film
     
Frantz
reż. François Ozon / Francja, Niemcy 2016 / 113’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 21 września 2017.

Obsada

Pierre Niney, Paula Beer, Ernst Stötzner

Nagrody

MFF w Wenecji 2016 – najlepsza młoda aktorka

Opis filmu

Nowy film francuskiego mistrza suspensu i delikatnej erotyki, Françoisa Ozona, to stylowa i sugestywna mieszanka romansu i kryminału w stylu retro. Film zdobył aż 11 nominacji do Cezarów 2017 czyli francuskich odpowiedników Oscarów. Niewielkie niemieckie miasto, lata 20. tuż po wojnie. Młoda Niemka, Anna, odwiedza miejsce spoczynku poległego na froncie narzeczonego. Ku swemu zdumieniu dziewczyna spotyka nad grobem Frantza tajemniczego mężczyznę obcego pochodzenia. Mężczyzna, Adrien, okazuje się przybyszem z Francji. Przedstawia się jako przyjaciel zmarłego. Z biegiem czasu między Francuzem a Niemką zaczyna rodzić się osobliwa więź. Tylko czy Adrien rzeczywiście jest tym, za kogo się podaje.

Ozon, który najlepsze swoje dzieła stworzył przy współpracy z kobietami, odnajduje wspaniały talent w osobie Pauli Beer. Aktorka w roli Anny jest wprost oszałamiająca.

"The Guardian"

Informacje o reżyserze

François Ozon

François Ozon

Reżyser, scenarzysta, montażysta, urodzony w 1967 r. w Paryżu. Pierwsze filmy nakręcił jeszcze jako nastolatek. Ukończył znaną paryską szkołę filmową La Fémis, już w czasie studiów nakręcił wiele filmów krótkometrażowych, które zdobyły liczne nagrody i otworzyły drogę mu do dalszej kariery. Pełnometrażową fabułą zadebiutował dopiero w 1997 r. - film Sitcom był zjadliwą i przewrotną satyrą na instytucję rodziny i klasę średnią, która pod maską normalności skrywa swoje rozmaite, zwłaszcza seksualne, perwersje. Uznanie przyniosły mu kolejne filmy Kryminalni kochankowie i Krople wody na rozpalonych kamieniach, film, za który otrzymał nagrodę Teddy dla najlepszego filmu gejowskiego na festiwalu w Berlinie. Jego pozycję ugruntowały kolejne obrazy, m.in. 8 kobiet oraz 5 x 2.

Wybrana filmografia:

1998 Sitcom

2000 Krople wody na rozpalonych kamieniach / Gouttes d'eau sur pierres brulantes / Water Drops on Burning Rocks

2002 8 kobiet / 8 femmes / 8 Women

2003 Basen / Swimming Pool

2005 5 x 2

2005 Czas, który pozostał / Le temps qui reste / Time to Leave

2007 Angel

2009 Ricky


François Ozon

Director, screenwriter, editor, born in Paris in 1967. He made his first film as a teenager. He graduated from the famous Parisian film school La Fémis. Even during his studies he made many short films and won multiple awards, opening his further career. He made his full-length feature debut only in 1997 - Sitcom was a virulent and ironic satire on family and middle class, disguising various, especially sexual, perversions behind a mask of normality. He gained recognition with his following films Criminal Lovers and Water Drops on Burning Rocks, which won a Teddy Award at the IFF in Berlin for the best film with LGBT topics. His position was enhanced by his subsequent works, including 8 Women and Five Times Two.

Selected filmography:

1998 Sitcom

2000 Gouttes d'eau sur pierres brulantes / Water Drops on Burning Rocks

2002 8 femmes / 8 Women

2003 Swimming Pool

2005 5 x 2

2005 Le temps qui reste / Time to Leave

2007 Angel

2009 Ricky

stopka

reżyseria: François Ozon
obsada: Pierre Niney, Paula Beer, Ernst Stötzner
polski dystrybutor: Aurora Films
nagrody: MFF w Wenecji 2016 – najlepsza młoda aktorka
barwa: kolor
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
mother! 
Darren Aronofsky, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Tom of Finland 
Dome Karukoski, Finlandia, Szwecja, Dania, Niemcy, USA 2017
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Coco 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Droga Aszera 
Matan Yair, Izrael, Polska 2017
Młynarski: Piosenka finałowa 
Alicja Albrecht, Polska 2017
Photon 
Norman Leto, Polska 2017
Soyer 
Łukasz Barczyk, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.