film
     
Dunkierka
Dunkirk
reż. Christopher Nolan / Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017 / 106’

Obsada

Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh

Opis filmu

Długo oczekiwany, najnowszy film reżysera Mrocznego rycerza i Incepcji rozpoczyna się sceną, w której wroga armia otacza setki tysięcy Brytyjczyków i aliantów. Uwięzieni na plaży między morzem a siłami przeciwnika muszą stawić czoła niemożliwemu. 

"Dunkierka" łączy dwie twarze X muzy. To z jednej strony Rekonstrukcja: kamery IMAX pięknie dokumentują najdrobniejsze detale scenografii i kostiumów, po niebie latają prawdziwe spitfire'y, na plaży gromadzą się tysiące statystów, a reżyser skupia się – w duchu Irzykowskiej definicji kina – na obserwacji tego, jak człowiek zmaga się z materią. Z drugiej strony mamy zaś Kreację: wciskający w fotel spektakl wykreowany w oparciu o sztukę montażu, która pozwala manipulować czasem, dynamizować materiał filmowy, wprowadzać suspens.  

Jakub Popielecki, filmweb.pl

Informacje o reżyserze

Christopher Nolan

Urodził się w Londynie w 1970 r. W wieku siedmiu lat dostał od ojca kamerę 8 mm, a na studiach (literatura angielska) zamienił sprzęt na szesnastkę. Jego autorski debiut Following, w którym opowiadał o zdradzie w formule kina noir, wywołał spory rozgłos, jednak to Memento zapewniło mu status twórcy kultowego. Z czasem coraz bardziej zbliżył się do Hollywood - w 2001 r. nakręcił Bezsenność (Insomnia) z Alem Pacino i Robinem Williamsem, a następnie dwa wysokobudżetowe prequele Batmana. W międzyczasie powrócił do ulubionych tematów - iluzji, percepcji, relatywizmu, walki dobra i zła - w Prestiżu (The Prestige). W warstwie formalnej jego filmy wyróżniają się achronologią, wykorzystaniem złudzeń percepcyjnych oraz archaizującą stylizacją.

Filmografia:

1997 Doodlebug (kr.m / short)

1998 Following

1998 Memento

2001 Bezsenność / Insomnia

2005 Batman: początek / Batman Begins

2006 Prestiż / The Prestige

2008 Mroczny rycerz / The Dark Knight


Born in London in 1970. He received an 8 mm camera from his father when he was seven. During his studies in English literature he switched to 16 mm. His original debut, Following, applying the forms of film noir to speak about treason, gained significant renown, but it was Memento that made Nolan a cult artist. Gradually, he got closer to Hollywood - in 2001 he made Insomnia, starring Al Pacino and Robin Williams and then he directed two prequels of Batman with very large budgets. Meanwhile, he returned to his favourite topics - illusion, perception, relativism, the fight between good and evil - in The Prestige. The formal aspect of his films is characteristically non-chronological; Nolan uses perception, illusions and archaic stylisation.

Filmography:

1997 Doodlebug (short)

1998 Following

1998 Memento

2001 Insomnia

2005 Batman Begins

2006 The Prestige

2008 The Dark Knight

stopka

reżyseria: Christopher Nolan
obsada: Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh
polski dystrybutor: Warner Bros. Polska
barwa: kolor
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Films for Food: Uczta 
Films for Food
Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare, Szwecja 2014
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Królewicz Olch 
Kuba Czekaj, Polska 2016
Niedoparki 
Galina Miklínová, Czechy, Słowacja, Chorwacja 2016
Obdarowani 
Marc Webb, USA 2017
Paryż na bosaka 
Dominique Abel, Fiona Gordon, Belgia, Francja 2016
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
Mała Wielka Stopa 
Jeremy Degruson, Ben Stassen, Belgia, Francja 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.