film
 
Na pokuszenie
The Beguiled
reż. Sofia Coppola / USA 2017 / 94’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 5 października 2017.

Obsada

Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Colin Farrell, Angourie Rice, Oona Laurence

Opis filmu

Kapitalnie sfotografowana opowieść o wojnie secesyjnej widzianej z perspektywy kobiet. Gdy mężczyźni przelewają krew na froncie, grupa uczennic pod przewodnictwem wychowawczyń Marthy i Edwiny próbuje żyć normalnie. Czas dzielą między naukę francuskiego i dobrych manier a codzienne obowiązki. Monotonię zakłóca John McBurney, ranny żołnierz, którego jedna z dziewcząt znajduje podczas grzybobrania. Przybycie mężczyzny staje się wielkim wydarzeniem w życiu pań i panien: w ruch idą suknie, biżuteria i schowana na specjalną okazję whisky, a dawny porządek trzęsie się w posadach, bo stojące dotąd na szczycie hierarchii Martha i Edwina wcale nie cieszą się największą atencją gościa. W remake'u Oszukanego z Clintem Eastwoodem nagrodzona za reżyserię w Cannes Sofia Coppola po raz kolejny opowiada o uwalniającej się z ciasnego gorsetu seksualności. Jednocześnie pozwala sobie na zaskakujący, ironiczny ton. 

Artur Zaborski, MFF T-Mobile Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Sofia Coppola

Urodzona w 1971 roku w Nowym Jorku. Najmłodsze dziecko Francisa Forda Coppoli. Jako niemowlę występowała w filmach ojca (m.in. w scenie chrztu w pierwszej części Ojca chrzestnego). Pierwszą rolę poza kręgiem rodzinnym zagrała u Tima Burtona w filmie Frankenweenie (1984). Jej najbardziej znaną rolą pozostaje ta, za którą najbardziej ją krytykowano: Mary Corleone w Ojcu chrzestnym III (Złota Malina 1990). Po tym filmie postanowiła zakończyć karierę aktorską. Dekadę później prezentuje swój debiut reżyserski, Przekleństwa niewinności, i zbiera sporo pozytywnych recenzji. W 2003 roku jej drugi film, Między słowami, jest rewelacją roku, a Coppola zostaje trzecią w historii kobietą (i pierwszą Amerykanką) nominowaną do Oscara za reżyserię. Kolejny film, Maria Antonina, podzielił krytyków, ale już najnowsze jej dzieło, Somewhere. Między miejscami, zdobyło Złotego Lwa na festiwalu w Wenecji.


Born 1971 in New York, the youngest child of Francis Ford Coppola. Her acting debut came as an infant in her father’s films (e.g. in the baptism scene in the first Godfather). Sofia played her first role outside the family in Tim Burton’s film Frankenweenie (1984). Her best-known role is also the one she is most criticized for i.e. Mary Corleone in Godfather III (Golden Raspberry Award, 1990), after which she shunned acting. She debuted as a film director ten years later with the Virgin Suicides to mostly positive reviews. Her sophomore effort, Lost in Translation (2003), was the hit of the year making Coppola the third woman in history (and first American) nominated for an Academy Award for Best Director. Next film, Marie Antoiette, played to mixed reviews, but her latest work, Somewhere, won Golden Lion at Venice Film Festival.

Filmografia/ Filmography

1998 Lick the Star (kr. m. / short)

1999 Przekleństwa niewinności / The Virgin Suicides

2003 Między słowami / Lost in Translation

2006 Maria Antonina / Marie Antoinette

2010 Somewhere. Między miejscami / Somewhere

stopka

reżyseria: Sofia Coppola
obsada: Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning, Colin Farrell, Angourie Rice, Oona Laurence
polski dystrybutor: UIP
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Odlotowy nielot 
Árni Ásgeirsson, Islandia 2018
Przygoda Nelly 
Dominik Wessely, Niemcy 2016
Sweet Country 
Warwick Thornton, Australia 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Twój Simon 
Greg Berlanti, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
W cieniu drzewa 
Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Islandia, Polska 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.