, Oona Laurence

Opis filmu

Kapitalnie sfotografowana opowieść o wojnie secesyjnej widzianej z perspektywy kobiet. Gdy mężczyźni przelewają krew na froncie, grupa uczennic pod przewodnictwem wychowawczyń Marthy i Edwiny próbuje żyć normalnie. Czas dzielą między naukę francuskiego i dobrych manier a codzienne obowiązki. Monotonię zakłóca John McBurney, ranny żołnierz, którego jedna z dziewcząt znajduje podczas grzybobrania. Przybycie mężczyzny staje się wielkim wydarzeniem w życiu pań i panien: w ruch idą suknie, biżuteria i schowana na specjalną okazję whisky, a dawny porządek trzęsie się w posadach, bo stojące dotąd na szczycie hierarchii Martha i Edwina wcale nie cieszą się największą atencją gościa. W remake'u Oszukanego z Clintem Eastwoodem nagrodzona za reżyserię w Cannes Sofia Coppola po raz kolejny opowiada o uwalniającej się z ciasnego gorsetu seksualności. Jednocześnie pozwala sobie na zaskakujący, ironiczny ton. 

Artur Zaborski, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Sofia Coppola

Urodzona w 1971 roku w Nowym Jorku. Najmłodsze dziecko Francisa Forda Coppoli. Jako niemowlę występowała w filmach ojca (m.in. w scenie chrztu w pierwszej części Ojca chrzestnego). Pierwszą rolę poza kręgiem rodzinnym zagrała u Tima Burtona w filmie Frankenweenie (1984). Jej najbardziej znaną rolą pozostaje ta, za którą najbardziej ją krytykowano: Mary Corleone w Ojcu chrzestnym III (Złota Malina 1990). Po tym filmie postanowiła zakończyć karierę aktorską. Dekadę później prezentuje swój debiut reżyserski, Przekleństwa niewinności, i zbiera sporo pozytywnych recenzji. W 2003 roku jej drugi film, Między słowami, jest rewelacją roku, a Coppola zostaje trzecią w historii kobietą (i pierwszą Amerykanką) nominowaną do Oscara za reżyserię. Kolejny film, Maria Antonina, podzielił krytyków, ale już najnowsze jej dzieło, Somewhere. Między miejscami, zdobyło Złotego Lwa na festiwalu w Wenecji.


Born 1971 in New York, the youngest child of Francis Ford Coppola. Her acting debut came as an infant in her father’s films (e.g. in the baptism scene in the first Godfather). Sofia played her first role outside the family in Tim Burton’s film Frankenweenie (1984). Her best-known role is also the one she is most criticized for i.e. Mary Corleone in Godfather III (Golden Raspberry Award, 1990), after which she shunned acting. She debuted as a film director ten years later with the Virgin Suicides to mostly positive reviews. Her sophomore effort, Lost in Translation (2003), was the hit of the year making Coppola the third woman in history (and first American) nominated for an Academy Award for Best Director. Next film, Marie Antoiette, played to mixed reviews, but her latest work, Somewhere, won Golden Lion at Venice Film Festival.

Filmografia/ Filmography

1998 Lick the Star (kr. m. / short)

1999 Przekleństwa niewinności / The Virgin Suicides

2003 Między słowami / Lost in Translation

2006 Maria Antonina / Marie Antoinette

2010 Somewhere. Między miejscami / Somewhere

stopka

reżyseria: Sofia Coppola
obsada: Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Colin Farrell, Angourie Rice, Oona Laurence
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
Bodyguard Zawodowiec 
Patrick Hughes, USA 2017
Bracia Lumière 
Thierry Frémaux, Francja 2016
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kedi - sekretne życie kotów 
Ceyda Torun, Turcja, USA 2017
Konstytucja 
Rajko Grlić, Chorwacja, Czechy, Słowenia, Macedonia 2016
Nowe Horyzonty dla Seniora: Nie ma tego złego… 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Valérie Lemercier, Francja 2017
Podwójny kochanek 
François Ozon, Francja 2017
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
Safari 
Ulrich Seidl, Austria 2016
Tarapaty 
Marta Karwowska, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
To 
Andres Muschietti, USA 2017
Tulipanowa gorączka 
Justin Chadwick, Wielka Brytania, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.