film
Dwie kobiety
Sage femme
reż. Martin Provost / Francja 2017 / 117’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 7 września 2017.

Obsada

Catherine Frot, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet, Quentin Dolmaire

Opis filmu

Prezentowany na ostatnim Berlinale dramat, którego siłą napędową są dwie wybitne francuskie aktorki – Catherine Deneuve i Catherine Frot. Claire, samotna matka przed pięćdziesiątką, wiedzie nudne, monotonne życie. Każdy kolejny dzień niczym nie różni się od poprzedniego. Wszystko zmienia się w momencie, gdy bohaterka odbiera telefon od Beatrice, siedemdziesięcioparoletniej kobiety, która kilka dekad temu była kochanką jej ojca. Szybko okazuje się, że Beatrice jest całkowitym przeciwieństwem Claire, ale obie panie łączy o wiele więcej, niż mogłyby przypuszczać.

Informacje o reżyserze

Martin Provost

Martin Provost

Swoją karierę artystyczną rozpoczął jako aktor (zagrał m.in. w filmach Tonie Marshall i Claude'a Zidi). Przez kilka lat występował na scenie teatru Comedie Française. Wreszcie postanowił poświęcić się całkowicie pisaniu i reżyserii. Po dramatach Le Voyage immobile (1982) i Les Poupées (1992), napisał pierwszą powieść Aime-moi vite (1993). Wyreżyserował też dwa krótkometrażowe filmy J'ai peur du noir i Cocon. Jego pełnometrażowym debiutem był francusko-hiszpański komediodramat z Carmen Maurą - Tortilla y cinema. Realizując Le ventre de Juliette, film zarazem surowo realistyczny i poetycki, dał się poznać jako utalentowany artysta o autentycznej wrażliwości. Jego najnowszy film Serafina potwierdza te opinie.

Filmografia:

1990 J'ai peur du noir (kr.m.)

1992 Cocon (kr.m.)

1997 Tortilla y cinema / Tortilla and Cinema

2003 Le ventre de Juliette / Song from Within

2008 Serafina / Séraphine


Martin Provost

He started his artistic career as an actor (he played for instance in films by Tonie Marshall and Claude Zidi). He spent a couple of years performing at the Comedie Française theatre. Finally, he decided to devote all his attention to writing and directing. He wrote plays Le Voyage immobile (1982) and Les Poupées (1992), and then his first novel Aime-moi vite (1993). He also directed two short films: J'ai peur du noir and Cocon. His full-length debut was the French and Spanish comedy-drama starring Carmen Maura - Tortilla and Cinema. He then made Le ventre de Juliette, austerely realist and yet poetic, proving that he is a talented and truly sensitive artist. His latest film, Séraphine, confirms this opinion.

Filmography:

1990 J'ai peur du noir (short)

1992 Cocon (short)

1997 Tortilla y cinema / Tortilla and Cinema

2003 Le ventre de Juliette / Song from Within

2008 Séraphine

stopka

reżyseria: Martin Provost
obsada: Catherine Frot, Catherine Deneuve, Olivier Gourmet, Quentin Dolmaire
polski dystrybutor: Aurora Films
barwa: kolor
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Films for Food: Głód mięsa 
Films for Food
Marijn Frank, Holandia 2015
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
National Theatre: Kto się boi Virginii Woolf? 
National Theatre Live in HD 2017/2018
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Tom of Finland 
Dome Karukoski, Finlandia, Szwecja, Dania, Niemcy, USA 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.