film
21 x Nowy Jork
reż. Piotr Stasik / Polska 2016 / 71’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 7 września 2017.

Opis filmu

Piotr Stasik przenosi się z polskiej prowincji, gdzie zrealizował rewelacyjny Dziennik z podróży, do Nowego Jorku. W autorskiej wizji słynnego miasta reżyser wzbrania się przed pocztówkowym kiczem. Zamiast fotografować turystyczne atrakcje, woli przedstawić amerykańską metropolię jako jedną wielką planetę singli, stolicę melancholików i mekkę outsiderów. Dokument Stasika stanowi doskonałe połączenie hipnotyzującego teledysku z przenikliwym filmowym esejem. Na główny temat 21 x Nowy Jork bardzo szybko wyrasta nierozerwalna więź pomiędzy alienacją mieszkańców wielkiego miasta a rozwojem technologii i narcyzmem kultury selfie i Facebooka. Choć reżyser spogląda na portretowany świat w sposób chłodny, jednocześnie nie sposób odmówić mu empatii wobec zagubionych w miejskiej dżungli bohaterów. Umiejętność pogodzenia tych pozornych sprzeczności zbliża Stasika do największych postaci współczesnego dokumentu – Nikolausa Geyrhaltera, Siergieja Łoźnicy czy nieodżałowanego Michaela Glawoggera.

Piotr Czerkawski, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Piotr Stasik

Urodzony w 1976 roku. Absolwent nauk społecznych Uniwersytetu Warszawskiego oraz kursu dokumentalnego w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy. Najbardziej znany z jego dotychczasowych filmów to Dziennik z podróży, którego bohaterem jest ceniony fotograf Tadeusz Rolke.


Piotr Stasik was born in 1976. He studied Social Sciences at the University of Warsaw and completed a course in documentary filmmaking at the Wajda School. The best-known of his previous films is A Diary of a Journey, about photographer Tadeusz Rolke.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Po kolei / One by One (doc., short)

2006 7 x Moskwa / 7 x Moscow (segment in: Rosja - Polska. Nowe spojrzenie, doc.)

2008 Ponad chodnikami / Above the Pavements (doc., short)

2008 Andrzej Wajda: róbmy zdjęcie! / Andrzej Wajda: Let's Shoot! (doc.)

2010 Koniec lata / The Last Day of Summer (doc., short)

2012 Nie dla każdego (co-dir., doc., short)

2013 Dziennik z podróży / A Diary of a Journey (doc.)

stopka

reżyseria: Piotr Stasik
polski dystrybutor: Against Gravity
barwa: kolor
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Fernando (seans dla szkoły) 
Carlos Saldanha, USA 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
Król rozrywki 
Michael Gracey, USA 2017
Morderstwo w Orient Expressie 
Kenneth Branagh, USA 2017
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Paddington 2 (seans dla szkoły) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wózkownia: Cudowny chłopak 
Wózkownia
Stephen Chbosky, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.