film
     
Wózkownia: Podwójny kochanek
L’amant double
reż. François Ozon / Francja 2017 / 117’
Seanse - kup bilet:
14 wrz
Wózkownia

Obsada

Marine Vacth, Jeremie Renier, Jacqueline Bisset

Opis filmu

Sensacja tegorocznego festiwalu w Cannes, thriller erotyczny twórcy Basenu i 8 kobiet. Młoda, wrażliwa Chloé zakochuje się w Paulu, swoim terapeucie. Kobieta nie ma przed nim tajemnic, a z czasem zafascynowany nią mężczyzna również całkowicie się odsłania, przekraczając granice swojej profesji. Kilka miesięcy później, gdy mieszkają już razem, Chloé zaczyna podejrzewać, że jej kochanek coś przed nią zataja. Poznając kolejne fantazje erotyczne Paula, zaczyna odkrywać coraz mroczniejsze wymiary zarówno jego, jak i swojej seksualności.

„Podwójny kochanek” to nieprzerwana erotyczna szarża, która nawet szefa canneńskiego jury, Pedro Almodóvara, może przyprawić o rumieńce.

Anna Tatarska, Onet.pl

Informacje o reżyserze

François Ozon

François Ozon

Reżyser, scenarzysta, montażysta, urodzony w 1967 r. w Paryżu. Pierwsze filmy nakręcił jeszcze jako nastolatek. Ukończył znaną paryską szkołę filmową La Fémis, już w czasie studiów nakręcił wiele filmów krótkometrażowych, które zdobyły liczne nagrody i otworzyły drogę mu do dalszej kariery. Pełnometrażową fabułą zadebiutował dopiero w 1997 r. - film Sitcom był zjadliwą i przewrotną satyrą na instytucję rodziny i klasę średnią, która pod maską normalności skrywa swoje rozmaite, zwłaszcza seksualne, perwersje. Uznanie przyniosły mu kolejne filmy Kryminalni kochankowie i Krople wody na rozpalonych kamieniach, film, za który otrzymał nagrodę Teddy dla najlepszego filmu gejowskiego na festiwalu w Berlinie. Jego pozycję ugruntowały kolejne obrazy, m.in. 8 kobiet oraz 5 x 2.

Wybrana filmografia:

1998 Sitcom

2000 Krople wody na rozpalonych kamieniach / Gouttes d'eau sur pierres brulantes / Water Drops on Burning Rocks

2002 8 kobiet / 8 femmes / 8 Women

2003 Basen / Swimming Pool

2005 5 x 2

2005 Czas, który pozostał / Le temps qui reste / Time to Leave

2007 Angel

2009 Ricky


François Ozon

Director, screenwriter, editor, born in Paris in 1967. He made his first film as a teenager. He graduated from the famous Parisian film school La Fémis. Even during his studies he made many short films and won multiple awards, opening his further career. He made his full-length feature debut only in 1997 - Sitcom was a virulent and ironic satire on family and middle class, disguising various, especially sexual, perversions behind a mask of normality. He gained recognition with his following films Criminal Lovers and Water Drops on Burning Rocks, which won a Teddy Award at the IFF in Berlin for the best film with LGBT topics. His position was enhanced by his subsequent works, including 8 Women and Five Times Two.

Selected filmography:

1998 Sitcom

2000 Gouttes d'eau sur pierres brulantes / Water Drops on Burning Rocks

2002 8 femmes / 8 Women

2003 Swimming Pool

2005 5 x 2

2005 Le temps qui reste / Time to Leave

2007 Angel

2009 Ricky

stopka

reżyseria: François Ozon
obsada: Marine Vacth, Jeremie Renier, Jacqueline Bisset
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Bracia Lumière 
Thierry Frémaux, Francja 2016
Na pokuszenie 
Sofia Coppola, USA 2017
Piękny kraj 
Francis Lee, Wielka Brytania 2017
Podwójny kochanek 
François Ozon, Francja 2017
Ptaki śpiewają w Kigali 
Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze, Polska 2017
Safari 
Ulrich Seidl, Austria 2016
Tulipanowa gorączka 
Justin Chadwick, Wielka Brytania, USA 2016
2 noce do rana 
Mikko Kuparinen, Finlandia, Litwa 2015
50 wiosen Aurory 
Blandine Lenoir, Francja 2017
Mięso 
Julia Ducournau, Francja, Belgia 2016
Powiernik królowej 
Stephen Frears, USA, Wielka Brytania 2017
Przeżyć: metoda Houellebecqa 
Arno Hagers, Erik Lieshout, Reinier van Brummelen, Holandia 2016
Tarapaty 
Marta Karwowska, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
To 
Andres Muschietti, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.