film
21 x Nowy Jork
reż. Piotr Stasik / Polska 2016 / 71’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 7 września 2017.

Opis filmu

Piotr Stasik przenosi się z polskiej prowincji, gdzie zrealizował rewelacyjny Dziennik z podróży, do Nowego Jorku. W autorskiej wizji słynnego miasta reżyser wzbrania się przed pocztówkowym kiczem. Zamiast fotografować turystyczne atrakcje, woli przedstawić amerykańską metropolię jako jedną wielką planetę singli, stolicę melancholików i mekkę outsiderów. Dokument Stasika stanowi doskonałe połączenie hipnotyzującego teledysku z przenikliwym filmowym esejem. Na główny temat 21 x Nowy Jork bardzo szybko wyrasta nierozerwalna więź pomiędzy alienacją mieszkańców wielkiego miasta a rozwojem technologii i narcyzmem kultury selfie i Facebooka. Choć reżyser spogląda na portretowany świat w sposób chłodny, jednocześnie nie sposób odmówić mu empatii wobec zagubionych w miejskiej dżungli bohaterów. Umiejętność pogodzenia tych pozornych sprzeczności zbliża Stasika do największych postaci współczesnego dokumentu – Nikolausa Geyrhaltera, Siergieja Łoźnicy czy nieodżałowanego Michaela Glawoggera.

Piotr Czerkawski, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Piotr Stasik

Urodzony w 1976 roku. Absolwent nauk społecznych Uniwersytetu Warszawskiego oraz kursu dokumentalnego w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy. Najbardziej znany z jego dotychczasowych filmów to Dziennik z podróży, którego bohaterem jest ceniony fotograf Tadeusz Rolke.


Piotr Stasik was born in 1976. He studied Social Sciences at the University of Warsaw and completed a course in documentary filmmaking at the Wajda School. The best-known of his previous films is A Diary of a Journey, about photographer Tadeusz Rolke.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Po kolei / One by One (doc., short)

2006 7 x Moskwa / 7 x Moscow (segment in: Rosja - Polska. Nowe spojrzenie, doc.)

2008 Ponad chodnikami / Above the Pavements (doc., short)

2008 Andrzej Wajda: róbmy zdjęcie! / Andrzej Wajda: Let's Shoot! (doc.)

2010 Koniec lata / The Last Day of Summer (doc., short)

2012 Nie dla każdego (co-dir., doc., short)

2013 Dziennik z podróży / A Diary of a Journey (doc.)

stopka

reżyseria: Piotr Stasik
polski dystrybutor: Against Gravity
barwa: kolor
41 dni nadziei 
Baltasar Kormákur, USA 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Isabelle i mężczyźni 
Claire Denis, Francja 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Wózkownia: Na plaży Chesil 
Wózkownia
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.